10.08.2023

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită să vizitați, începând cu data de 10 august 2023, expoziţia de grafică „ÎNCEPUTa tinerei artiste Ioana ALECU, care va fi deschisă oficial vineri, 11 august 2023, la ora 1600, la parterul Muzeului de Artă din Târgovişte.

Evenimentul face parte din proiectul TINERI ARTIȘTI DÂMBOVIȚENI, aflat în acest an la cea de-a treia ediție, proiect ce a debutat în 2021 cu expoziția artistei Barbara Brigita Popa, urmată de cea a Mariei Alecu.

Prin acest proiect dorim să aducem în atenția iubitorilor de artă, după cum indică și titlul, tineri artiști din județul nostru aflați la început de drum, sprijinindu-i în promovarea pe meleagurile natale a creațiilor lor, prin intermediul expozițiilor organizate în cadrul Muzeului de Artă din Târgoviște.

Expoziția „Început” prezintă creațiile din acest an ale Ioanei Alecu, fostă absolventă a Liceului de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște și a Universității de Arte din București. Vizitatorul poate descoperi în această expoziție de grafică o parte dintre interesele și preocupările tinerei artiste, care este prezentă pentru întâia dată într-o expoziție personală la Muzeul de Artă din Târgoviște.

De la ultima apariție pe simezele Muzeului de Artă, în expoziția de grup Palete 2023 a diferiților artiști din orașul nostru, au trecut doar câteva luni, astfel încât putem spune că artista lucrează și în același timp explorează tehnici variate pentru obținerea unor formule și expresii cât mai originale.

Această primă expoziție personală de la Muzeul de Artă din Târgoviște este compusă din două serii de lucrări realizate în tehnici diferite, ele fiind strâns legate prin subiectul abordat, acela al interesului personal asupra trecutului și evoluției satului românesc transilvănean.

Prima serie este compusă din 21 de lucrări (de dimensiuni diferite) care întruchipează portretul satului Alma Vii (jud. Sibiu), privit prin prisma experienței autorului. Desenele realizate acolo descriu frumusețea și farmecul locului și surprind forța și natura vieții în mediul rural. De asemenea, în expoziție este prezentă o carte-obiect cu lucrări însoțite de notații personale prin intermediul cărora experiența artistei poate fi mai bine înțeleasă de către privitor. 

A doua serie de lucrări este realizată prin intermediul mașinii de scris și pătrunde în profunzimea temei alese, pune accentul pe subtilități și detalii ce aparțin trecutului, în speță pe fenomenul deportărilor din perioada postbelică.

Vă invităm să vizitați, în perioada 10 august – 24 septembrie 2023, expoziția ÎNCEPUT a artistei Ioana ALECU, găzduită la parterul Muzeului de Artă - Târgoviște, Calea Domnească 185 - de marți până duminică, în intervalul orar 900 – 1700.

 

Compartimentul Imagine, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița