29.03.2013

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a participat miercuri, 28.03.2013, la o întâlnire cu partenerii proiectului „Valorificarea produselor locale prin intermediul cooperării transnaționale a tinerilor”.

Proiectul reprezintă un parteneriat româno-francez și implică teritoriile a două grupuri de acțiune locală (GAL): Grupul de Acțiune Locală francez „Pays Gapencais” și Grupul de Acțiune Locală român „Dealurile Sultanului” Vișinești.

Proiectul este finanţat de Grupul de Acţiune Locală din „Pays Gapencais”, Casa Europei situată în Gap - regiunea Hautes-Alpes, Statul francez şi Uniunea Europeană, prin intermediul programului „LEADER” şi vizează promovarea produselor tradiţionale franţuzeşti pe teritoriul României şi al produselor româneşti în Franţa, precum și schimburi de elevi între cele două părți.

Proiectul presupune întâlnirea între două grupuri de tineri de la Institutul de Meserii din Hautes-Alpes (Franța) și de la Colegiul Economic „Ion Ghica” Târgoviște (România) care studiază disciplina comerț, în scopul de a analiza posibilitățile de valorificare a produselor locale din cele două țări. În consecință, demersul se va concretiza printr-un stagiu profesional de o săptămână al tinerilor francezi și români pe teritoriul partenerului de cooperare.

Adrian ȚuțuianuAm considerat util să avem această întâlnire. Relațiile județului Dâmbovița cu Franța, în general, sunt permanente. Chiar săptămâna trecută am avut vizita Excelenței Sale, Ambasadorul Franței în România. Consiliul Județean este asociat într-o organizație neguvernamentală, Casa Francofonă, cu numeroase activități în județ. De asemenea, în județ sunt mai multe localități, comune, orașe, care au acorduri de înfrățire cu localități din Franța.

Acest proiect este important și pentru activitatea economică, dacă reușim să promovăm, și în România și în Franța, produsele celeilalte părți. Este important și din perspectiva cunoașterii reciproce, dar sper ca proiectul să fie baza unor relații comerciale, de asociere, de înfrățire cu localități din zona Gap pe viitor. Consiliul Județean Dâmbovița este foarte interesat în atragerea de investitori, mai mari sau mai mici, din Franța. (...) Mi-aș dori să identificăm contacte între administrațiile publice locale din județul Dâmbovița și cele din zona Gap, Alpii de Sud, să încheiem acorduri de înfrățire, de parteneriat, pe baza cărora să dezvoltăm și schimburi economice, culturale, în domeniul învățământului, lucruri care să contribuie la cunoașterea noastră mai bună și, în același timp, la promovarea intereselor pe care le avem fiecare.

La rândul lor, reprezentanții părții franceze au declarat că sunt foarte mulţumiți de colaborarea pe care o au în cadrul proiectului, încântați că produsele pe care le promovează sunt primite cu mult interes în România.