„La finalul celui de-al treilea an al nobilei misiuni pe care mi-au încredinţat-o, mesajul meu către dâmboviţeni vine să reconfirme angajamentele pe care mi le-am luat la preluarea mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Proiectele pe care le-am promis în anul 2020 se finalizează în ritm susţinut, iar altele noi au prins contur. 2023 a fost anul finalizării de proiecte majore în judeţul Dâmboviţa! Alături de echipa de la conducerea Consiliului Judeţean Dâmboviţa, am reuşit să deblocăm investiţii deosebit de importante pentru dâmboviţeni", a spus preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, în cadrul unei conferinţe de presă organizate astăzi, 3 noiembrie 2023, cu prilejul împlinirii a 3 ani de mandat.
În cadrul acestui eveniment de bilanţ, preşedintele Corneliu Ştefan a prezentat cele mai importante proiecte derulate de Consiliul Judeţean Dâmboviţa în ultimii 3 ani în domenii care au un scop comun, acela ca dâmboviţenii să se bucure de condiţii mai bune de trai şi care să permită construcţia unui viitor mai bun, prin dezvoltarea: infrastructurii, sănătăţii, turismului, unui sistem de colectare a deşeurilor capabil să protejeze mediul înconjurător, cooperării cu mediul de afaceri, învăţământului, culturii, precum şi în domeniul tineret şi sport.
În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, preşedintele Corneliu Ştefan a vorbit despre cele mai importante lucrări ce vizează centurile ocolitoare ale municipiilor şi oraşelor dâmboviţene. Prin intermediul acestora, se vor crea toate premisele dezvoltării centrelor urbane prin realizarea inelelor de centură ale municipiilor Târgovişte şi Moreni, dar şi ale oraşelor Pucioasa, Fieni şi Găeşti: „În ceea ce priveşte Inelul 2 de Centură al Municipiului Târgovişte, la această dată, suntem în etapa de obţinere a ultimelor avize şi acorduri. Inelul 2 de centură al reşedinţei de judeţ este proiectat pe o lungime de 16,15 km în jurul municipiului Târgovişte şi unităţilor adminsitrativ-teritoriale limitrofe - Aninoasa, Doiceşti, Sotânga, Dragomireşti, Ulmi şi Lucieni. Valoarea estimată este de aproximativ 147. 000. 000 de euro.
Centura oraşelor Pucioasa şi Fieni - Varianta de ocolire pentru oraşele Pucioasa şi Fieni, cu o lungime de cca 14 km de drum, ce vor fi construiţi de la 0, va face ca traficul actual de pe DN 71 să nu mai tranziteze centrele localităţilor urbane Pucioasa şi Fieni, precum şi intravilanul comunelor Brăneşti şi Moţăieni. Proiectele sunt în etapa de obţinere a ultimelor avize şi acorduri, iar suma necesară pentru această investiţie se ridică la aproximativ 158.000.000 de euro.
Centura Găeşti - Oraşul Găeşti va beneficia de un inel de centură cu lungimea de 4,5 km din care: ≈1 km se aflai în comuna Dragodana, ≈1,4 km pe raza oraşului Găeşti, ≈1,2 km în Mogoşani si ≈ 0, 9 km în comuna Petreşti, Consiliul Judeţean Dâmboviţa având încheiat Acordul de asociere cu aceste unităţi administrativ-teritoriale. Consiliul Judeţean Damboviţa are şi finanţarea necesară realizării centurii oraşului Găeşti, prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Salingy", cu suma de 80.000.000 de lei, la aceasta adăugându-se contribuţia instituţiei noastre - aproximativ 9.000.000 de lei. Valoarea totala! a investiţiei, potrivit studiului de pre fezabilitate, se ridica! la 89.000.000 de lei.
Recent, a fost emis certificatul de urbanism. Pentru Centura Municipiului Moreni, valoarea aproximativă a întregului proiect este de 35. 000. 000 euro. Traseul optim are 13, 9 km lungime si o banda pe sens. Pe acest traseu, la kilometrul 4+245 din varianta de ocolire a municipiului Moreni, se va desprinde o bretea ce va face legătura cu drumul naţional DN 72. Suma necesară pentru implementarea întregului proiect este de aproximativ 35.000. 000 de euro.
In prezent, proiectul este în etapa de obţinere de avize si acorduri, si de realizare a studiilor geotehnice si de teren specifice. Urmează aprobarea documentaţiei tehnico-economice si a indicatorilor la faza „ Studiu de fezabilitate".
In ceea ce priveşte Centura ocolitoare a oraşului Titu, Consiliul Judeţean Dâmboviţa este liderul acestei asocieri, din care mai fac parte localităţile Titu, Braniştea, Sălcioara si Produlesti, în baza acordului încheiat. Suntem la etapa procedurilor legale de achiziţie a serviciilor de proiectare, faza „ Studiu de fezabilitate".
