26.01.2013

Programul de dezvoltare rurală 2014 -2020, în dezbatere la Consiliul Judeţean Dâmboviţa

    Sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a găzduit astăzi, 25 ianuarie 2013, întâlnirea dintre autorităţile locale şi judeţene cu conducerea Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, ce a avut ca tematică implementarea fondurilor europene, precum şi identificarea căilor de atragere a surselor de finanţare şi creditare orientate către sectorul agricol.

    La eveniment au participat Nicolae Popa, director general adjunct implementare tehnică în cadrul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Gabriel Grozavu, senatorul de Dâmboviţa, Sorin Roşca Stănescu, precum şi numeroşi fermieri şi specialişti din domeniul agricol.

    În deschiderea întâlnirii, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Gabriel Grozavu, a menţionat că îşi doreşte ca în urma discuţiilor de astăzi toţii cei prezenţi să plece cu cât mai multe lucruri lămurite, ţinând cont de exerciţiul financiar 2013- 2014 al Uniunii Europene pentru Programul de Dezvoltare Rurală.

    Senatorul Sorin Roşca Stănescu a evidenţiat cu acest prilej, importanţa fondurilor ce vor fi alocate de Uniunea Europeană pentru perioada 2014 – 2020, pentru investiţii în modernizarea sau retehnologizarea sistemelor de irigaţii, precum și pentru lucrări de îmbunătăţiri funciare care să asigure funcţionarea optimă a sistemelor de irigaţii:„Întrucât vă confruntaţi fiecare în primăriile dumneavoastră iar fermierii în fermele lor cu mari probleme financiare şi mai ştim că de la bugetul statului bani nu prea vor mai exista în acest exerciţiu financiar, trebuie să ne uităm mai atent la ceea ce înseamnă fonduri europene. Nici fonduri noi europene nu vor putea fi accesate în acest exerciţiu bugetar. În acest an trebuie pregătite toate proiectele, pe multitudinea de domenii(…)Dumneavoastră trebuie să vă întocmiţi cât mai bine toate documentaţiile necesare şi cât mai repede pentru a putea beneficia de banii care vin anul viitor. Este valabil şi pentru primari şi pentru fermieri. Ca să dau un exemplu din colegiul meu şi cred că această problemă o regăsim în toate colegiile, pe de o parte nevoia de sisteme de irigaţii, iar pe altă parte de a avea depozite pentru legume şi fructe. Aceste două componente dacă se realizează într-un an, doi, veniturile vor fi mult mai mari, iar oamenii vor trece într-o stare de prosperitate. Vor exista fonduri inclusiv pentru primăriile mici dacă le accesaţi de acum”.

    Nicolae Popa, directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală din cadrul MDRT a trecut în revistă principalele măsuri pentru care se vor putea accesa bani, precizând faptul că nu vor fi diminuări mari de fonduri. Dacă în perioada 2007 – 2013 au fost alocate 8 miliarde de euro şi pentru perioada 2014 – 2020, fondurile rămân aproape la fel pentru dezvoltare rurală. În ceea ce priveşte politicile promovate, acestea vor viza două direcţii principale, respectiv crearea de locuri de munca în mediul rural şi creşterea suprafeţelor cultivate: „Ceea ce vă spun astăzi sunt dorinţe de-ale noastre, sunt propuneri de-ale noastre privind direcţiile de dezvoltare. Noi nu avem nimic negociat cu Uniunea Europeană pentru 2014 – 2020. Trebuie să ne creionăm noi ideile noastre cu ceea ce avem de făcut, urmând să avem negocieri cu UE pe programul pe care îl propunem noi. Încercăm să finalizăm programul pentru 2014 – 2020 până în toamnă pentru ca începând cu 2014 să începem implementarea fondurilor europene(…)

    Au urmat dezbateri pe tema viitorului program de dezvoltare rurală 2014-2020, primarii şi fermierii primind răspuns la problemele pe care le întâmpină în accesarea de fonduri europene, precum şi informaţiile necesare pentru următoarea perioadă pentru proiecte care să răspundă cât mai bine necesităţilor reale ale mediului rural românesc.