14.09.2016

Astăzi, 13 septembrie a.c, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Basarab I" Dâmboviţa, a avut loc un ceremonial militar-religios în cinstea Zilei Pompierilor din România.

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene şi ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale, precum şi un sobor de preoţi ai Arhiepiscopiei Târgoviştei.

Cu acest prilej au fost rostite alocuţiuni despre eforturile întreprinse de pompierii dâmboviţeni în activitatea desfăşurată.

Din partea Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Vicepreşedintele Alexandru Oprea a transmis un mesaj de mulţumire pentru meritele pompierilor : "Astăzi este una dintre acele zile în care istoria ne reaminteşte, cu onoare, că avem motive întemeiate să fim recunoscători şi mândri pentru devotamentul celor care au apărat, cu viaţa, în multe momente de cumpănă sau slăbiciune, poporul român. Acum 168 de ani, în timpul bătăliei de la Dealu Spirii din Bucureşti, eroii pompieri români au devenit un simbol naţional, în termeni de curaj, demnitate şi patriotism, atunci când au ales să lupte neînfricat pentru ca forţa armatei otomane să nu destrame identitatea patriei noastre.

Încă din acel moment al revoluţiei paşoptiste de la 1848, pompierii români au fost prezenţi la datorie de fiecare dată când nevoia de siguranţă colectivă sau individuală a marcat destinul a zeci, sute, mii de oameni sau doar a unuia singur.

Prezenţa lor la Dunăre în timpul Războiului de Independenţă a însemnat libertatea noastră, la fel cum implicarea lor în stingerea incendiilor provocate de bombardamentele din perioada celor două războaie mondiale a marcat salvarea multor vieţi şi bucuria multor familii descumpănite. Au apărat cu sacrificiu principiile libertăţii naţionale şi sociale, gesturile lor eroice rămânând, cu slavă, consemnate, în arhiva luptelor istorice.

Eforturile constante şi actele de vitejie dovedite, astfel, de pompierii români şi-au pus puternic amprenta asupra valorilor reprezentative ale unei identităţi naţionale puternice şi au contribuit la cultivarea, în mentalul colectiv românesc, a unui spirit civic absolut necesar pentru dezvoltarea armonioasă a unei societăţi prospere.

Umanitatea şi curajul pompierilor români ne determină ca astăzi, de Ziua Pompierilor din România, să îi omagiem şi să le aducem toată mulţumirea şi tot respectul nostru tuturor celor care zilnic îşi riscă viaţa pentru salvarea altor destine, un gest de reală nobleţe şi vitală importanţă pentru valoarea morală a unei persoane.

Celebrarea pompierilor militari reprezintă un act al nostru, al românilor, de maximă consideraţie faţă de responsabilităţile pe care şi le-au asumat, fiind adevărate modele de onoare şi verticalitate pentru toate generaţiile care au fost și care vor veni.

Cu sincere gânduri, vă felicit şi vă mulţumesc pentru tot ceea ce sunteţi şi faceţi pentru noi toţi în fiecare moment în care vă desfăşuraţi activitatea! Sunt încrezător că, practicându-vă meseria, cu aceeaşi demnă conştiinciozitate, veţi rămâne principalul pilon de susţinere al protecţiei sociale. Vă urez, cu drag, “ La mulţi ani!” şi vă doresc multă sănătate în viitor!"

Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea militarilor pompieri din cadrul ISU Dâmboviţa.