Sâmbătă, 11 mai, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a organizat pe platoul Bucegilor, la Peştera, Conferinţa naţională de promovare a resurselor turistice ale judeţului Dâmboviţa, în cadrul proiectului„Promovarea potenţialului turistic al judeţului Dâmboviţa”, proiect derulat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 5 -„Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, Domeniul Major de Intervenţie 5.3 - „Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică”, Operaţiunea „Dezvoltarea şi consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovării produselor specifice şi a activităţilor de marketing specifice”.
Beneficiarul proiectului este Consiliul Judeţean Dâmboviţa, iar evenimentul a fost organizat pe platoul Bucegilor, având în vedere faptul că aici se află cea mai mare aglomerare de resurse naturale şi antropice recunoscute la nivel naţional şi chiar mondial precum Sfinxul, Babele, Peştera Ialomicioara, Cheile Tătarului, Lacul Bolboci, Mănăstirea Peştera etc.
Cu acest prilej, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, au participat: Anca Ionescu, secretar de stat din Ministerul Economiei, consulul economic al Ambasadei Austriei, prefectul judeţului, Victor Sanda, Sorin Nicolescu, vicepreşedintele ANAT profesori universitari specialişti în turism, reprezentanţi ai agenţiilor de profil, autorităţi judeţene şi parlamentari de Dâmboviţa, precum şi numeroşi reprezentanţi ai presei locale şi de turism.
Contractul de finanţare nerambursabilă a fost semnat în luna martie 2011 şi a avut ca obiectiv general promovarea potenţialului turistic al judeţului şi includerea acestuia într-un sistem integrat şi informatizat al ofertei turistice româneşti.
Pe parcursul celor 27 de luni de implementare, prin proiect s-au propus şi au fost realizate următoarele: crearea primului portal complex de informaţii turistice, respective www.hellodambovita.ro; realizarea primului ghid turistic şi a primei hărţi turistice ale judeţului Dâmboviţa, în ediţii bilingve (româno-engleză), precum şi a 5 postcard-uri, toate aceste material fiind editate, tipărite în câte 10.000 exemplare fiecare, fiind distribuite la 4 ediţii ale celui mai important şi renumit târg naţional de turism; multiplicarea şi distribuirea a două producţii de film de promovare turistică existente, “Dâmboviţa în imagini” şi Dâmboviţa 4x4” în câte 5.000 de exemplare fiecare, distribuite şi acestea la manifestările menţionate mai sus; participarea la 4 ediţii consecutive ale Târgului Naţional de Turism al României, respective ediţiile din noiembrie 2011, martie 2012, noiembrie 2012 şi martie 2013.
Valoarea totală a proiectului, conform contractului de finanţare, a fost de 1.029.612,00 lei (inclusiv TVA), din care valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de 839.820,00 lei, valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR - 713.847,00 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional - 108.924,65 lei, iar cofinanţarea eligibilă a Beneficiarului, respectiv CJD, a fost de 17.048,35 lei (cca 2% din valoarea nerambursabilă).
În cadrul conferinţei, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a subliniat faptul că pentru a pune în valoare potenţialul turistic al Dâmboviţei este important, în primul rând, să se asigure o infrastructură rutieră corespunzătoare, care să le permită investitorilor să dezvolte zona montană, iar, în final numărul turiştilor să crească semnificativ.
Totodată, şeful administraţiei judeţene a enumerat câteva dintre obiectivele pe care Consiliul Judeţean Dâmboviţa le are în derulare, dar şi pe cele pe care intenţionează să le dezvolte în viitor: „Sper să convingem că Dâmboviţa este o destinaţie turistică de importanţă deosebită pentru România. Cred că foarte important pentru toată lumea sunt şi proiectele de viitor ale Consiliului Judeţean. Începem în acest an un proiect tot pe fonduri europene «Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii tehnice pentru creşterea potenţialului turistic al Peşterii Ialomiţa din masivul Bucegi». De asemenea, este în derulare un proiect mai mic privind «Evaluarea stării de conservare a speciilor şi habitatelor din Parcul Natural Bucegi». Este în construcţie şi un punct de informare turistică ce va îmbunătăţi într-un fel baza materială a zonei montane. Am reuşit să finalizăm lucrările la trei cabane care au fost finanţate prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. (…) Anul acesta vom continua lucrările la drumul de la Cota 1000, din Drumul naţional până la Dichiu, venim cu două tipuri de lucrări: de artă şi de consolidare. Venim cu stratul doi de asfalt Dichiu - Piatra Arsă, sperăm ca împreună cu Ministerul Dezvoltării, Consiliul Judeţean Prahova, să finalizăm această investiţie în 2013. (…) Pe banii CJD, anul acesta vom realiza 3 kilometri de drum, de la Dichiu până la intersecţia cu Zănoaga. (…) Vom continua deci în următorii doi ani să dezvoltăm infrastructura rutieră pentru ca, până la finele mandatului meu, drumul acesta pe care dâmboviţenii şi l-au dorit foarte mult timp să fie realizat integral. (…) Am început discuţiile cu judeţele învecinate pentru scrierea de proiecte de viitor. Am avut o discuţie cu judeţul Braşov, avem în intenţie să spargem muntele, adică să ducem drumul până la Moeciu-Bran sau la Grădiştea”.