02.12.2024

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, organizează anul acesta, a XVII-a ediţie a Bienalei Naționale de Artă „Gheorghe Petrașcu”.

Pictorul Gheorghe Petrașcu a ales să își stabilească atelierul la Târgoviște o perioadă considerabilă din viață (din anul 1923 până în 1943, când s-a îmbolnăvit și nu a mai putut lucra), atras de pitorescul și atmosfera patriarhală a orașului. Importanța și renumele de mare colorist al lui Gheorghe Petrașcu s-au conturat încă din timpul vieții, fapt care i-a permis să se dedice în special artei sale (pictura și gravura) și care, în perioada petrecută la Târgoviște - de altfel cea mai fertilă perioadă din punct de vedere al creației sale - a atins cel mai înalt grad de execuție, plasticitate și expresie, reprezentând maturitatea artistică a pictorului. Toți acești factori au făcut ca meritele artistice să-i fie recunoscute de către Academia Română care, pe 1 iunie 1936, îl alege membru, Gheorghe Petrașcu fiind primul pictor român academician. Astfel, prin numele pe care îl poartă, Bienala Națională de Artă „Gheorghe Petrașcu” încearcă să reînvie ambianța și fervoarea artistică pe care a avut-o Târgoviștea în perioada interbelică și în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial.

            Concursul a fost deschis membrilor Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Republica Moldova, studenţilor (din ultimul an și masteranzilor) şi absolvenţilor Academiilor de Artă din România și Republica Moldova, care au putut participa cu cel mult două lucrări per persoană.

În acest an, ca și la ediția trecută, au fost două secțiuni: secțiunea Pictură - cu 136 de lucrări  înscrise, și secțiunea Grafică, cu 26.

Juriul acestei ediții, întrunit în data de 26 noiembrie 2024, cu componenţa: președinte - dr. Ioana Beldiman (istoric și critic de artă), membru - conf. univ. dr. Ovidiu Croitoru (membru UAPR, Filiala București, Directorul Departamentului UNARTE București), membru - Maria Neacșu (muzeograf de artă), secretar - Elena Șontea (muzeograf), a hotărât să premieze 6 lucrări, după cum urmează:

Secțiunea GRAFICĂ:

Georgiana STĂNESCU-AFEMEI, Pulsul din adâncuri, acuarelă și pastel pe carton, 2023

Ana OPRIȘOREANU, Oracol, acuarelă și tuș pe hârtie, 2024

Ioanna DIMOSTHENOUS, Dor, cărbune, creion, acrilic, guașă și tuș pe hârtie, 2024

Secțiunea PICTURĂ

Oana-Miriam OLTEANU, Putere, impasto acrilic pe pânză, 2022

Mihaela CIUȘTEA, Reconstruction of a memory - Silence, tehnică mixtă pe pânză, 2023

Diana Loredana PANTEA, Selene, ulei pe pânză, 2022

Conform regulamentului de participare, premiile se constituie în preț de achiziție.

Le mulțumim artiștilor pentru participare și îi anunțăm că sunt bineveniți la deschiderea și festivitatea de premiere a Bienalei Naționale de Artă Gheorghe Petrașcu, care va avea loc la Muzeul de Istorie din Târgoviște, marți, 10 decembrie 2024, ora 13:00.

Compartimentul Imagine, Relații Externe,

Consiliul Județean Dâmbovița