De asemenea, preşedintele Corneliu Ştefan a subliniat importanţa atragerii de fonduri europene: „Atragerea de fonduri europene în infrastructura rutieră dâmboviţeană este deosebit de importantă pentru Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Prin urmare, am cerut tuturor colegilor mei să se implice activ în atragerea acestor fonduri, pentru a asigura dezvoltarea rapidă a unor proiecte rutiere vitale pentru judeţul nostru.
Astfel, Consiliul Judeţean Dâmboviţa va depune spre finanţare, prin Programul Regional Sud- Muntenia 2021-2027, alte două proiecte care vizează îmbunătăţirea substanţială a condiţiilor de circulaţie pe mai multe drumuri judeţene. Pentru proiectul Dezvoltarea infrastructurii de transport judeţean DJ 712 (Pucioasa - Brăneşti - Vulcana-Pandele - Sotânga - Târgovişte), DJ 720C (Gura Ocniţei - Ocniţa) şi DJ 720A (Gura Ocniţei - Adânca - Bucşani - Mărceşti - Finta - Postârnacu - DN 1A), vom lucra pe 3 loturi: LOTUL 1, cu o lungime de 15,77 km, DJ 712 Târgoviste - Sotânga - Vulcana-Pandele - Brănesti - Pucioasa; LOTUL 2, în lungime 15,11 km, DJ 720C Gura Ocniţei - Ocniţa si DJ 720A Gura Ocniţei - Adânca; LOTUL 3, în lungime 28,9 km, DJ 720A Bucsani - Mărcesti - Finta - Postârnacu - DN1A. Valoarea pe care o vom solicita, pentru tot proiectul, se ridică la aproximativ 65.000.000 de euro. Avem în licitaţie publică execuţia acestui drum.
Modernizarea DJ 714 Glod - Sanatoriul Moroeni - Bolboci - Padina - Peştera. Vom construi un drum nou, cu o lungime de 3,7 km, care va lega DN 71 de DJ 714, dar vom moderniza si traseul Glod - Sanatoriul Moroeni - Bolboci - Padina - Pestera. Acest tronson are o lungime de 19,11 km. Lucrările mai presupun si construirea unui pod nou peste Râul Ialomicioara. Valoarea estimată a proiectului se ridică la aproximativ 66.000.000 de euro.
Reabilitarea DJ 712 Runcu - Râu Alb. Chiar dacă lucrările au început în luna iulie, mă bucur să vă spun că s-a turnat deja prima porţiune de asfalt pe cei 2,1 km ai drumului judeţean DJ 712A Runcu - Râu Alb! Proiectul are o valoare totală de 14.000.000 de lei, din care, prin Programul Naţional „Anghel Saligny", Consiliul Judeţean Dâmboviţa are asigurată suma de aproximativ 9.000.000 de lei, diferenţa de aproape 5.000.000 de lei fiind contribuţia administraţiei judeţene.
Pentru proiectul Reabilitare şi modernizare DJ 724 Malu cu Flori - Pucheni, în luna august am semnat contractul de proiectare si execuţie a lucrărilor de reabilitare si modernizare a acestui drum.
Modernizarea DJ 714, Bolboci - contur Lac Bolboci - Cheile Tătarului. Lucrările de modernizare a acestui drum sunt pe ultima sută de metri. Prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny", Consiliul Judeţean Dâmboviţa a avut asigurată suma de 9.800.000 de lei, diferenţa până la valoarea totală a proiectului, 10.900.000 de lei, urmând a fi asigurată din bugetul propriu. In paralel, se lucrează si la podul de legătură dintre drumul judeţean DJ 714 si Campingul Zănoaga. Acest proiect este finanţat prin PNDL II si urmăreşte consolidarea construcţiei cu o lungime de 36 de metri si o lăţime de 6 metri. Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 2.500.000 de lei".
Un proiect important ce se va derula la nivelul CJD este şi cel de înfiinţare a 1.235 de noi locuri de parcare în Târgovişte. Pe terenul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, în imediata apropiere a viitorului stadion, va fi amenajată una dintre cele mai moderne parcări din reşedinţa judeţului nostru: „Astfel, lângă Dâmboviţa Arena, vor fi: 493 locuri de parcare, 46 dintre acestea fiind pentru automobilele electrice; 23 locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilităţi; 29 de locuri pentru motociclete; peste 100 de locuri pentru biciclete. Totodată, Consiliul Judeţean Dâmboviţa mai are în vedere construirea unei parcări supraetajate în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgoviste. Această va fi dispusă pe 5 etaje si va avea 332 de locuri. De asemenea, în parteneriat cu Primăria Târgoviste, vom mai construi o parcare supraetajată, cu 358 de locuri, chiar în centrul muncipiului. Din cele 358 de locuri de parcare, 15 vor fi destinate persoanelor cu dizabilităţi, iar 10 locuri de parcare vor fi amenajate pentru staţiile de încărcare electrice ", a adăugat preşedintele Corneliu Ştefan.
