08.01.2024

În anul 2023, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte a desfășurat o activitate dinamică și variată, care s-a reflectat și în numărul mare de vizitatori: 402.589, în creștere cu 14,8% față de numărul înregistrat în anul 2022, respectiv 350.477 vizitatori.

Cele mai vizitate obiective turistice au fost Ansamblul Monumental „Curtea Domnească” (148.140 vizitatori), Peștera Ialomiței (116.763 vizitatori), Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi (21.036 vizitatori) și Muzeul de Istorie din Târgoviște (15.505 vizitatori).

Numărul mare de vizitatori se datorează atât investițiilor realizate pentru restaurarea și modernizarea muzeelor de către Consiliul Județean Dâmbovița, dintre care menționăm refacerea expoziției permanente și a clădirii Muzeului Scriitorilor Dâmbovițeni, cât şi evenimentelor culturale organizate: expoziţii temporare, proiecte educaţionale, lansări de carte și comunicări ştiinţifice, ce au dus la o constantă creştere a popularităţii instituţiei în rândul iubitorilor de cultură. Amintim „Noaptea Muzeelor”, eveniment deosebit de important, ajuns la cea de-a XIX-a ediţie, program european patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), dar și Bienala Naţională de Gravură „Gabriel Popescu”, ediţia a IX-a, Trienala Internațională de Sculptură „Vasile Blendea”, expozițiile temporare: „Agnus Dei. Mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatul lumii” - organizată cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale, „O lume în lut - satul preistoric de la Geangoești-Hulă, județul Dâmbovița”, „Din istoricul unei familii de juriști târgovișteni - familia Ion C. Nicolaescu”, „Ștefania Grimalschi Dobref, undă și corpuscul. Mică retrospectivă”, Gabriel Popescu - Atelierul și meleagurile natale - donații 2019 - 2022 ale istoricului de artă Ioana Beldiman, seria de expuneri lunare „Comori în obiectiv”, „Grădina secretă, loc al memoriei” - expoziția artistei Adriana Blendea, „SIMION. Retrospectivă - Expoziție personală de pictură”, „Timpul sărbătorii în casele dâmbovițenior” - expoziţie dedicată sărbătorilor de iarnă etc.

 De un deosebit succes s-a bucurat și expoziția „Rânduiala ospețelor domnești în vremea lui Constantin Brâncoveanu și a principilor fanarioți”, organizată în luna iunie, cu prilejul Zilelor Județului Dâmbovița, la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, pe baza unor colecții private, în colaborare cu Universitatea din București - Facultatea de Limbi și Literaturi Străine și Ambasada Republicii Elene la București.

 Adresând mulțumiri tuturor vizitatorilor care ne-au trecut pragul în anul 2023, ne propunem să onorăm așteptările publicului și în anul 2024.

 

Compartimentul Imagine, Relații Externe,

 Consiliul Județean Dâmbovița