Răzvan Filipescu, şeful Autorităţii Naţionale pentru Turism(ANT), s-a întâlnit astăzi, 11 iunie 2013 la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa cu preşedintele Adrian Ţuţuianu şi mai mulţi factori implicaţi în derularea unor proiecte din domeniul Turismului.
La întâlnire au participat şi parlamentarii de Dâmboviţa, Valentin Calcan şi Ionuţ Săvoiu.
Preşedintelui ANT, i-au fost prezentate cu acest prilej o serie de investiţii pe care Consiliul Judeţean Dâmboviţa le derulează, precum şi mai multe obiective din judeţ ce urmează să fie incluse în diferite circuite turistice. Au fost făcute prezentări despre microstaţiunea Leaota, staţiunea balneo-climaterică de la Pucioasa, traseele şi destinaţiile turistice din judeţ, precum şi evenimentele culturale din Dâmboviţa.
După discuţiile purtate pe tema strategiei naţionale de turism, şeful Autorităţii Naţionale pentru Turism, Răzvan Filipescu, a susţinut şi o conferinţă de presă, în cadrul căreia preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a precizat:
„Am avut, timp de o oră, o discuţie pe principalele zone de interes din judeţul Dâmboviţa care ţin de Autoritatea Naţională de Turism şi de strategia naţională de turism motiv pentru care sunt prezenţi principalii responsabili de activităţile de dezvoltare a zonei montane. Am discutat despre staţiunea Padina-Peştera, o prezentare actualizată situaţiei din zona montană. Am prezentat proiectul micro staţiunii Leaota, un proiect realizat, gândit, aşezat în pagină de domnul Dumitru Barbu, arhitectul şef al judeţului. Pe acest proiect ne pregătim împreună cu judeţul Argeş să depunem un proiect pe fonduri europene pentru exerciţiul financiar 2014-2020. O a treia prezentare este staţiunea Nucet despre care am mai discutat. S-a vorbit despre staţiunea balneoclimaterică Pucioasa, o prezentare a traseelor şi destinaţiilor turistice din judeţul Dâmboviţa şi o prezentare a evenimentelor culturale care ar putea primi sprijin pentru promovare prin ANT. Pe lângă aceste subiecte sunt două lucruri pe care le vom aborda suplimentar centrele de informare turistică finanţate de ANT şi al doilea subiect important din perspectiva bugetului judeţean, am cerut sprijin şi o anumită prioritate pentru decontarea unor proiecte cu finanţare europeană sau pe ANT, cereri depuse pe promovarea potenţialului turistic al judeţului de anul trecut, pe proiectul Turism balnear dâmboviţean-tradiţie şi continuitate, cu cereri de rambursare din iulie anul trecut. Domnul preşedinte mi-a promis că vom fi sprijiniţi, a înţeles situaţia dificilă pe care o avem din punct de vedere financiar”.
Şeful ANT, Răzvan Filipescu, a adus în atenţie principalele proiecte din domeniul turismului din judeţul Dâmboviţa pe care le va sprijini:
„Mulţumesc domnului preşedinte pentru invitaţia de a participa la această şedinţă. A fost extrem de constructivă şi mă bucur să văd interesul autorităţilor faţă de dezvoltarea turismului în zonă şi, mai ales, conştientizarea potenţialului turistic de care dispuneţi. Încă de la începutul mandatului meu am vrut să mă întâlnesc cu autorităţile locale, iar principalul meu obiectiv este de a atrage fonduri europene şi de a creşte gradul de absorbţie prin prisma măsurilor pe care ANT le operează, respectiv promovarea turismului în ţară şi în străinătate. În primul rând, am identificat două unităţi administrativ-teritoriale, oraşele Târgovişte şi Moreni ca fiind potenţiali beneficiari ai acestor proiecte. Având în vedere că termenul limită a proiectului şi de semnare a contractelor de finanţare este 31 decembrie 2013, am rugămintea să mă sprijine şi să ia legătura cu cei doi primari să urgenteze depunerea proiectelor pentru că este păcat. România are şase produse turistice conform masterplanului şi a studiului de brand pe care trebuie să le promovăm în următoarea perioadă şi care reprezintă potenţialul nostru şi toate aceste şase produse sunt în judeţul Dâmboviţa. Este vorba despre circuitele culturale, turismul în natură, turismul activ şi de aventură, inclusiv de city-break. Se pare că Dâmboviţa şi Târgovişte pot să devină o destinaţie de city-break, de petrecere a timpului liber pentru turiştii interni din marile oraşe, inclusiv de Bucureşti. Pe partea de promovare, vorbim despre o serie de evenimente care au loc şi mă bucură iniţiativele pentru că, pentru o parte dintre ele, ANT vine în întâmpinarea cerinţelor lor. Vorbim de circuitul capitalelor , de circuitul bisericilor, circuitul monahal, turismul ecumenic, produse turistice pe care noi le promovăm şi deja, în ceea ce priveşte Peştera Ialomiţei, ANT a iniţiat un proiect de promovare a turismului speologic. Circuitul capitalelor, Drumul Voievozilor sunt proiecte pe care ANT doreşte să le promoveze. Salut iniţiativa de parteneriat regional între CJD şi CJ Argeş în ceea ce priveşte proiectul Drumul Voievozilor, turismul cultural fiind inclus în strategia noastră de promovare a României ca destinaţie turistică la nivel european. Pe partea de investiţii, am discutat despre proiectele din staţiunea montană, despre oportunităţile realizării unei staţiuni de schi şi mă bucură faptul că sunteţi printre puţinele destinaţii care au un imens potenţial în ceea ce priveşte realizarea unui produs turistic integrat. Aveţi şansa să realizaţi o zonă turistică ce să incorporeze toate formele de turism şi să se ridice la standardele pe care cu toţii ni le dorim”.