19.09.2007

18.09.2007

Temă: Pentru prima dată în cei 5 ani de la lansare, Programul naţional Lapte –corn este blocat de birocraţia legislativă
· Aproape 35.000 de elevii şi preşcolari dâmboviţeni nu-şi primesc paharul de lapte şi cornul la început de şcoală


Consiliul judeţean Dâmboviţa îşi declină responsabilitatea în ce priveşte întârzierea achiziţionării produselor lactate şi de panificaţie destinate derulării Programului naţional « Lapte-corn », în judeţul Dâmboviţa, condamnând în acelaşi timp birocraţia instituită în sistemul de achiziţii publice care a cauzat această întârziere.
Pe această cale, aducem la cunoştinţa populaţiei judeţului Dâmboviţa că pentru prima dată, în cei 5 ani de când a fost lansat Programul naţional « Lapte-corn », elevii claselor I-IV şi preşcolarii din grădiniţele de stat cu program normal nu-şi vor primi laptele şi cornul, la începutul cursurilor.
În această situaţie, Consiliul judeţean Dâmboviţa încearcă să identifice cât mai rapid o soluţie legală de a rezolva problema, creată din cauza birocraţiei excesive generată de prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică.
Vizavi de problema creată, facem următoarele precizări :
- deşi demersurile, iniţiate la nivelul Comisiei judeţene de evaluare a ofertelor în vederea achiziţiei prin licitaţie electronică a produselor lactate şi de panificaţiei pentru anul şcolar 2007-2008, au fost demarate încă din luna iulie a.c., nici până astăzi, licitaţia nu a fost adjudecată. Motivul a fost generat de contestaţiile depuse de către două dintre cele cinci firme ofertante, contestaţii înaintate încă din 26 iulie a.c. la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care trebuie să le soluţioneze în termenul prevăzut la art.276 alin.(1) şi (2), respectiv în decurs de 10 până la 30 de zile lucrătoare ;
- prevalându-se de aceste termene, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a transmis abia în ajunul începerii anului şcolar, respectiv la data de 13 septembrie a.c., decizia sa privind contestaţiile depuse. Decizia CNSC nu face decât să tergiverseze şi mai mult lucrurile, întrucât admite contestaţia doar a unuia dintre ofertanţii contestatari, în speţă SC Industrializarea Laptelui SA Dâmboviţa, şi obligă autoritatea contractantă – Consiliul judeţean Dâmboviţa, la reevaluarea tuturor ofertelor depuse ;
- în consecinţă, vineri 14 septembrie a.c., Comisia judeţeană de evaluare a ofertelor pentru achiziţia produselor lactate şi de panificaţie s-a întrunit din nou pentru a stabili ofertele preselectate pentru licitaţia electronică de achiziţie a acestor produse. Ca şi la prima preselecţie, au fost selectate 2 oferte, aparţinând SC Lido Gârbea SRL Ploieşti şi SC Oltina Impex SRL Urlaţi Prahova, cele ale SC Vlăsia SRL Piteşti, SC Industrializarea Laptelui SA Dâmboviţa – firmele contestatare, şi SC Brădet SRL Brăduleţ Argeş, fiind respinse ca neconforme. Subliniem că respingerea ofertei SC Industrializarea Laptelui SA s-a datorat conţinutului redus - 2,9% - de substanţe proteice, care nu corespunde cu prevederile stipulate în caietul de sarcini, respectiv 3,2% (conform limitei minime specificată în O.U.G. nr. 96/2002 şi H.G. nr. 932/2002).
În cazul în care vor exista noi contestaţii, achiziţia produselor destinate elevilor dâmboviţeni, beneficiari ai Programului naţional « Lapte-corn », se va prelungi cu peste două luni, aşa cum apreciază membrii comisiei judeţene.
Precizăm că în judeţul Dâmboviţa, pentru anul şcolar 2007-2008, contractul de achiziţii produse lactate şi de panificaţie, vizează asigurarea pe o perioadă de 170 zile şcoală şi la un număr de 34.923 elevi din clasele I-IV şi preşcolari din grădiniţele cu program normal, a unui pachet în valoare de 0,87 lei/copil/zi de şcoală.

Purtător de cuvânt,
Alexandra Panţu