Președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Adrian Gearâp, a fost prezent astăzi, 8 mai, într-o vizită de lucru în județul Dâmbovița. Împreună cu președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, preşedintele AFM s-a întâlnit la sediul CJD cu primarii localităţilor dâmboviţene, întâlnire la care au fost prezenţi şi prefectul județului, Victor Sanda, administratorul public al judeţului, Alexandru Oprea şi Ionuţ Săvoiu, deputat de Dâmbovița.
În cadrul întâlnirii, edilii dâmboviţeni au primit clarificări cu privire la o serie de proiecte derulate prin AFM şi informaţii cu privire la accesarea de fonduri în cadrul sesiunilor financiare ce vor urma.
Adrian Gearâp, preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu, a prezentat date tehnice cu privire la proiectele pe care Administraţia Fondului de Mediu le finanţează în judeţul Dâmbovița:
” În acest moment, un număr de 14 proiecte şi programe, finanţate din Fondul pentru Mediu, se află în derulare, cu o valoare totală de 55.673.764,17 lei.
-nouă dintre acestea vizează protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare,
-două dintre ele vizează împădurirea terenurilor degradate, reconstrucţia ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor,
-iar alte trei proiecte fac parte din programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi.
De asemenea, există şi un proiect care urmează a fi contractat în perioada următoare, proiectul depus de Comuna Hulubeşti cu privire la protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare.
De asemenea, în perioada 2008-2014, Administrația Fondului pentru Mediu a finanțat in judeţul Dâmboviţa un număr de 26 de proiecte, care sunt finalizate, pentru care s-a decontat din Fondul pentru mediu o sumă totală de 37.343.696,63 lei.
Instituţia pe care o conduc a continuat pe tot parcursul anului 2013 proiectele aflate în implementare. Încă de la începutul mandatului meu, am avut un partener puternic în activităţile pe care noi le desfăşurăm, şi mă refer la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice. Încă de anul trecut, împreună cu fostul Ministru al Mediului şi actual Ministru al Muncii, doamna Rovana Plumb, am depus toate eforturile pentru pentru a reuşi să asigurăm finanţarea proiectelor pe care le derulăm, inclusiv pentru cele din judeţul dumneavoastră. Rezultatele le vom vedea la finalul acestui an.
Şi nu a fost uşor pentru că anul trecut am fost obligaţi să punem în executare hotărâri judecătoreşti, definitive și irevocabile, prin care să restituim o parte importantă din banii încasaţi din vechile taxe de poluare. Din valoarea totală a încasărilor reprezentând timbrul de mediu de 732.325.750 lei, am restituit suma totală de 570.276.616 lei. Acest fapt a condus la reducerea semnificativă a bugetului Fondului pentru Mediu.
De asemenea, aş dori să precizez că sumele colectate din timbrul de mediu sunt utilizate exclusiv pentru diverse programe de mediu, pe care Administraţia Fondului pentru Mediu le derulează şi care au ca obiective principale protejarea mediului înconjurător, reducerea poluării și reducerea gazelor cu efect de seră.
Vă asigur că vom continua şi în acest an toate proiectele. M-am întâlnit astăzi cu preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, domnul Adrian Ţuţuianu, şi nu pot să nu remarc preocuparea, interesul acestuia pentru toate proiectele aflate în derulare în judeţ, nu doar pentru cele implementate de instituţia dumnealui. M-am întâlnit cu primari din judeţ pentru a discuta despre proiectele aflate în derulare, pentru a identifica problemele pe care aceştia le întâmpină în implementare, dar şi pentru a analiza posibilitatea demarării şi a altor proiecte de mediu.
Consider că acest lucru este extrem de benefic pentru colaborarea dintre instituţiile noastre şi voi continua să fac acest lucru în toate judeţele. Este important să identificăm posibilităţile din fiecare zonă şi să gândim strategic pentru viitor.
O prioritate în utilizarea banilor este construirea infrastructurii de mediu (reţele de apă curentă și canalizare, staţii de epurare).
Aceste proiecte au un dublu efect: ridică calitatea vieţii în comunităţi şi contribuie la dezvoltarea comunităţilor, creând locuri de muncă – o parte din ele stimulează și creşterea numărului de locuri de muncă „verzi”.
Procentul de conectare la apă și canal a gospodăriilor româneşti trebuie să se apropie de 100%. Consider că judeţul Dâmboviţa ar putea deveni unul dintre judeţele care ar putea atinge acest obiectiv.
De asemenea, cred că judeţul dumneavoastră îşi va dezvolta infrastructura şi va reuşi să-şi protejeze zonele defavorizate, datorită strategiei Ministerului Mediului, dar şi prin alocarea bugetară pentru anul 2014 în vederea continuării proiectelor.
