25.01.2020

Ziua Unirii a fost marcată, astăzi, 24 ianuarie 2020, printr-un program special, organizat, începând cu ora 11.00, în Piața Mihai Viteazul din Târgoviște.

    La manifestări au participat: președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, vicepreședintele Lucina Cristea, prefectul județului, Aurelian Popa, parlamentari dâmbovițeni, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviște, oficialități locale și județene, reprezentanți ai structurilor militare, numeroși dâmbovițeni.

    Programul a debutat cu intonarea imnului de stat al României, urmată de alocuțiuni ale autorităților prezente.

    Cu acest prilej, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a transmis următorul mesaj:

    „Sunt destule momente în viață în care ne întrebăm „ce putem face pentru a fi mai buni? Ce putem face pentru a-i sprijini mai mult pe cei care sunt în jurul nostru? Ce putem face pentru a îndeplini dorințele și visele celor de lângă noi?”

    Răspunsuri pot fi multiple, dar cel mai important pentru istoria poporului român a fost UNIREA.

    Mult așteptată de români, Unirea Principatelor Române sau Mica Unire de la 1859 a schimbat, complet, orice idee legată de unitate atunci când a transformat-o într-un lucru real pentru milioane de români. Un eveniment extrem de valoros pentru idealul suprem de neam și țară, care a contribuit decisiv la realizarea statului național unitar român din 1918.

    Acum 161 de ani, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, ca domn în Moldova și Țara Românească, i-a făcut pe români încrezători, plini de speranță. Fericiți la gândul că drepturile și libertățile lor vor căpăta, după mult timp de așteptări, noi valențe.

Și așa a fost. Odată unite, principatele au căpătat forță și au oferit oamenilor stabilitatea și armonia la care sperau de atâta timp. Au făcut asta devenind casa lor comună.

    Unirea Principatelor Române a fost și va rămâne unul dintre cele mai semnificative momente și, totodată, una dintre cele mai puternice lecții pe care o avem de învățat din istoria poporului român. Prin deosebita sa însemnătate, Mica Unire de la 1859 are puterea să demonstreze și adevăratul sens al unității – REUȘITA.

    Pentru că, indiferent de vremuri, doar împreună putem realiza lucruri mărețe, doar împreună ne putem ajuta reciproc, doar împreună putem depăși obstacole, doar împreună putem fi mai buni.

    Și acum, ca și în anul 1859, România are nevoie ca românii să fie uniți și să nu-și piardă speranța. Sper ca dorința de a ne fi alături reciproc să existe în fiecare dintre noi, românii, și, astfel, să reușim să facem tot ce este mai bun pentru oameni, pentru comunitate, pentru județul Dâmbovița, pentru România. Vă mulțumesc!”

    Programul a continuat cu defilarea gărzii de onoare și s-a încheiat cu formarea și interpretarea Horei Unirii.