12.04.2016

*documentul in format pdf

Consiliul Judeţean Dâmboviţa a organizat astăzi, 12 aprilie 2016, o conferință de presă pentru proiectul „Restaurarea şi consolidarea Casei Atelier Gabriel Popescu, Comuna Vulcana–Pandele, judeţul Dâmboviţa”, din cadrul Programului PA 16/RO12 „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural”, finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009 – 2014.

Evenimentul a avut loc în sala de conferințe a Complexului hotelier ”King” din municipiul Târgoviște, prilej cu care Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a adus în atenția mass-media, faptul că au fost reluate lucrările de renovare, conservare și protejare a monumentului istoric Casa-Atelier Gabriel Popescu.

Alături de Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, la evenimentul de astăzi au mai participat: Florin Valeriu Gilia, directorul executiv al Direcției Programe Europene din cadrul CJD, Mădălina Breazu, Managerul de Proiect, Dan Lăcătuș - dirigintele de șantier, Petru Ciurel – constructor, membrii Unității de Implementare a Proiectului, Agnes Erick, directorul Bibliotecii Județene ”I.H. Rădulescu”, Ovidiu Cârstina, director Complexului Național Muzeal Curtea Domnească, Ionuț Lăscaie, managerul Centrului Județean de Cultură Dâmbovița.

Obiectivul general al proiectului este protejarea, conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural şi facilitarea accesului publicului larg la monumentul istoric reabilitat.

Obiectivele specifice sunt:

- conservarea, protejarea şi valorificarea casei atelier şi a casei natale a artistului gravor român Gabriel Popescu, ca parte integrantă a patrimoniului arhitectural şi cultural al judeţului Dâmboviţa;

- posibila reintroducere a obiectivului de patrimoniu reabilitat în circuitul naţional şi internaţional al muzeelor;

- stabilirea unei rute turistice a clădirilor de patrimoniu din judeţul Dâmboviţa, cu accent pe stilul arhitectural şi creşterea numărului de turişti în judeţul Dâmboviţa şi Regiunea Sud-Muntenia, prin restaurarea clădirii - monument istoric.

 

Valoarea totală a costurilor eligibile a proiectului este de 2.235.222,69 lei, inclusiv TVA, din care:

·         2.202.114,60 lei – valoare finanțare nerambursabilă

            1.871.797,48 lei (granturi SEE)

               330.317,21 lei ( fonduri de la bugetul de stat)

·         Valoare neeligibilă: 33.108 lei

În perioada următoare, Promotorul de Proiect, în speță Consiliul Județean Dâmbovița va semna actul adițional de prelungire a perioadei de implementare a proiectului cu 5 luni, din care 2 luni sunt necesare pentru finalizarea lucrărilor (din cauza sistărilor), 1 lună pentru realizarea recepției la terminarea lucrărilor și remedierile, 1 lună pentru repunerea în funcțiune a spațiului muzeal, 1 lună pentru punerea la dispoziția publicului a monumentului istoric restaurat/conservat/valorificat.

Conferința de presă s-a încheiat cu o vizită în teren  pe șantierul de lucrări de la Casa Atelier ”Gabriel Popescu” din comuna Vulcana - Pandele.