11.04.2013

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a făcut miercuri, 10.04.2013, o vizită pe şantierul de lucru de la Spitalul Judeţean Dâmboviţa, alături de directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia – Liviu Muşat, vicepreşedintele CJD – Ioan Marinescu, managerul Spitalului Judeţean – Radu Petrescu, directorul medical Andrei Tomescu, cadre medicale, reprezentanţi mass-media. Obiectivul vizitei a fost acela de a verifica ritmul în care se lucrează la proiectul european Reabilitarea şi modernizarea Spitalului Judeţean Dâmboviţa, stadiul lucrărilor şi dacă acestea se încadrează în graficul stabilit.

    Preşedintele CJD a mers pe şantier şi a discutat cu reprezentanţii echipelor de muncitori, solicitându-le să grăbească ritmul de lucru, astfel încât termenul de finalizare a proiectului fixat la 15 august 2013 să nu fie depăşit. Vizita a continuat şi cu alte obiective din cadrul Spitalului, pe care Adrian Ţuţuianu a precizat că le doreşte realizate anul acesta din fondurile CJD: parcarea mare a Spitalului, poarta de la intrare, UPU şi reabilitarea clădirii Centrului de Aparatură Medicală.   

    La final, a avut loc o conferinţă de presă în sala de şedinţe a Spitalului. Directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Muşat, a vorbit despre proiectul de reabilitare a Spitalului Judeţean şi despre problemele pe care acesta le întâmpină, trăgând un semnal de alarmă cu privire la riscurile unei eventuale întârzieri în implementare:

    Suntem într-un tur de vizitare a proiectelor din Programul Operaţional Regional. Avem, undeva în a doua jumătate a lunii mai o provocare foarte importantă pentru Program, pentru Regiunea de Dezvoltare Sud-Muntenia, în sensul că va trebui să luăm deciziile finale în ceea ce priveşte continuarea unor proiecte sau rezilierea lor şi luarea deciziei de a transfera fondurile către alte proiecte care au şanse de a fi finalizate până în iulie 2015. Este o acţiune deloc comodă pentru noi, însă o facem cu toată responsabilitatea şi aceasta este raţiunea pentru care suntem şi astăzi la spital, fiindcă, deşi este semnat de multă vreme contractul de finanţare, sunt o serie de întârzieri.

    Din datele noastre, proiectul trebuie finalizat la 15 august şi trebuie luate toate măsurile pentru a se întâmpla acest lucru. (...) Părerea mea e că principala problemă a plecat de la proiectare, de la largheţea cu care s-a făcut proiectarea, în sensul că, dacă era descoperit la timp tot volumul de lucrări, tot ceea ce trebuia făcut, printr-o expertiză cât mai bună, acum ştiam exact pe ce ne bazăm şi poate că eram în graficul lucrărilor. În orice caz, sunt convins că există resurse pentru a surmonta acest handicap de timp, astfel încât proiectul să se termine cu bine.

    Totodată, directorul ADR a făcut referire la posibilitatea supracontractării pe toate axele Programului Operaţional Regional, o consecinţă fericită a acestui demers însemnând introducerea în circuitul de finanţare a unor obiective din judeţul Dâmboviţa (Subcarpatica, Spitalul de la Găeşti, Casa Soarelui din Târgovişte, şcolile din Conţeşti, Nucet, Tărtăşeşti, Pucioasa şi, posibil, Colegiul Naţional „Vladimir Streinu” din Găeşti): Există posibilitatea redeschiderii tuturor axelor în cadrul POR. Noi vom milita pentru acest lucru. A trebuit să treacă nu ştiu câţi ani sau a trebuit să vină un ministru care are 20 de ani de administraţie locală ca să ia această decizie importantă de supracontractare, având în vedere că cele mai multe proiecte înregistrează economii la licitaţii, înregistrează, din păcate, unele corecţii. Şi atunci, sumele, dacă nu le reintroducem în acest circuit al finanţării, avem toate şansele să le pierdem, să se întoarcă la Bruxelles. Şi cred că nu ne putem permite acest lucru. (...) Facem tot posibilul să finanţăm cât mai multe proiecte, am solicitat supracontractare pe toate axele.

    La rândul său, preşedintele Adrian Ţuţuianu s-a referit la proiectul european de reabilitare şi modernizare a Spitalului Judeţean, insistând pe cauzele care au generat o situaţie dificilă în cadrul execuţiei: Problema de fond este proiectarea şi de acolo au plecat toate necazurile în derularea acestui proiect. Din păcate, pe proiectare s-au cheltuit 2.631.840 lei, o sumă extraordinar de mare pe un proiect care a fost făcut prost. Tot constatăm că Spitalul avea nevoie de altceva ca soluţii tehnice la un anumit moment şi ave lucrări neprevăzute, lucrări suplimentare, unele care sunt neeligibile. Şi aici este una din zonele de dispută, inclusiv cu constructorul, pentru că orice cheltuială neeligibilă înseamnă o sarcină în plus pe Consiliul Judeţean Dâmboviţa. (...) Am avut săptămâna trecută, chiar în această sală, o discuţie extrem de dură, de contondentă, cum am mai avut una în luna decembrie, cu reprezentanţii Societăţii Comerciale VAMED, cu consultanţii, auditorii, proiectanţi ş.a.m.d. Le-am spus foarte clar că orice zi de întârziere după data de 15 august o să-i coste enorm de mult în planul penalităţilor şi dobânzilor pe care trebuie să le plătească Consiliului Judeţean. Ritmul s-a îmbunătăţit după „meciul” ăsta. (...) Am avut o discuţie şi cu conducerea Spitalului, pentru că sunt lucruri care ţin şi de conducerea Spitalului. Am luat măsuri ca să eliberăm în maxim două săptămâni mai multe spaţii, ca să eliberăm frontul de lucru şi să-i putem forţa pe cei de la VAMED să aducă personal suplimentar, nu doar 60 – 70 de muncitori, ci dublu, dacă se poate.

    Facem precizarea că, până la acest moment, s-au plătit pe lucrări de construcţii 38.263.742 lei. Proiectul Reabilitarea şi modernizarea Spitalului Judeţean Dâmboviţa este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, axa prioritară 3 „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale” şi are o valoare totală de 83.106.684,78 lei, din care valoare eligibilă 66.610.914,38 lei.