În acest moment, Administraţia Fondului pentru Mediu derulează programul Rabla, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice şi instituţii publice. De aceea, aş vrea să transmit tuturor celor interesaţi de program că, în acest moment, încă mai sunt disponibile 12.000 de tichete pentru persoane fizice, iar sesiunea de depunere a dosarelor pentru persoanele juridice şi instituţiile publice este abia la început, în prima săptămână.
Am şi primele date statistice, pe judeţe, iar în judeţul dumneavoastră, până ieri, 88 de rable au fost incluse în program, iar acestea vor fi înlocuite cu autoturisme noi. La nivel naţional, au fost înregistrate în sistemul informatic al AFM un număr total aproximativ 4.800 de rezervări de tichete electronice.
Dincolo de teme si discuţii punctuale, rămâne nevoia de a privi proiectele de protejare a mediului ca pe o prioritate absolută în perspectiva României anului 2020. Nu putem gândi dezvoltarea economică a României și a Uniunii Europene fără a ține cont de principiile dezvoltării sustenabile, de includerea criteriilor de mediu în construirea oricărui proiect industrial, de obligaţia de a stimula economia „verde” și de crearea de locuri de muncă „verzi”.
Privim atât investiţiile de mediu, cât și deciziile de mediu din perspectiva obligatorie a impactului lor social, în special la nivelul comunităţilor sărace și al grupurilor sociale defavorizate. De aceea, ne dorim să stimulam investiţiile „verzi” și să preluăm modele de bune practici, care ajută astfel de comunităţi.
Administrația Fondului pentru Mediu va continua să sprijine derularea programelor care aduc beneficii pe termen mediu și lung pentru protejarea mediului înconjurător.”
Adrian Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița:
„Avem circa 250 miliarde lei pentru proiecte pe Fondul de Mediu în Dâmboviţa. Vom închide anul acesta câteva investiţii importante, cum sunt cele trei parcuri de la Tărtăşeşti, Poiana şi Răcari, sistemele de apă şi canalizare de la Corneşti, Voineşti, Doiceşti şi Mătăsaru. Diferenţa pentru anul viitor este undeva tot la 250 miliarde lei, ceea ce va permite închiderea tuturor proiectelor aflate acum în derulare în judeţ (...) Pentru cei care aveţi proiecte cu Fondul pentru Mediu: pistele pentru biciclişti sunt în evaluare, dar în luna iunie o să ştim despre ce e vorba. Programul Rabla este destinat şi persoanelor juridice şi instituţiilor publice. Pe «parcuri» este limpede că se finalizează ceea ce s-a început, dar este bine să avem şi un proiect nou pregătit ca să ne putem califica rapid. Pe «Casa verde» instituţiile publice sunt finanţabile, pregătiţi-vă şi aici. Pe «Împăduriri», cei care aveţi terenuri degradabile să fiţi pregătiţi de discuţii în continuare. Vă aştept să colectăm toate subiectele care ţin de inundaţii, de canale, ca să pornească de la noi un demers pentru a deschide un subiect suplimentar. Dl Gearâp a sprijinit Dâmboviţa şi o va face în continuare”.
Urmare a colectării tuturor doleanţelor şi propunerilor primarilor dâmboviţeni, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Adrian Gearâp, a concluzionat:
„Deocamdată generaţi discuţiile la nivel de judeţ, mai ales că aveţi un preşedinte de consiliu judeţean foarte bun, foarte implicat. O adresă cu toate lucrările necesare ar fi utilă. Este foarte important să avem o voce unitară. Dacă venim cu proiecte separate, ne va fi mult mai greu. Unitar însă, vom putea avea succes”.
Tot astăzi, șeful Administrației Fondului pentru Mediu, Adrian Gerâp, a participat în localitatea Doicești, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, şi primarul Mircea Ismail la inaugurarea obiectivului Extindere rețele de apă potabilă, lucrare finanțată prin Fondul de Mediu. Lucrarea are o valoare de 6.029.164 lei, din care 4.002.272 lei - fonduri AFM și 2.026.892 lei din bugetul local. Obiectivele realizate în cadrul proiectului sunt: staţie de pompare, staţie de repompare, conductă de aducţiune (L = 6.187 m.l.), reţea de distribuţie (L= 15.500 m.l.) şi un număr de 688 de branşamente individuale.
Adrian Gearâp, preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu
„Este o investiţie finalizată, contribuţia noastră a fost de 4 milioane lei. Mă bucur că s-a reuşit finalizarea acestei investiţii pentru că orice investiţie pe care o finalizăm înseamnă mai mulţi oameni care beneficiază de apă şi canalizare. Este o stare de normalitate în România pe care mulţi ne dorim să o vedem în cât mai multe localităţi”.
Adrian Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița:
„Astăzi mai facem un pas spre modernizarea comunei Doiceşti. Dacă ne uităm la ultimii trei ani şi jumătate, observăm că lucrurile se schimbă în fiecare zi şi sunt lucruri serioase care se fac aici. Acest lucru arată că, în Dâmboviţa, se fac investiţii importante şi că avem sprijin guvernamental masiv pe ceea ce ne interesează pe noi”.