21.03.2013

Preşedintele Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a primit astăzi, 20 martie 2013, vizita unei delegaţii a Ambasadei Norvegiei în România, reprezentată prin domnul Herman Baskår – consilier, adjunct al șefului misiunii și doamna Florentina Ivanov, atașat cultural la Ambasada Norvegiei.

Diplomaţii norvegieni se află în judeţul Dâmboviţa cu prilejul reuniunii comunității academice târgoviştene, în baza relațiilor de prietenie și colaborare dintre Universitatea Valahia și instituții din Norvegia. Domniile lor au dorit  ca prima oprire a acestei misiuni să fie la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, unde au fost primiţi alături de preşedintele CJD, Adrian Ţuţuianu, de parlamentarul de Dâmboviţa, Ionuţ Săvoiu, secretarul judeţului Ivan Ivanoff , directorul Direcţiei de Investiţii din cadrul CJ Dâmboviţa, Dorel Bondilă şi conf. dr. Silviu Miloiu, de la Universitatea Valahia din Târgovişte.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, le-a mulţumit reprezentanţilor Ambasadei norvegiene pentru vizita întreprinsă la sediul  administrativ judeţean şi le-a prezentat pe scurt câteva dintre oportunităţile de dezvoltare de afaceri pentru mediul economic şi de afaceri norvegian în judeţul nostru:”Mă bucur că în programul dumneavoastră v-aţi făcut timp şi pentru o vizită la Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Vom fi prezenţi şi la acţiunile culturale din timpul zilei, dar cred că este important să discutăm despre oportunităţile de investiţii din judeţul Dâmboviţa, despre posibilităţile de finanţare a unor proiecte de către guvernul norvegian, iar cu sprijinul dumneavoastră mi-aş dori să avem o întâlnire cu oameni de afaceri din Norvegia care au interes să investească în România. Judeţul Dâmboviţa este un judeţ industrializat, dar are dificultăţi ca urmare a procesului de restructurare şi privatizare din industrie. Avem nevoie de investitori serioşi, iar CJD ca autoritate a administraţiei publice judeţene, este decis să acorde tot sprijinul, să înlăture toate barierele de natură administrativă şi să vină cu facilităţi în măsura în care legea permite”.

Adjunctul şefului misiunii norvegiene, domnul Herman Baskår a dat asigurări în cadrul întrevederii de la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa  că va face cunoscute posibilităţile de colaborare cu judeţul nostru,  pe teme de actualitate şi interes comun, aducând precizări despre relaţiile deja existente între România şi mediul de afaceri norvegian:”Vă mulţumim pentru această primire frumoasă şi pentru informaţiile pe care ni le-aţi oferit despre domeniile de interes. Colaborarea bilaterală dintre Norvegia şi România este foarte bună şi se va dezvolta în anii care urmează. În ultimii ani am cheltuit prin  granturile oferite spaţiului economic european aproximativ 100 de milioane de euro. În următorii doi ani vom cheltui mai mult de 300 de milioane de euro pentru proiecte în România. Multe dintre aceste programe nu au fost încă lansate, dar unul dintre cele mai importante este cel lansat săptămâna trecută despre industria verde. Au fost mai mult de 300 de participanţi la lansarea din Bucureşti, dar norvegienii vor călătorii în România şi vor promova proiectul  şi în alte zone(…)Sunt mai mult de 60 de companii norvegiene stabilite în România, dar puţine dintre ele au reprezentanţi norvegieni, sunt numai reprezentanţi locali. Ne bucurăm să vedem că investiţiile norvegiene din România nu au scăzut în perioada de criză, s-a păstrat cam acelaşi nivel, iar în ultimul an observăm chiar o creştere a interesului. Un interes mare există pentru investiţiile în ferme şi chiar avem o companie norvegiană care activează în acest domeniu”.

După întâlnirea de la sediul Consiliului Judeţean, oaspeţii norvegieni au participat la  Atelierele Predex, ediția I-a, de la Universitatea Valahia, în cadrul cărora au fost susținute conferințele: „185 de ani de la nașterea dramaturgului norvegian Henrik Ibsen (1828-1906)” și „România și Norvegia: interferențe culturale, percepții și Realități istorice în prima jumătate a sec. al XX-lea”.