16.10.2012

Preşedintele  Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a fost prezent sâmbătă, 13 octombrie 2012,  la Moreni pentru a participa la prima ediţie a Festivalului “Redescoperă Flacăra Petrolului”. Manifestarea a fost organizată de primăria municipiului Moreni, în cadrul unui proiect european – Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, Domeniul major de intervenţie 5.3 „Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică”.

Evenimentul a debutat cu simpozionul“Redescoperă Flacăra Petrolului”, prilej cu care a fost trecută în revistă istoria exploatării petrolului din Moreni, la care au luat parte alături de primarul oraşului, Constantin Dinu, ministrul Mediului, Rovana Plumb, vicepreşedintele CJD, Leonardo Badea, reprezentanţi ai OMV Petrom ai Ligi Petroliştilor din Dâmboviţa, precum şi pensionari care provin din exploatarea petrolului din Moreni.

Proiectul are o durată de implementare de 24 de luni şi o valoare de 995.809 lei, contribuţia beneficiarului, respectiv Consiliul Local Moreni fiind de 2% din valoarea eligibilă. Obiectivul general al proiectului îl constituie promovarea resurselor naturale şi a elementelor de folclor şi artă populară din zonă, în vederea aducerii municipiului Moreni ca destinaţie turistică.

Constantin Dinu, primarul municipiului Moreni, a evidenţiat rolul pe care l-a avut extracţia de petrol, simbol al localităţii de peste un secol, istoria sa, activitate ce a marcat profund viaţa oamenilor şi evoluţia societăţii în Moreni:” Aş dori să vă spun ce ne-a determinat să depunem acest proiect şi cum ajuns astăzi să putem să-l implementăm. În perioadă de criză, autorităţile locale caută, scotocesc în permanenţă după resurse pentru a-şi rezolva problemele cu care se confruntă. Am considerat, având în vedere activitatea şi istoria acestui oraş, că ar fi oportun ca în Moreni să încercăm să implementăm un proiect de turism. (…) Când spunem Moreni, gândul ne duce către petrol, iar când spunem petrol, cu siguranţă că trebuie să ne gândim şi la Moreni”.

Preşedintele Consiliului Judeţean  Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a         accentuat rolul proiectelor  în infrastructură care se vor derula la Moreni şi fără de care  nu poate exista turism:” Particip cu bucurie la această întâlnire şi la prezentarea acestui proiect european, proiect finanţat din fonduri europene, în parte de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi, o mică parte,             co-finanţare de la Primăria Municipiului Moreni.

Stăteam şi mă gândeam ce ar trebui spus şi m-am gândit că, totuşi, trebuie să vorbim, dincolo de proiect, de câteva lucruri care sunt importante legat de dezvoltarea infrastructurii. Pentru că eu cred că nu vom putea face în România vreodată turism de calitate dacă nu există infrastructură, iar România nu va fi niciodată o destinaţie turistică fără să existe o dezvoltare industrială serioasă. Lucrurile se leagă, ca să spun aşa, între ele. Şi atunci, m-am gândit să vă spun câteva lucruri care nu au neapărat legătură directă cu proiectul, dar care pot contribui ele însele la dezvoltarea turismului în zonă.

(…) Eu cred că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, am obligaţia să mă ocup de câteva lucruri care sunt importante pentru a dezvolta, într-adevăr, Moreniul, inclusiv ca destinaţie turistică.

Primul lucru, care cred eu că este important, ţine de Parcul Industrial de la Moreni. (…) Sunt în curs, la acest moment, câteva proiecte care să vină şi să asigure o creştere a activităţii industriale în acest Parc, dezvoltat şi el pe un proiect european, şi care să asigure o creştere a numărului de salariaţi. Avem astăzi circa 1000 de salariaţi în Parcul de la Moreni. Obiectivul nostru trebuie să fie acela de a creşte numărul într-un an, un an şi jumătate, la 1400 – 1500 de salariaţi şi, sigur, să asigurăm continuu aducerea de noi investiţii în zonă.

