Cu prilejul aniversării Zilelor Cetăţii Târgovişte, ce se desfăşoară în perioada 8 – 11 septembrie a.c., Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a participat astăzi, 8 septembrie 2016, la festivităţile care au deschis programul evenimentelor planificate de autorităţile locale şi judeţene cu această ocazie.
În prima parte a zilei, Preşedintele Consiliului Judeţean, a fost prezent la slujba religioasă oficiată de Arhiepiscopia Târgovişte la Catedrala Mitropolitană Târgovişte pentru sărbătorirea Naşterii Maicii Domnului. Ceremonialul religios a continuat cu procesiunea organizată pe traseul Catedrala Mitropolitană Târgovişte – Ansamblul Monumental Curtea Domnească.
În continuarea programului, în cadrul Şedinţei Festive a Consiliului Local Municipal Târgovişte desfăşurate la Curtea Domnească, Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa a transmis gândurile sale bune tuturor participanţilor, aducând un scurt omagiu istoriei oraşului nostru.
La eveniment au mai participat: Corneliu Ştefan – Vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Ivan Vasile Ivanoff - Secretarul Judeţului Dâmboviţa, Rovana Plumb şi Leonardo Badea – parlamentari de Dâmboviţa, reprezentanţi ai administraţiei locale, precum şi numeroşi cetăţeni târgovişteni.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu: “Este o reală onoare să fim prezenţi la momentul festiv dedicat cinstirii oraşului Târgovişte în locul care, acum 620 de ani, devenea simbolul istoric al reşedinţei domneşti a Ţării Româneşti transformat, astăzi, în principala emblemă culturală a Judeţului Dâmboviţa – Curtea Domnească.
Aleasă ca zi de sărbătoare pentru celebrarea Cetăţii, data de astăzi, 8 septembrie, marchează nu doar Ziua Oraşului Târgovişte, ci şi Naşterea Maicii Domnului, o sărbătoare religioasă demnă de preţuirea, respectul şi preaslăvirea credincioşilor. Sub ocrotirea Sfintei Maria, aleasă drept protectoare a petroliştilor, astăzi sărbătorim şi Ziua Petrolistului, aflată la cea de-a 27-a aniversare de la iniţiativa Federaţiei Sindicatelor Libere şi Independente Petrom. Tot astăzi, aducem un omagiu şi educaţiei. La iniţiativa Congresului mondial pentru lichidarea analfabetismului desfăşurat la Teheran, în septembrie 1965, ziua de 8 septembrie a fost desemnată şi Ziua Internaţională a Alfabetizării.
Este important să ştim cu toţii adevărata istorie care stă la baza aniversării oraşului nostru. Ziua Târgoviştei nu a fost niciodată sărbătorită înainte de Revoluţie. În perioada comunistă, după ce s-au înfiinţat judeţele, s-a instituit “Ziua Fiilor Târgoviştei”, în anul 1968. În anul 1993, la iniţiativa Arhiepiscopului Târgoviştei şi Muscelului - Vasile Costin, a primarului de atunci - Florin Tudor, şi a unui grup de istorici s-a decis ca Ziua Târgoviştei să fie data de 8 septembrie, prima aniversare fiind sărbătorită în anul 1993. Simbolistica religioasă a zilei de 8 septembrie a constituit motivul alegerii acestei date ca Zi Aniversară a Târgoviştei în condiţiile în care, pe stema oraşului Târgovişte de până la Unirea Principatelor realizată de A.I.Cuza, din 1859, se regăsea chipul Fecioarei Maria cu pruncul Iisus.
Revenind la momentul festiv la care participăm astăzi, amintim că teritoriul Târgoviştei a fost o temelie pentru armonizarea culturilor geto-dacice şi protoromâne, dobândind renume şi personalitate odată cu vizita din anul 1396 a cruciatului bavarez Johann Schiltberger în contextul pregătirilor organizate de armata valahă pentru înfruntarea inamicilor otomani în bătălia de la Nicopole.
Pe aceeaşi traiectorie – de construire a identităţii – dinamica luptelor pentru putere legate de numele istorice ale lui Mircea cel Bătrân, Vlad Ţepeş, Radu cel Mare, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu sau Tudor Vladimirescu a integrat Târgoviştea, începând cu secolul al XV-lea, în circuitul istoric şi arhitectural de anvergură pe harta naţională şi europeană. Notorietatea răspândită în timp a zecilor de monumente istorice surprinde specificul local, fiind reper de analiză pentru evoluţia fluctuantă a unui popor care a luptat mereu pentru mai bine.
Nefiind doar un cadru particular de edificare a valorilor istorice şi culturale, oraşul Târgovişte a dovedit că este şi un exemplu de fidelitate şi devotament. Construit la intersecţia preceptelor religioase cu atitudinile culturale şi socio-politice, oraşul Târgovişte a dovedit că este un for complex şi un pol regional puternic, a cărui esenţă a conturat paginile istoriei statului român modern.
Zilele Cetăţii Târgovişte sunt prilej de semnificativă consideraţie faţă de moştenirea lăsată nouă de către toţi conducătorii care au contribuit, prin eforturi măreţe, la consolidarea oraşului Târgovişte, ca punct de convergenţă între trecutul încărcat istoric şi viitorul valoros cultural.
Felicit Consiliul Local Municipal Târgovişte pentru iniţiativa de a acorda Titlul de Cetăţean de Onoare unor târgovişteni care au contribuit prin munca depusă la îmbogăţirea istoriei oraşului, menţinând, astfel, tradiţia acordării acestei distincţii, acordată pentru prima dată în anul 1994. Este vorba despre prof. Marin Cârciumaru, o adevărată personalitate in domeniul academic atât pe plan local, naţional şi internaţional, cu o bogată activitate de cercetare.
Alte două personalităţi care merită atenţia noastră sunt Domnul Alexandru Boriga – fost prefect al Judeţului Dâmboviţa, un om cu deosebită viziune pentru dezvoltarea judeţului şi prof. Gheorghe Văduva – un om care a fost alături de cultura dâmboviţeană, care a sprijinit şi îndrumat mii de elevi pe calea succesului. Nu în ultimul rând, îl amintim pe prof. Bogdan Suceavă – o adevărată valoare în domeniul ştiinţei şi cercetării care a reuşit să ducă noţiunile matematice dincolo de graniţele ţării.
Vreau să vă urez dumneavoastră, tuturor invitaţilor, să petreceţi aceste zile la Târgovişte într-un mod cât mai plăcut. Să ne bucurăm împreună şi să uităm, dacă e posibil, pentru câteva zile de problemele pe care le avem fiecare dintre noi. Vor avea loc o serie de manifestări cultural – artistice, spectacole de muzică populară şi uşoară, unde ne vom bucura cu toţii alături de târgovişteni. Aşadar, vă invit pe toţi, să trăim în aceste zile, momente din perioada medievală a fostei capitale a Ţării Româneşti, prin manifestările ce promovează, valorile, tradiţiile şi obiceiurile locale, cu atât mai mult cu cât, în acest an, Târgul Meşterilor Populari, acţiune organizată de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, a ajuns la cea de a XIV-a ediţie. Este un prilej de bucurie şi pentru cei care nu sunt din judeţul nostru – pentru a ne cunoaşte aşa cum suntem şi pentru a descoperi Târgoviştea cu trecutul său încărcat de istorie, în calitate de capitală a Ţării Româneşti mai bine de trei secole. (1396 – 1714).
La mulţi ani, Târgovişte! ”