27.10.2012

Se lucrează intens la drumul din munte
 

    Vineri, 26 octombrie, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a efectuat alături de ministrul Mediului, Rovana Plumb şi de vicepreşedinţii CJD, Leonardo Badea şi Gabriel Grozavu o vizită de lucru pe şantierul unde se execută lucrările de reabilitare şi modernizare a DJ 713 Sinaia (DN 71) – Cabana Cuibul Dorului – Şaua Dichiului – Cabana Babele, sector DN 71- intersecţie Cabana Piatra Arsă şi la obiectivul „Modernizare drum contur Lac Bolboci.

    Finanţarea acestui proiect este asigurată din bugetul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, bugetul Consiliului Judeţean Prahova prin programul H.G. 577/1997 privind reabilitarea, modernizarea şi/sau asfaltarea drumurilor de interes local.

    Preţul de execuţie al contractului este de 50.812.753 lei, inclusiv TVA, cu o participare de 31.666.508 lei a CJD şi 19.146.245 lei a CJ Prahova.

    În această perioadă, se lucrează intens pe DJ 713, la amenajarea de podeţe, ziduri, apărări de mal şi semnalizări rutiere. Până în acest moment, s-au realizat 16 km terasamente şi fundaţii şi s-a turnat primul strat de asfalt, lucrările la stratul doi urmând să fie reluate anul viitor. De asemenea s-au pus parapeţi de siguranţă pe 3,2 km, rigole de acostament pe 3,4 km, ziduri de sprijin şi apărări de mal pe 1,1 km şi s-a asigurat semnalizarea rutieră.

    Cu prilejul acestei vizite de lucru, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a făcut următoarele precizări:„ Am dorit astăzi în primul rând să prezentăm stadiul lucrărilor la DJ 713 Sinaia – Cuibul Dorului – Şaua Dichiului – Cabana Babele. În al doilea rând, am dorit să prezentăm stadiul lucrărilor la obiectivul derulat de Romsilva – „Modernizare drum contur Lac Bolboci”. Este vorba despre modernizare drum de contur la Lac Bolboci. Legat de DJ 713 Sinaia – Cuibul Dorului – Şaua Dichiului – Cabana Babele, acest proiect, a început pe timpul mandatului domnului Gheorghe Ana, vorbim de partea de proiectare, de asocierea consiliilor judeţene. Sunt doi beneficiari, CJD şi CJ Prahova. Lucrarea este executată de o asociere formată din SC Cast SRL din Prahova, SC Trans Bitum SRL, SC Carena SPA Impressa di Constuzioni şi SC Socomiozo Construct SRL, tot din judeţul Prahova. Finanţarea este asigurată din mai multe surse. În principal, programul dezvoltat pe HG 577 din 1977, privind modernizarea, reabilitarea si asfaltarea drumurilor de interes local, bugetul CJD şi bugetul CJ Prahova. Preţul de execuţie pe acest contract este de 50.812.753 lei, inclusiv TVA din care CJD are repartizată suma de 31.666.508 lei , iar CJ PH are repartizată suma de 19.146.245 lei. La această dată s-au decontat lucrări în cuantum de 24.501.62 lei,din care CJD 23.301.962 lei, iar CJ PH 2.200.000 lei. Fac precizarea că de la venirea mea la CJ, am plătit peste 15 miliarde lei. Investiţia s-a derulat intens în perioada ultimelor 4 luni de zile şi cei care cunosc stadiul lucrărilor la data începerii lucrărilor mandatului, ştiu foarte bine că lucrările erau în stadiu incipient. Era asfaltată doar o bucată din acest drum, nu erau făcute lucrările de artă, nu erau făcute zidurile de sprijin, nu erau montaţi parapeţii de siguranţă, nu se realizase lucrări de consolidare pe zonele care necesită asemenea lucrări. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în luna octombrie 2010, iar termenul de finalizare a acestei investiţii este anul 2013. Până acum s-au realizat 16 km terasamente şi fundaţii, 16 km primul strat de asfalt, parapeţi de siguranţă - 3,2km, rigole acostament – 3,4 km, ziduri de sprijin şi apărări de mal – 1,1 km. S-au realizat podeţe tubulare şi reabilitare parapeţi protecţie, plus o parte din semnalizarea rutieră. Vreau să vă precizez că sunt mulţumit de modul în care s-a derulat proiectul în ultimele luni”.

    Prin Direcţia Silvică Dâmboviţa se derulează un alt proiect privind asfaltarea a 8 km de drum, de la Zănoaga până la Cheile Tătarului. Şi la obiectivul „Modernizare drum contur Bolboci” lucrările sunt în plin proces de executare. O porţiune de drum de 2,8 km, de la Dichiu până la Zănoaga urmează să fie asfaltată. Şeful administraţiei judeţene, Adrian Ţuţuianu, a dat asigurări că în cel mult două săptămâni va fi rezolvat şi acest aspect.

    Totodată, preşedintele CJD, Adrian Ţuţuianu, a vizitat şi Cabana Dichiu, terminată, dar care aşteaptă acum utilităţile, prilej cu care a ţinut să precizeze că s-au investit bani mulţi pentru construcţia motelului de la Dichiu, a centrului Salvamont de la Zănoaga şi a campingului din aceeaşi zonă, investiţii care ar fi trebuit să aparţină mediului privat şi nu autorităţilor publice judeţene: „Sunt nemulţumit de cealaltă parte a proiectului, care înseamnă cabanele construite pe banii primiţi de CJD de la MDRT. Reafirm ceea ce am spus totdeauna, nu cred că era treaba CJD să investească în construcţia de cabane în munţii Bucegi. Cred că noi aveam obligaţia să realizăm lucrările pentru drumul de acces. Cred că noi trebuia să avem în vedere lucrările specifice în staţiunea Padina –Peştera, de aducţiune a apei, lucruri care să valorizeze zona, iar cabanele trebuiau făcute de privaţii interesaţi de dezvoltarea de activităţi turistice. Dacă aţi fost atenţi pe traseu, sunt deja câteva unităţi de cazare private, atât la Coteanu cât şi la Padina, Peştera, făcute de investitori privaţi făcute cu o contribuţie importantă pe fonduri europene. În continuare intenţionăm să continuăm lucrările acestea de artă, lucrările dificile. Se va lucra cât va permite timpul. Vom lăsa să treacă iarna, să vedem cum se comportă drumul în exploatare, să vedem care este calitatea stratului de asfalt turnat. Vom face al doilea strat, cel final, anul viitor. De asemenea, vreau să ştiţi că am scos la licitaţie, din păcate, am avut contestaţie şi sectorul de drum de la Dichiu la Zănoaga. Vom relua procedura de achiziţie publică, dar din păcate, anul acesta, nu cred că va mai fi timp să începem lucrări. Mai avem puţin, vine iarna şi nu mai putem face lucrări pe acest sector. Anul viitor, pentru mine, va fi o prioritate finalizarea acestor lucrări de investiţii.”

    Ministrul Mediului, Rovana Plumb s-a declarat mulţumită de ritmul în care se lucrează la cele două obiective şi că va susţine orice demers ce are ca finalitate îmbunătăţirea infrastructurii montane.