Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, a organizat astăzi, 5 decembrie 2017, festivitatea de premiere și vernisajul celei de-a VI-a ediţii a Bienalei Naţionale de Gravură „Gabriel Popescu”. Bienala poartă numele primului mare gravor, născut pe meleaguri dâmbovițene, care a locuit și a creat în casa cu atelier de la Vulcana-Pandele, unde se află unica presă de lemn din România - cu valțuri, pentru imprimat gravuri în metal.
Evenimentul a avut loc la Muzeul de Artă din municipiul Târgoviște și, din partea Consiliului Județean Dâmbovița, au fost prezenți Ivan Vasile Ivanoff – secretarul județului, și Ovidiu Cârstina – managerul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” .
Juriul a avut următoarea componență: preşedinte – conf. univ. dr. Ioana Beldiman, și membrii – prof. univ. dr. Atena Simionescu, graficianul Răzvan Constantin Caratănase, cadru didactic universitar și membru în Consiliul Director al Uniunii Artiștilor Plastici din România, artistul plastic Andrei Scărlătescu și muzeograful Maria Neacşu – în calitate de secretar.
În urma jurizării celor 74 de lucrări de gravură înscrise în cadrul Bienalei Naționale de Gravură „Gabriel Popescu”, ediţia 2017, juriul a hotărât premierea a opt lucrări de gravură, realizate de: Pânzariu Florin (premiul special), Fântânariu Suzana (premiul I), Stoiciu Florin (premiul II), Dragoș Răzvan Petrișor (premiul III), Voicu Mihail (mențiunea I), Radu Aura Evelina (mențiunea II), Niță Rada (mențiune III), Stratulat Cristina (mențiune IV).
Prezent la eveniment, secretarul județului Ivan Vasile Ivanoff, a transmis: „Felicit concurenții care au participat la cea de a VI-a ediție a Bienalei Naționale de Gravură „Gabriel Popescu”, felicit juriul care s-a străduit să aprecieze efortul și măiestria celor care s-au aflat în competiție. Consiliul Județean Dâmbovița, ca autoritate publică județeană, s-a implicat în două momente speciale, dar care sunt convergente cu ceea ce înseamnă Gabriel Popescu. În primul rând printr-un proiect finanțat din fonduri norvegiene – reabilitarea casei în care a locuit și creat marele gravor, casa de la Vulcana-Pandele, o investiție remarcabilă la nivelul județului Dâmbovița, în valoare de aproximativ 2, 2 milioane lei, investiție apreciată ca atare de societatea civilă (…) Ne-a fost acordat un premiu, de fapt, cel mai important premiu privind investiția culturală la nivelul unităților administrativ-teritoriale. Am fost deosebit de mândru să ridic acest premiu pentru Consiliul Județean. Este meritul colegilor de la Consiliul Județean Dâmbovița care au implementat proiectul (…) În al doilea rând, aș vrea să subliniez faptul că această inițiativă a aparținut Muzeului, iar premiile oferite în cadrul acestei ediții sunt susținute financiar tot de către Consiliul Județean Dâmbovița. Este un efort bugetar pe care am încercat să îl facem pentru a veni în sprijinul perpetuării acestui gen de artă mai puțin cunoscut de către publicul larg”.
Expoziția va fi deschisă vizitării până la 31 ianuarie 2018, la Muzeul de Artă, în zilele de marți și duminică, între orele 8.00 și 16.00.
Biroul Comunicare, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița