16.12.2016

Decernarea medaliilor “Gabriel Popescu” 15.12.2016

    Astăzi, 15 decembrie 2016, în Sala Mică a Muzeului de Artă din Târgovişte a avut loc evenimentul de decernare a medaliilor “Gabriel Popescu”, acţiune pilejuită de împlinirea a 150 de ani de la naşterea artistului. Cu această ocazie a fost amenajată şi o expoziţie în memoria naşterii marelui gravor. Evenimentul a fost organizat de către Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească” sub patronajul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, având ca parteneri Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti.

    Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a subliniat rolul pe care l-a avut Gabriel Popescu în domeniul gravurii, continuator al lui Theodor Aman și Nicolae Grigorescu, a cărui activitate artistică și pedagogică în calitate de profesor la Școala de Arte Frumoase din București, timp de 25 de ani, a reprezentat o contribuție importantă pentru istoria gravurii românești.

    Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa a vorbit şi despre proiectul “Restaurarea şi consolidarea Casei Atelier Gabriel Popescu, comuna Vulcana-Pandele, judeţul Dâmboviţa”, din cadrul Programului PA 16/RO12 „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural”, finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009 – 2014, proiect derulat de Consiliul Județean Dâmbovița.

    Proiectul și-a propus renovarea, conservarea și protejarea monumentului istoric Casa-Atelier Gabriel Popescu, efectul urmărit fiind creşterea atractivităţii turistice și, implicit, dezvoltarea comunității locale.

    La eveniment, au mai participat Ioana Beldiman, nepoata artistului Gabriel Popescu, Ovidiu Cârstina, managerul Complexului Naţional Muzeal “Curtea Domnească”, Ionuţ Lăscaie, managerul Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Agnes Erich, directorul Bibliotecii Județene Dâmbovița, artişti din domeniul gravurii, precum Mircia Dumitrescu, Ibrahima Keita, Răzvan-Constantin Caratănase, Valter Paraschivescu.

 

Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa: “Deși au trecut 150 de ani de la naşterea artistului Gabriel Popescu, vă mărturisesc că trăiesc o mare bucurie pentru că, prin lucrările de restaurare şi reabilitare, casei atelier i s-au redat importanţa muzeistică și, mai ales, vigoarea şi perpetuarea gravurii ca procedeu artistic extrem de preţios. Întemeierea aici a unui centru unic de gravură și desfășurarea unor tabere de creație vor avea potențialul de a transforma acest loc într-unul de atracţie pentru artiştii români şi straini, dar şi într-un obiectiv turistic important. Am derulat un proiect important pe fonduri norvegiene. Am avut ocazia să depunem două proiecte în anul 2014, într-o perioadă de timp foarte scurtă. Am avut șansa să prindem această oportunitate de finanțare pe care eu mi-am asumat-o, în pofida tuturor celor din Consiliul Judeţean care spuneau că timpul nu e suficient și va trebui să dăm banii înapoi. Mi-am asumat riscul acesta pentru că lucrarea trebuia făcută, având în vedere că moștenirea culturală trebuie păstrată și pusă în valoare.”