29.08.2014

Astăzi, 28 august 2014, Doina Pană, Ministru – delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, însoțită de Pasztor Sandor, Secretar de Stat la Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, au efectuat o vizită în mai multe localități din Județul Dâmbovița, afectate de calamități.

Din partea județului nostru au participat Ioan Marinescu, Vicepreședinte al Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, Administratorul Județului Dâmbovița, Carmen Ileana Moldovan și Ionuț Săvoiu, deputați de Dâmbovița, directori din cadrul Consiliului Județean Dâmbovița și Administrației Naționale Apele Române, primarii localităților ce au fost incluse pe agenda vizitei oficialilor guvernamentali, alți reprezentanți ai administrației publice locale.

În satul Zidurile din Comuna Odobești, s-au avut în vedere eroziunile de maluri și distrugerile de terenuri agricole și cu vegetație forestieră - provocate de debitul excepțional al râului Argeș care, în ultimii ani, a compromis 60 ha de teren, o suprafață importantă fiind afectată în anul 2014.

Obiectivul de investiții ”Derivație de ape mari Miulești, Județul Dâmbovița”, în valoare de aprox. 127 mil lei, a fost, de asemenea, inclus pe agenda vizitei. Amenajarea albiei râului Argeș și a afluentului său, râul Sabar, ar elimina pericolul producerii de inundații în zona orașului Titu și a altor 14 localități din Județele Dâmbovița și Giurgiu.  

Vizita a continuat la Găești, unde, în zona parcului central al orașului, este nevoie de lucrări de amenajare și decolmatare a pârâului Răstoaca, ale cărui ape determină condiții de mediu necorespunzătoare de fiecare dată când sunt precipitații abundente.

În zona centrală a municipiului Moreni, apărările de maluri betonate ale Cricovului Dulce au fost avariate și este nevoie și de lucrări de amenajare a albiei și a pragului de fund, pentru evitarea avarierii podului pe DJ 720.

Vizita la obiectivele afectate de calamități a inclus și: zona Pod Teiș – Pod Mihai Bravu din Târgoviște – unde s-au produs eroziuni majore ale malurilor râului Ialomița; Comuna Vișinești - unde mai multe sectoare din căile de acces pe DJ 710B, drumuri comunale și locale au fost distruse ca urmare a debitelor excepționale ale Cricovului Dulce, și unde precipitațiile abundente au provocat alunecări de teren (sat Urseiu); Comuna Iedera, unde pragul de fund - podul peste Valea Rudei, pe DJ 710A, a fost avariat, puntea pietonală peste Cricov (Colibași) a fost și ea avariată și, în plus, este nevoie de lucrări de apărări de maluri pe Valea Rudei; podul pe DC 31 peste râul Ialomița, la Finta – obiectiv avariat de debitul excepțional și viiturile de pe cursul Ialomiței, din trimestrul al II-lea al acestui an.

Doina Pană: ”Nu este singura vizită de acest gen, pe care o facem. Practic, pot să spun că aproape toată țara e un șantier. Încercăm o prioritizare și atunci, pentru că din hârtii nu rezultă întotdeauna prioritizarea corectă, mergem și la fața locului. Am venit la insistențele parlamentarilor din zonă și [...] mergem la toate obiectivele, să vedem: care se pot rezolva prin eforturi locale, care se pot rezolva cu bani de la noi - în ideea că trebuie studii de fezabilitate, care ar putea să se întâmple anul acesta, sau că este o lucrare mare, care ar trebui prinsă pe POS Mediu, pentru exercițiul bugetar următor sau din resurse guvernamentale - dar pentru anul viitor, deci judecăm o prioritizare, dar să găsim o soluție, pentru că toate sunt lucrări necesare în urma a ceea ce s-a întâmplat din cauza inundațiilor.”

Referindu-se la lucrarile mari, Pasztor Sandor a spus: ”Să vedem proiectul tehnic, care ne va da niște soluții. Părerea mea este că și problema de la Odobești trebuie să urmeze calea POS Mediu, fiindcă, din sursele bugetare, n-avem nici un interes să lungim pe 10 ani lucrarea, pe când, pe fonduri europene, dacă sunt acceptate și dacă sunt eligibile, aceste proiecte pot fi rezolvate în numai 3 ani. Trebuie să vedem ce soluții tehnice ne dă proiectul tehnic.”