08.09.2021

        Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” a găzduit astăzi, 8 septembrie 2021, ședința festivă a Consiliului Local Municipal Târgoviște, prilejuită de Zilele Cetății. Premergător acestui moment, la Catedrala Mitropolitană din Târgoviște a fost oficiată Sfânta Liturghie cu prilejul sărbătorii creștine Nașterea Maicii Domnului, urmată de procesiunea cu icoana Fecioarei Maria pe traseul: Mitropolia Târgoviște - Bulevardul Mircea cel Bătrân - Calea Domnească - Curtea Domnească (zona ruine).

        La eveniment au participat oficialităţile locale şi judeţene, parlamentari, consilieri județeni și locali, directori ai instituţiilor deconcentrate, oameni de cultură, numeroși invitați. De asemenea, a fost prezent și primarul orașului Căușeni, Anatolie Donțu, oraș din Raionul Căușeni (Republica Moldova), cu care județul Dâmbovița este înfrățit.

        Alături de primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, au transmis mesaje despre semnificația sărbătorii de astăzi președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, și părintele vicar eparhial, Ionuț Ghibanu, care a dat citire cuvântului Înalt Preasfinției Sale, dr. Nifon, arhiepiscop și mitropolit al Târgoviștei.

        Primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan: „Vă spun bine ați venit tuturor care sunteți, astăzi, aici! Târgoviștenilor de pretutindeni le spun din suflet: la mulți ani! Este sărbătoarea cetății, sărbătoarea comunității, sărbătoarea tuturor celor pentru care Târgoviște înseamnă casă, înseamnă familie, înseamnă prieteni, un mediu prietenos și generos potrivit nevoilor, trebuințelor și speranțelor lor. De fiecare dată când îmi gândesc mesajul de Zilele Cetății, mă gândesc la lucrurile bune care s-au întâmplat aici de la ultima sărbătoare și reflectez dacă am crescut, dacă am progresat, dacă am greșit, dacă am fost onești, dacă am fost corecți față de responsabilitățile pe care ni le-am asumat. Inima îmi spune că am făcut tot ceea ce a depins de noi ca lucrurile să evolueze în direcția bună.”

        Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan: „Este o onoare să fim prezenţi la momentul festiv dedicat cinstirii municipiului Târgovişte în locul care, acum 625 de ani, devenea simbolul istoric al reşedinţei domneşti a Ţării Româneşti, transformat astăzi în principala emblemă culturală a Judeţului Dâmboviţa.

        Aleasă ca zi de sărbătoare pentru celebrarea Cetăţii, data 8 septembrie marchează nu doar Ziua Oraşului Târgovişte, ci şi Naşterea Maicii Domnului, sărbătoare religioasă demnă de preţuirea și respectul credincioşilor.

        Când spunem „Târgoviște”, spunem Arhiepiscopie și Mitropolie, spunem istorie - spunem Mircea cel Bătrân, Vlad Ţepeş, Radu cel Mare, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu și Tudor Vladimirescu! Spunem Turnul Chindiei și, nu în ultimul rînd, Universitatea Valahia!

        Este important să ştim cu toţii adevărata istorie care stă la baza aniversării oraşului nostru.

        Târgovişte a dovedit că este un for complex şi un pol regional puternic, a cărui esenţă a conturat paginile istoriei statului român modern.

        Zilele Cetăţii Târgovişte sunt prilej de semnificativă consideraţie faţă de moştenirea lăsată nouă de către toţi cei care au contribuit, prin eforturi greu de imaginat, la consolidarea oraşului Târgovişte.

        La ceas aniversar, îl felicit pe domnul primar Cristian Daniel Stan, felicit Consiliul Local Municipal Târgovişte pentru munca depusă în ultimii ani și nu în ultimul rând, vreau să apreciem cu toții că rezultatele se văd de la zi la zi.

        Dragi târgovișteni,

        Vă spun că particip astăzi în primul rând ca târgoviștean, în al doilea rând ca președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, iar în această calitate, am demonstrat în cele nouă luni de mandat și voi demonstra în continuare că voi fi un partener onest și serios pentru municipiul Târgoviște. Împreună cu primarul Cristian Daniel Stan, vom duce la bun sfârșit proiectele pe care ni le-am asumat pentru târgovișteni.

        Cu frunțile plecate, în fața pleiadei domnitorilor care au scris istorie la Târgoviște, recunoscători celor care au pus umărul pentru dezvoltarea municipiului Târgoviște, ne revine marea responsabilitate de a prețui faptele tuturor înaintașilor noștri, la adevărata lor valoare, dar și de a onora așteptările celor care au decis ca noi, astăzi, să ocupăm aceste locuri.

        Urez un sincer „La mulți ani!” tuturor celor care poartă numele Sfintei Fecioare Maria! 

        La mulţi ani, Târgovişte! La mulți ani, târgovișteni și dâmbovițeni!”

 

 

Compartimentul Imagine, Relații Externe - Consiliul Județean Dâmbovița