19.09.2007

18.09.2007

Temă : Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Gheorghe Ana, a lansat programul de modernizare a drumurilor judeţene după tehnologie italiană

Consiliul Judeţean Dâmboviţa, în colaborare cu societatea Lucrări, Drumuri şi Poduri SA Dâmboviţa, a organizat marţi, 18 septembrie, a.c, în comunele Crângurile şi Mogoşani, o demonstraţie privind noua tehnologie ce va fi utilizată în lucrările de reparaţii şi modernizări pe drumurile publice, de interes judeţean şi comunal, din judeţul Dâmboviţa.
Cu acest prilej, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Gheorghe Ana, a susţinut o conferinţă de presă, în aer liber, la locul demonstraţiei, în care a precizat că recent, prin acordul de principiu dat de Consiliul judeţean ( prin HCJ nr. 46/09.05.2007), SC Lucrări Drumuri şi Poduri SA a făcut primul pas spre o colaborare cu două firme italiane - Guidi Costruzione SRL şi I.CO. GE.S. SRL, care are ca obiectiv imediat consolidarea fundaţiilor şi terasamentelor pe drumurile judeţene şi comunale, urmată de modernizarea sistemelor rutiere. Astfel, societatea judeţeană de Drumuri şi Poduri SA a împrumutat, până la sfârşitul acestui an, de la firmele italiene utilaje performante, care folosesc tehnologie modernă pentru realizarea unei infrastructuri durabile şi de calitate.
Preşedintele Gheorghe Ana a subliniat beneficiile atât a utilajelor cât şi a procedeului care, deşi sunt vechi în domeniu, pentru judeţul Dâmboviţa constituie o premieră : « Acest nou procedeu are avantajul că măreşte capacitatea portantă a şoselelor, creşte elasticitatea şi rezistenţa acestora . Productivitatea este de 10 ori mai mare, putându-se realiza 8.000 metri pătraţi pe zi. Astfel ceea ce se făcea în 10 zile pe vechea tehnologie, se poate realiza într-o singură zi ». Acesta a mai precizat că şi costurile noii tehnologii sunt cu mult reduse, respectiv 20-30% mai mici, iar termenul de garanţie acordat de constructor este de 4 ani, faţă de doi ani cât se acordă în prezent.
Preşedintele Consiliului judeţean Dâmboviţa a ţinut să sublinieze că pentru acest an au fost deja stabilite traseele ce vor fi modernizate, este vorba de drumurile judeţene din sudul judeţului, comunele Crânguri, Mogoşani, dar şi din zona Văii Dâmboviţei, Râul Alb, Pietrari. În total, programul ce va fi realizat cu aceste utilaje, după noua tehnologie, va fi de cca 2 milioane euro, respectiv între 15 şi 20 km de drum.
Dacă lucrurile decurg normal, în sensul adaptării acestei tehnologii la drumurile din judeţul Dâmboviţa, pasul următor va fi asocierea Sc Lucrări Drumuri şi Poduri SA cu firmele italiene, astfel ca şi anul viitor, peste 50 de km de drum să intre în programul de modernizare după tehnologia italiană
La această demonstraţie au fost prezenţi lângă reprezentanţii la vârf ai celor două instituţii organizatoare, consilierii judeţeni din cadrul comisiilor de specialitate - tehnică şi economică şi primarii localităţilor din zona, respectivă, Crângurile, Mogoşani, Mătăsaru, Valea Mare, Petreşti, Cobia, Costeşti Vale şi oraşul Găeşti.