15.05.2016

Președintele Consiliului județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a participat duminică 15 mai, în comuna Băleni, alături de primarul Marian Paraschiv,  la o sărbătoare de tradiție pentru localnici, Duminica Mironosițelor, un obicei unic în România și păstrat de sute de ani de comunitatea bulgărească.

De Mironosițe, femeile din comuna Băleni vin la biserică, iar preotul face o slujbă închinată celor trecuţi în nefiinţă. La miezul nopţii, se aprinde un foc mare în cimitir, iar femeile se aşează în jurul lui și înalţă cântece de slavă lui Dumnezeu.

Tradiţia spune că după cântarea primului cocoş din sat, femeile trebuie să aprindă lumânări la toate mormintele, sărbătoarea fiind continuată şi a doua zi dimineaţă, când, după ce au luat parte la Sfânta Liturghie, enoriaşii participă la o agapă - cunoscută sub numele de Zdravite (sănătate).

Ca în fiecare an, participanții  au putut admira un spectacol de muzică și dansuri bulgărești susținut de copiii din cadrul Ansamblului ”Datina”, coordonat de profesor Maria Tufeanu.

Adrian Țuțuianu, președintele CJD: ”Sunt bucuros că suntem astăzi aici și promovăm un obicei vechi, o sărbătoare de tradiție, unică în județul Dâmbovița, unică la nivel național. Nu ai cum să nu admiri frumusețea acestor costume populare și să nu te bucuri alături de localnici la un astfel de moment!”.