Sinteza prezentată de preşedintele CJD, alături de cei doi vicepreşedinţi Luciana Cristea şi Antonel Jîjîie, a cuprins şi importantele lucrări ce se vor realiza pe drumurile naţionale: „Pe DN 7 Bâldana - Titu se lucrează intens la extinderea la 4 benzi a acestui drum. Proiectul, cu o valoare a lucrărilor de 288.000.000 de lei, constă în: modernizarea a 21,4 km de drum; construirea a 4 poduri noi şi reabilitarea altor 3, precum şi amenajarea unei parcări de scurtă durată (pe ambele părţi). Pentru DN 71 Bâldana-Târgovişte, în luna ianuarie a fost semnat contractul pentru lărgirea la 4 benzi a 44 de km din acest drum naţional. Tronsonul este deja în etapa de proiectare, după care vor începe lucrările de execuţie. Valoarea acestui obiectiv de investiţii este de 1.000.000.000 de lei, TVA inclus. Totodată, pentru DN 71 Târgovişte - Sinaia, în luna august a fost semnat contractul de modernizare a celor 58,8 km de drum national, care leagă municipiul Târgovişte de Sinaia. Contractul are o valoare de 1.378.000.000, TVA inclus, 12 luni fiind alocate proiectării şi 36 de luni, execuţiei lucrărilor".
În cadrul conferinţei de presă, au fost prezentate şi proiectele pe care administraţia judeţeană le derulează în domeniul sanitar: „Sistemul sanitar dâmboviţean a fost încă de la început în centrul atenţiei noastre!
A fost semnat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru construirea unui Spital de Pediatrie în judeţul Dâmboviţa. Vorbim de un spital nou, a cărui valoare o estimăm la 25.000.000 de EURO (...) Zilele acestea se lucrează la montarea unui aparat angiograf de ultimă generaţie. De asemenea, lucrările de extindere si modernizarea ale secţiei de Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgoviste sunt finalizate. Astfel, valoarea totală investită de Consiliul Judeţean Dâmboviţa în Secţia de Cardiologie - pentru achiziţia aparatului angiograf, la care adăugăm lucrările de extindere si modernizare ale acestei secţii - se ridică la 4.100.000 de Euro. Au fost finalizate lucrările si la Ambulatoriul de Specialitate din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă. Avem aprobat proiectul pentru „Reducerea riscului de infecţii nosocomiale prin achiziţia de echipamente si materiale la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgoviste ", investiţie de 7.000.000 de euro, finanţată prin PNRR. Vor fi achiziţionate echipamente si materiale sanitare necesare Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgoviste, extrem de importante pentru reducerea riscului de infecţii nosocomiale. Pentru proiectul Reabilitarea Secţiei de Tratamente Recuperatorii şi a Pavilionului Administrativ, am reuşit să atragem 10.500.000 de lei, prin PNRR. Vom creşte gradul de confort al pacienţilor şi al personalului medical din spital".
În ceea ce priveşte Programul Judeţean de Dezvoltare Locală, sunt finanţate 187 de proiecte depuse de 76 de primării damboviţene, acestea însumând o valoare totală de 360.000.000 de lei. Din această sumă, Consiliul Judeţean Dâmboviţa asigură aproape 145.000.000 lei.
Digitalizarea Consiliului Judeţean Dâmboviţa este un alt subiect abordat de preşedintele CJD, Corneliu Ştefan: „Consiliul Judeţean Dâmboviţa se află în plin proces de implementare a proiectului „CJD - Contribuţia Judeţului Dâmboviţa la reducerea birocraţiei prin introducerea de proceduri simplificate", prin care se simplifică interacţiunea dintre cetăţenii dâmboviţeni şi instituţie. Cu o valoare totală de aproximativ 3.000.000 de lei, proiectul va permite dâmboviţenilor să solicite avize şi acorduri pentru lucrările desfăşurate pe domeniul public al judeţului Dâmboviţa prin intermediul unui portal exclusiv online. Cetăţenii vor putea trimite cererile şi petiţiile în format electronic, iar răspunsurile vor fi furnizate la fel, în mod electronic, în termenul prevăzut de lege. Contribuţia Consiliului Judeţean Dâmboviţa la acest proiect se ridică la 59.000 de lei, urmând ca din prima parte a anului viitor să asigurăm o interacţiune modernă şi eficientă între cetăţeni şi instituţie."
Compartimentul Imagine, Relaţii Externe, Consiliul Judeţean Dâmboviţa