28.04.2016

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a participat astăzi, 28 aprilie 2016, la ceremonialul militar - religios organizat la Monumentul Eroilor din Cimitirul de Onoare Românesc de la Teiș, dedicat Zilei Veteranilor de Război.

Adrian Țuțuianu, Președintele CJD: ”Ne-am adunat astăzi, aici, pentru a cinsti numele acelora care, neînfricați, au luptat pe front și pe care nici gloanțele, nici tunurile și nici pericolul morții nu i-au oprit să-și apere idealul – acela de a le lăsa moștenire copiilor lor o țară - România, o limbă - graiul românesc, valori culturale și spirituale care au adunat în jurul lor și au hrănit sufletul acestui neam, căruia nicicând nu i-a fost ușor să supraviețuiască vicisitudinilor istoriei în spațiul carpato-danubiano-pontic.

Pentru a da cinstea cuvenită soldaţilor care, în timpul Războiului de Independenţă, prin faptele lor de vitejie, au scris pagini de glorie nepieritoare în istoria neamului românesc, Regele Carol I instituia, în ziua de 29 aprilie 1902, titlul de "Veteran de război", semnând Înaltul Decret care a consfinţit calitatea de veteran, acordată celor care au fost mobilizaţi pe 29 aprilie 1877 pentru a participa la Războiul de Independenţă şi au supravieţuit pe câmpul de luptă. Acest act normativ memorabil avea la bază reglementări ale Convenţiei de la Geneva a Statelor Europene, din anul 1870, în care se prevedea ca ostaşii chemaţi de patrie la luptă să devină, după un sfert de veac de la mobilizare, veterani.

Printr-o hotărâre de guvern, începând din anul 2007, ziua de 29 aprilie a devenit Ziua Veteranilor de Război.

Mă înclin cu respect și recunoștință în fața memoriei acestor eroi, pentru care libertatea și demnitatea neamului românesc au reprezentat crezul suprem și pentru care ei și-au jertfit viața.

An de an, pe 29 aprilie, de Ziua Veteranilor de Război, eroii români din cea de-a doua conflagraţie mondială mărturisesc, cu discreție și demnitate, jertfa pentru ţara lor.

La chemarea țării, ostașii de atunci și veteranii de război de astăzi au pus dragostea față de patrie și viața celorlalți mai presus de viețile lor.

Eroii se sting, dar eu vă îndemn să nu-i lăsăm să moară niciodată! Faptele lor de vitejie să continue să trăiască în conștiința noastră, să dăinuiască în conștiința urmașilor noștri, iar numele lor să fie veșnic încrustate în inimile românilor și în cartea de aur a istoriei neamului.

Ei merită cu prisosință preţuirea noastră şi, de aceea, trebuie să păstrăm aprinsă făclia idealurilor lor printr-o atitudine care să le cinstească de-a pururi memoria şi faptele de eroism.

Fiți binecuvântați, ostași români și veterani de război!”