reşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a participat vineri, 18 aprilie 2014, la sediul Primăriei oraşului Găeşti, la evenimentul de semnare a contractului de lucrări „Reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare Găeşti”, în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă uzată în judeţul Dâmboviţa”, derulat de Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa (CATD), proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune - prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu.
Contractul are valoarea de 29,9 milioane lei (inclusiv TVA), finanţarea proiectului fiind asigurată - în proporţie de 76,8% - din fonduri europene şi - în proporţie de 23,2% - din cofinanţare naţională: bugetul de stat, bugetul local şi contribuţie proprie. Termenul de finalizare a contractului de lucrări este 31 decembrie 2015.
La eveniment au mai participat: Ioan Marinescu şi Gabriel Grozavu, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, administratorul public al judeţului, Ionuţ Săvoiu, deputat de Dâmboviţa, Dan Iacobuţă, primarul oraşului Găeşti, Ninel Cimpoacă, directorul general interimar al CATD şi Gheorghe Griguţă, directorul firmei câştigătoare a licitaţiei – SC CONIZ ROMARG SRL.
Adrian Ţuţuianu, preşedintele CJD: „Practic, dacă ducem la bun sfârşit acest proiect, oraşul Găeşti va avea rezolvată problema canalizării în proporţie de peste 90%. Este o investiţie uriaşă sub aspectul consecinţelor pozitive pe care le determină” (...) Firmele care au câştigat contractul iniţial şi-au bătut joc de el şi de găeşteni. Nu mai reiau subiectul pentru că am vorbit în multe rânduri despre ce s-a întâmplat acolo. Pe scurt, o asociere nefericită de firme a plecat cu un avans de circa 95 de miliarde lei vechi, pentru care au săpat „uriaşa” distanţa de 126 de metri liniari de conductă. Sper şi cred că nu vom mai avea niciodată asemenea tip de probleme pe care, mai devreme sau mai târziu, cei răspunzători le vor deconta. Eu mă bucur că am reuşit astăzi un succes important, deblocând situaţia de la Găeşti. Am încredere că firma Coniz va reuşi să ducă lucrările la bună finalizare şi, cel mai important, în termenul stabilit”.
Dan Iacobuţă, primarul oraşului Găeşti: „Este încă un pas în crearea unor condiţii europene cetăţenilor din Găeşti. Contractul pe care îl semnăm acoperă aproape jumătate din necesarul de canalizare a oraşului. Sper să fie o zi norocoasă, să continuăm proiectele. Sperăm ca, până la finele anului 2015, în Găeşti, să nu mai avem probleme cu apa şi canalizarea”.
Ninel Cimpoacă, directorul interimar al CATD Dâmboviţa: „Semnarea acestui contract este o mândrie pentru Compania de Apă, deoarece, prin implementarea acestui proiect, aducem îmbunătăţirea calităţii vieţii în oraşul Găeşti şi în judeţul Dâmboviţa, până la urmă. Avem convingerea că lucrările vor fi finalizate în termenele şi condiţiile stabilite”.
Preşedintele CJD, Adrian Ţuţuianu, şi-a continuat vizita în oraşul Găeşti cu un periplu la mai multe obiective din oraş, realizate sau reabilitate cu fonduri europene sau din bugetul propriu. Parcurile, spitalul orăşenesc şi Liceul Tehnologic „Dr. C. Angelescu” s-au aflat în programul vizitei de lucru.
Ambulatoriul de la Găeşti este cuprins în proiectul „Reabilitarea, modernizarea şi echiparea infrastructurii de sănătate – ambulatoriul spital oraş Găeşti, judeţul Dâmboviţa”, derulat prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013. În prezent, lucrările se derulează în ritm alert. Valoarea totală a contractului de finanţare este de 2.376.525,38 lei, din care valoarea totală eligibilă a proiectului este de 1.668.764,35 lei (1.418.449,70 lei reprezintă fonduri nerambursabile FEDR, 216.939,36 lei fonduri de la bugetul naţional, iar 33.375,29 lei cofinanţarea eligibilă a beneficiarului).
Proiectul prevede reabilitarea şi dotarea clădirii Spitalului Orăşenesc Găeşti destinată Ambulatoriului de specialitate, în vederea asigurării unor servicii optime de asistenţă medicală.
Tot vineri, preşedintele CJD, Adrian Ţuţuianu, a fost present şi în comuna Mătăsaru pentru a verifica stadiul lucrărilor la proiectul de alimentare cu apă, finanţat prin OG 28/2013, în valoare valoare de aproximativ 60 de miliarde lei vechi şi proiectul pentru realizarea reţelelor de apă şi canalizare, derulat prin Administraţia Fondului de Mediu (AFM), proiect a cărui valoare este de 73 miliarde lei.
Locuitorii din Mătăsaru se vor bucura şi de lucrările prevăzute în cadrul unui program de asfaltare, derulat în asociere de Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Consiliul Local Mătăsaru. Comuna Mătăsaru a fost identificată ca zonă vulnerabilă în ce priveşte poluarea cu nitraţi. Printr-un program derulat de către Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, cu finanţare de la Banca Mondială - „Controlul integrat al poluării cu nutrient”, localităţile Mătăsaru, Moroeni şi Gura Foii vor primi sprijin financiar în vederea reducerii deversării de nutrienţi în sursele de apă şi pentru promovarea unei schimbări de comportament, prin întărirea capacităţii instituţionale şi de reglementare, precum şi prin acţiuni cu rol de conştientizare la nivelul localităţilor.