Sala Unirii a Consiliului Județean Dâmbovița a găzduit astăzi, 23 iunie 2020, ședința grupului de lucru interinstituțional privind realizarea pârtiei de schi Cocora din stațiunea Peștera- Padina.
La întâlnire au participat: președintele Consiliului Județean Dâmbovița (CJD), Alexandru Oprea, arhitectul-șef al județului Dâmbovița, Teodor Bâte, prorectorul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, prof. dr. arh. Tiberiu Florescu, reprezentanți ai: Agenției pentru Protecția Mediului, Serviciului de Gospodărirea Apelor, Parcului Natural Bucegi, Romsilva, Electrica, aparatului de specialitate al CJD și Primăriei Moroeni, dar și proiectanți de specialitate.
Președintele CJD, Alexandru Oprea, a subliniat importanța acestui proiect pentru județul Dâmbovița și a făcut un apel la toți cei implicați să dea dovadă de responsabilitate, în derularea activităților de care se fac răspunzători: „Încă de la momentul primelor discuții pe care le-am avut cu cei de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, instituția cu cea mai mare competență și expertiză academică din România, le-am cerut să nu facem acolo o stațiune kitch. Astăzi, când vorbim, avem un traseu de pârtii care trebuie să mai suporte niște modificări. Am rugămintea la dumneavoastră, în calitate de instituții avizatoare, să treceți toate condițiile de mediu care trebuie respectate, dar nu o să fiu niciodată de acord să îmi spuneți că nu se poate - dacă vă gândiți la dezvoltarea acestui județ. Avem pentru această zonă niște obiective investiționale. Am semnat contractele pentru Centrul Salvamont, care va trebui să intre urgent în reparații și, de asemenea, după ce se va termina partea de proiectare, centrul multifuncțional care va fi edificat pe actualul amplasament de la Piciorul Babelor. De asemenea, avem în derulare investițiile pe ceea ce înseamnă alimentarea cu energie electrică la Podul cu Florile și protecție a versantului de unde se rostogoleau bolovanii. Avem în faza de fișă de proiect pârtia de schi, în valoare de 15 milioane de Euro, și o altă fișă de proiect pentru refacerea celor două tabere, în valoare de 3 milioane Euro. Lucrăm la un proiect legat de drumul alternativ de la Moroeni, DJ 714, și vom vedea dacă vom putea obține finanțare prin Compania Națională de Investiții sau Ministerul Transporturilor. Nu renunțăm la ideea de a face acolo ceea ce trebuie, dar repet, cu grijă față de mediu și natură. Eu fac parte dintre aceia care consideră că nu doar administrația publică este singurul actor în edificarea acestui concept. Trebuie să existe o abordare pluridisciplinară, cu multipli participanți, iar aici trebuie să aibă un rol și organizațiile de mediu și organizațiile de turism, pentru că, în primul rând, acestea deservesc locațiile din zonă și cunosc cel mai bine necesitățile acestor areale. Vă rog pe toți să acordați tot sprijinul, pentru că este un proiect de dezvoltare frumos, poate cel mai important al acestui județ, și am rugămintea la dumneavoastră să înțelegem cu toții că nu îl facem nici pentru o zi, nici pentru un mandat sau pe considerente politice. Îl facem din respect pentru dâmbovițeni, iar eu consider că Dâmbovița are foarte multe lucruri de oferit, inclusiv din acest punct de vedere. Cred că a venit momentul ca și acest județ să își pună resursele în valoare și să știe să le promoveze. Nu sunt eforturi singulare. Am întocmit o strategie de promovare și dezvoltare turistică a județului, lucrăm la niște materiale de promovare. Îmi doresc ca mediul de afaceri, reprezentat de Camera de Comerț și Industrie Dâmbovița, să fie alături de noi, îmi doresc ca mediul academic să fie alături de noi”.