09.06.2016

Astăzi, 9.06.2016, cu ocazia Zilei Eroilor, Adrian Ţuţuianu, Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, alături de Ivan Vasile Ivanoff, Secretarul Judeţului, a participat la ceremonia de comemorare a eroului evreu Herman Kornhauser, depunerea de jerbe având loc Monumentul eroului evreu din Cimitirul Evreiesc din Târgovişte.

Evenimentul, ajuns la cea de-a VII-a ediţie, a fost marcat de participarea la ceremonial a Ambasadorului statului Israel în România, doamna Tamar Samash, care, alături de Preşedintele Adrian Ţuţuianu, a susţinut o scurtă alocuţiune dedicată manifestării. Memoria eroului evreu a fost cinstită şi în cadrul unui moment religios.

La eveniment au mai participat reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Dâmboviţa, Federaţiei Comunităţilor Evreilor, precum şi ai Garnizoanei Târgovişte.

Herman Kornhauser a fost decorat post-mortem de regale Ferdinand cu virtutea militară, clasa a II-a, în anul 1917.

Mesajul Preşedintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa: „Ne aflăm astăzi în Cimitirul Evreiesc din Târgovişte, unul din cele 810 cimitire evreieşti existente în România pentru a cinsti memoria unui erou care, într-o situaţie dificilă, a dovedit umanitate. A dovedit ataşament faţă de poporul român. Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte astăzi Înălţarea Domnului şi, în acelaşi timp, este o zi de pomenire a eroilor neamului, o adevărată sărbătoare naţională. Pomenim eroii, ostaşii, luptătorii români din toate câmpurile care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre, în închisori pentru apărarea patriei, pentru apărarea credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertate, pentru demnitatea poporului român. Momentul de astăzi este unul în care încercăm să păstrăm patrimoniul spiritual lăsat nouă moştenire de comunitatea evreiască din Târgovişte.”