19.06.2020

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște găzduiesc în zilele de 20 și 21 iunie, expoziția de costume populare „Povestiri balcanice”, organizată de Asociația DAR DEVELOPMENT la Palatul din Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, județul Dâmbovița. Expoziția de costume populare face parte din cadrul proiectului „Povestiri balcanice – de la mozaic la vitraliu” cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național în sesiunea I/2020, la aria Patrimoniu Cultural Material şi va putea fi văzută online în postările live pe care le vom face în cele două zile pe pagina de Facebook special creată pentru acest proiect și pe pagina asociației. Dna Alexandra Brutaru, managerul de proiect este și curatorul expoziției.

„Este o expoziție realizată cu sprijinul unor colecționari particulari și care prin intermediul pieselor originale expuse și ale fotografiilor ne aduc mai aproape zonele etnografic de interes pentru proiectul nostru, astfel am selectat piese în care se manifestă influențe balcanice și acestea ne vor purta într-un periplu imaginar de la vest la est, din Banat până în Dobrogea și pe Drumul Sudului care lega Înalta Poartă pe drumul Balcanilor cu Europa trecând prin Transilvania.

Proiectul nostru este un prilej de a promova un mozaic multicultural care ne îmbogățește spiritual și sperăm să îi bucure pe vizitatorii palatului de la Potlogi. Am ales ziua solstițiului de vară, 21 iunie,  pentru această activitate de promovare a tradițiilor si patrimoniului material pentru că în preajma ei este și sărbătoarea sânzienelor și în anii din urmă am sărbătorit Ziua Universală a Iei.

În realizarea acestei expoziții inedite ne sunt parteneri Asociația „Călător prin România” și „Colecția etnografică Marius Matei” din Timișoara.

Au contribuit, expoziția noastră cu piese etnografice sau fotografii: „ Colecția Ie de Românie” a Dianei Mandache, „Colecția Cristiana Straie Populare Autentice”,  Muzeul comunitatii bulgare din Târgoviște și colecționarul Emilian Madosa din Timișoara.

Este prima expoziție etnografică găzduită de Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, costumele vor putea fi văzute doar în acest sfârșit de săptamână dar fotografiile vor fi expuse până la mijlocul lunii iulie.

Imagini din expoziție vor fi postate live pe următoarele pagini: https://www.facebook.com/darassociation/

https://www.facebook.com/Povestiri-balcanice-de-la-mozaic-la-vitraliuBalkanic-Tales-103759784608393/ și într-un film pe care îl vom posta pe canalul de Youtube al asociației.

Mulțumim tuturor celor implicați în crearea acestui eveniment în acestă perioadă dificilă.

Contact: Alexandra Brutaru alexandrabrutaru@gmail.com” – text oferit de curatorul expoziţiei.