Astăzi, 13 septembrie, s-au împlinit 164 de ani de la bătălia din Dealul Spirii, atunci când pompierii militari din Bucureşti au luptat eroic pentru apărarea Revoluţiei române de la 1848, împotriva invaziei otomane. Începând cu anul 1953, pe data de 13 septembrie se sărbătoreşte în fiecare an Ziua Pompierilor din România. Evenimentul a fost marcat şi la Târgovişte printr-un ceremonial militar – religios. La manifestare au participat reprezentanţii administraţiei publice locale, cei ai serviciilor deconcentrate, dar şi ai structurilor militare.
În cadrul alocuţiunilor autorităţilor, vicepreşedintele Consiliului Dâmboviţa, Leonardo Badea, a rememorat faptele eroice ale înaintaşilor de la 1848, ce au luptat cu eroism împotriva trupelor otomane, venite să înfrângă mişcarea revoluţionară: „Sărbătorim astăzi un moment important, cu dublă valenţă în istoria României, o valenţă istorică, patriotic simbolistică şi o valenţă actuală care ne priveşte pentru existenţa noastră zilnică. Valenţa istorică este legată de revoluţia de la 1848, atunci când, ca de multe ori în de-a lungul istoriei noastre, marile puteri nu au fost de acord cu ceea ce şi-a dorit poporul roman şi mă refer aici, la principala cerinţă a acelor vremuri: libertate, egalitate fraternitate. Atunci, Kerim a venit la Bucureşti şi a încercat să înăbuşe ultimul simbol al rezistenţei evoluţiei de la 1848. A dorit să facă lucrul acesta cu aroganţa unui cuceritor şi a cerut depunerea armelor cavalerilor, infanteriştilor şi pompierilor care se găseau pe Dealul Spirii. I s-a răspuns de către colonelul Radu Golescu că “un soldat are datoria să moară cu arma în mână”. I s-a răspuns, cum i s-a răspuns de atâtea ori, în istoria noastră: cu onoare, cu bărbăţie, cu devotament faţă de simbolurile sacre ale poporului roman. Aceste lucruri vin din istorie. Aceste lucruri ne obligă azi pe noi, îi vor obliga mâine pe ceilalţi care ne reprezintă şi ne obligă pe toţi reprezentanţii statului să fim demni de înaintaşii noştri. Din punct de vedere al zilei de astăzi, în mod evident, aşa cum s-a mai spus anterior, există o încredere foarte mare în această instituţie, care ne ajută ori de câte ori avem nevoie. Asigurându-vă de tot respectul nostru, de toată consideraţia noastră şi de tot sprijinul pe care Consiliul Judeţean Dâmboviţa îl poate acorda, vă transmitem la moment aniversar, sincere urări de sănătate şi succes pentru binele nostru al tuturor şi pentru binele comunităţilor în care toţi ne desfăşurăm viaţa”.
Tot astăzi, elevii Şcolii „Pictor N. Grigorescu” din Titu, au fost premiaţi datorită rezultatelor deosebite obţinute la etapa naţională a Concursului cercurilor tehnico-aplicative de elevi „Prietenii Pompierilor”. De asemenea, au fost premiate şi Serviciile Voluntare de pompieri din judeţ.
Cei care au trecut astăzi prin Piaţa Tricolorului au avut ocazia de a vedea tehnica şi echipamentele de intervenţie din dotarea Inspectoratului Judeţean de Urgenţă Dâmboviţa. Cei mai încântaţi au fost desigur copiii care s-au putut urca în autospecialele încolonate în central municipiului.
Manifestările din acest an s-au încheiat cu un exerciţiu demonstrativ de intervenţie la descarcerare şi acordare a primului ajutor calificat.