(…) Al doilea lucru ţine de dezvoltarea infrastructurii. Şi vreau să vă spun câteva lucruri care m-au preocupat de la investirea mea în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Împreună cu domnul primar şi cu doamna ministru Rovana Plumb am încercat să deblocăm lucruri care erau blocate de foarte multe ori pe criterii politice. Şi vreau să ştiţi că s-a reuşit deblocarea proiectului început în urmă cu câţiva ani de domnul Vasile Goran, primarul în funcţie atunci, viceprimar astăzi. S-a deblocat contractul cu Compania Naţională de Investiţii, se reiau lucrările la finalizarea primei etape la extinderea reţelelor de apă în zona centrală şi refacerea străzilor. (…) Consiliul Judeţean Dâmboviţa a făcut un efort care este mare pe criza actuală şi pe situaţia pe care eu o am la Consiliul Judeţean şi am asigurat partea de co-finanţare a Consiliului Local Municipal Moreni. Eu zică că, în această toamnă, dacă vremea va fi în continuare bună, vom avea cu toţii satisfacţia finalizării acestui proiect.

Două proiecte importante prin Compania de Apă o să le dezvolte doamna ministru Rovana Plumb: unul pentru staţia de epurare, care este licitat şi lucrările au început … şi, un al doilea proiect, s-a semnat contractul în urmă cu o lună de zile, extinderea reţelelor de apă şi canal pe zona Schela Mare, un lucru absolut necesar, important, vital pentru aducerea Moreniului într-o zonă de normalitate. (…) Eu sper ca în două luni de zile să avem primele cişmele cu apă în cadrul acestui proiect.

(…) Închei, mulţumindu-vă pentru invitaţie, asigurându-vă încă o dată de sprijinul meu şi să sperăm că vom reuşi să aducem la aceste manifestări cât mai mulţi cetăţeni. Pentru că, până la urmă, un program european trebuie să aibă ca destinatar final cetăţeanul, altfel rămâne doar o chestiune de simpozion. Succes în aceste zile şi succes în tot ceea ce v-aţi propus.“

Şi vicepreşedintele CJD, Leonardo Badea, a transmis un mesaj de încurajare morenarilor: “M-am gândit cu ce ne face pe noi fericiţi acest proiect? Şi am găsit o legătură cu înţelepciunea nordică, ce, probabil, fiind mai mult legată de această exploatare, petrolul din Marea Nordului, spunea că fericirea înseamnă să ai căldură în iglu sau în casă, petrol în lampă şi linişte în suflet. Pornind de la această înţelegere a fenomenului, eu îmi doresc acelaşi lucru pentru noi şi îmi doresc ca aici, la Moreni, să revenim şi să constatăm că ceea ce noi ne-am propus azi s-a întâmplat cu adevărat”.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb a comparat  lansarea acestui proiect cu o competiţie, la startul căreia s-au înscris numai profesionişti:” Salut cu mult drag, cu multă căldură, profesionalismul de care daţi dovadă aici în zonă şi lansarea acestui proiect este o dovadă a acestui lucru. Eu, când am văzut titlul proiectului, „Redescoperă flacăra petrolului”, imediat m-am gândit la flacăra olimpică. Şi-atunci am spus că, de câte ori mă gândesc la flacăra olimpică, mă gândesc că se dă startul unei competiţii. Şi vreau să vă spun că da, România abia acum intră într-o competiţie în care trebuie să rezolve toate decalajele pe care le are faţă de celelalte state din Uniunea Europeană. Şi, cu oameni profesionişti, aşa ca dumneavoastră, cu siguranţă vom reuşi, cu motoarele turate la maxim, să putem să rezolvăm aceste probleme, să reducem decalajele”.

La finalul simpozionului, edilul municipiului Moreni, Constantin Dinu, a înmânat plachete de onoare tuturor celor care au contribuit de-a lungul vremii la dezvoltarea zonei, cu precădere celor care au activat în domeniul extracţiei de petrol, precum şi preşedintelui CJD, Adrian Ţuţuianu.

Pe parcursul celor două zile de festival, administraţia locală a organizat expoziţii de costume populare şi spectacole de dansuri şi muzică populară.