25.10.2014

Primul Ministru al Guvernului României, Victor Ponta, a participat astăzi, 24 octombrie, în municipiul Târgoviște, la evenimentul de inaugurare a Institutului de Cercetare Ştiințifică şi Tehnologică Multidisciplinară din cadrul Universităţii Valahia Târgoviște (UVT). 

Alături de premierul Victor Ponta au mai fost prezenți: viceprim-ministrul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, ministrul Muncii Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică Mihnea Costoiu, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.

Panglica inaugurală a fost tăiată de premierul României, Victor Ponta, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, Înaltpreasfinţiul Părinte Mitropolit Nifon și rectorul Universității Valahia, Călin Oros.

Călin Oros, rectorul UVT:

”Universitatea Valahia din Târgoviște s-a înființat în anul 1992 și se definește astăzi ca o universitate comprehensivă, de talie medie în spațiul universităților de stat și particulare din România.

Universitatea noastră are în prezent 10 facultăți – 9 facultăți la Târgoviște și o facultate la Alexandria, are un număr de 7.000 studenți și școlarizează acești studenți prin 34 programe de licență, 34 programe de master și 6 programe doctorale. Corpul profesoral al universității este format din 302 cadre didactice, la care se adaugă, în ultimul an, încă 26 cercetători care vor lucra în acest institut de cercetare. Institutul de cercetare al Universității este format din 15 centre de cercetare, care sunt evaluate de evaluatori externi și recunoscute instituțional. Avem rezultate semnificative în domeniul cercetării științifice, universitatea noastră publicând aproximativ 120 articole pe an.

Începând de astăzi, în Institutul de cercetare - pe care vă rog să-l vizitați! - vor lucra 26 de cercetători iar, până la sfârșitul anului, vor mai fi angajați alți 9 cercetători, astfel încât vom avea la sfârșitul acestui an 35 de cercetători. De asemenea, tot la sfârșitul acestui an, vom finaliza, în partea dreaptă a dvs., clădirea facultăților de inginerie, unde se vor muta 2.000 de studenți. Înainte să venim aici, împreună cu domnul Prim-Ministru, am mers să vizităm clădirea respectivă fiindcă, după cum mulți dintre dvs. știți din presă, am primit la rectificarea de buget, prin dispoziția domnului Prim-Ministru, sume suficiente pentru a finaliza ceea ce mai trebuia făcut astfel încât, din prima zi a semestrului al II-lea, toți studenții facultăților de inginerie să fie în campus pentru prima dată.

Prim-ministrul Victor Ponta:

 Cred că Târgoviște merita să fie un centru universitar, măcar pentru istoria pe care o are, dar și pentru potențialul acestei regiuni, iar faptul că, în urmă cu 20 ani, acest proiect – al înființării Universității Valahia – a pornit la drum e un lucru extrem de important pentru cei 7.000 de studenți, pentru cadrele didactice și, în general, pentru toți locuitorii Județului Dâmbovița. Înțeleg că aproape 70% din studenți sunt din județ și faptul că nu mai trebuie să meargă la București sau în alte centre universitare este un lucru foarte bun.

Astăzi vedem aici și vizităm niște proiecte care arată, de fapt, cum trebuie să fie România. Sunt proiecte finanțate de Uniunea Europeană și acest centru de cercetare este finanțat - aprox. 13 mil Euro - din fonduri europene; sunt de asemenea fonduri de la bugetul de stat; și Ministerul Educației a sprijinit dezvoltarea infrastructurii pentru această universitate (și încercăm să sprijinim pentru toate universitățile dezvoltarea infrastructurii). Banii despre care vorbea domnul rector au fost alocați pentru că era păcat să fie o clădire atât de nouă, de modernă și, din cauza lipsei dotărilor interioare, să nu se poată muta studenții; la fel vom face de fiecare dată. Este și un efort pe care l-au susținut autoritățile locale, pe care-l susțin studenții, comunitatea locală și, în felul acesta, putem să dezvoltăm în viitor foarte multe proiecte: bani europeni, bani de la bugetul central și efortul autorităților locale și al comunității locale.

În același fel, dincolo de Universitate, trebuie în continuare să dezvoltăm proiecte pentru locuri de muncă (știm foarte bine cât de mult au fost lovite și Municipiul Târgoviște și Județul Dâmbovița de toate necazurile economice.) Trebuie să dezvoltăm un potențial important – agricultura – și domnul Ministru al Agriculturii este aici și, de fiecare dată când suntem împreună, mă asigură că, până pe 30 octombrie, toate plățile de la APIA vor ajunge la fermieri.

Trebuie să dezvoltăm infrastructura care să lege municipiul Târgoviște și Județul Dâmbovița de București și de zonele adiacente.

În felul acesta putem să creăm într-adevăr posibilitatea pentru studenții care învață astăzi la Universitatea Valahia să-și găsească un loc de muncă, să-și întemeieze o familie, să-și cumpere o locuință și să aibă un viitor aici, în România, și nu în altă parte.

La final, aș mai vrea să spun un singur lucru: mă bucur de fiecare dată când văd că banii dvs. (pentru că banii bugetului sunt banii dvs., sunt banii veniți din taxele și impozitele plătite de români) ajung la proiecte care rămân peste timp. Orice proiect în educație este un proiect bun: universități, școli, licee. Orice proiect de cultură este un proiect bun. [...] Orice fel de proiect în sănătate, de infrastructură, redeschiderea unor spitale care s-au închis (am fost împreună cu mulți dintre dvs. la Spitalul Județean), deci orice leu pe care-l cheltuim pentru educație, sănătate, biserică, pentru lucruri care rămân și ne ajută să ne dezvoltăm – înseamnă că sunt bani bine cheltuiți din fonduri europene, din bugetul național și din bugetul local.

Urez mult succes tuturor cadrelor didactice, de aici, de la Universitatea Valahia, studenților care vor învăța aici și mai ales dvs., celor care sunteți prezenți, pentru că eu cred că, dacă avem școli, dacă avem spitale, dacă avem biserici, putem să avem un viitor pentru România!”