01.11.2019

A devenit deja o tradiție pentru reprezentanții PNL Dâmbovița să atragă atenția asupra formațiunii lor politice, prin gesturi inexplicabile, care ignoră interesele județului, punând ambițiile de partid mai presus de interesul general. Ultimul gest de acest fel s-a consumat astăzi, 31 octombrie 2019, prin absența de la ședința extraordinară de îndată a Consiliului Județean Dâmbovița.

Pe ordinea de zi a ședinței s-au aflat două proiecte de hotărâre, unul dintre acestea vizând aprobarea cumpărării unui teren proprietate privată, situat pe raza unității administrativ-teritoriale Titu, în vederea extinderii utilităților de gestiune integrată a deșeurilor și / sau construirii unei stații de tratare mecano-biologică a deșeurilor municipale și asimilate. Proiectul face parte din Planul Național de Gestiune a Deșeurilor, date fiind posibilitățile de finanțare, prevăzute prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), în acest sens fiind necesară achiziționarea unui teren care să corespundă investiției mai sus-menționate. Totodată, facem precizarea că, prin aprobarea acestui proiect de hotărâre, Consiliul Județean Dâmbovița și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Managementul Integrat al Deșeurilor din Județul Dâmbovița” urmăresc dezvoltarea și eficientizarea sistemului de gestiune a deșeurilor prin identificarea și realizarea unor proiecte și programe investiționale care să rezolve problemele de mediu și ale căror rezultate să fie benefice locuitorilor județului Dâmbovița.  

Conducerea Consiliului Județean Dâmbovița dezaprobă modul în care reprezentanții PNL au înțeles să abordeze această problemă, de interes județean, atitudinea acestora afectându-i, în cele din urmă, pe toți locuitorii județului.

De asemenea, este de neînțeles atitudinea reprezentanților PNL care, deși la ședința Consiliului Județean Dâmbovița din data de 29 octombrie 2019, s-au angajat să participe la ședința programată pentru 31.10.2019, astăzi au absentat în mod iresponsabil. În baza prevederilor Codului Administrativ, pentru aprobarea acestui proiect erau necesare 24 de voturi, întrucât intrarea sau ieșirea din patrimoniul unităților administrativ-teritoriale a bunurilor imobile are nevoie de votul a 2/3 din numărul consilierilor județeni.

Prin neaprobarea acestui proiect de hotărâre, județul nostru ratează o investiție de 60 milioane Euro, care era primordială pentru buna funcționare a sistemului de colectare selectivă a deșeurilor, gestul de astăzi având ca efect pierderea unei șanse importante de deblocare a acestui sistem.

Având în vedere modificările fundamentale ale gestiunii integrate a deșeurilor menajere municipale, asimilabile, și în conformitate cu directivele europene, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Managementul Integrat al Deșeurilor din Județul Dâmbovița” a demarat, în acord cu Planul Național de Gestiune a Deșeurilor, un proiect finanțat prin POIM – pentru refacerea întregului sistem de colectare și transport, precum și de sortare, valorificare și tratare termo-energetică a deșeurilor, printr-o soluție completă de tratare mecanico-biologică, ce ar fi trebuit construită la depozitul de deșeuri din orașul Titu, cu funcțiunea de deservire a tuturor solicitărilor localităților din partea de sud a județului. Însă, pentru realizarea acestui proiect, este necesară dovada proprietății asupra terenului cu suprafața de 14 ha, ce a fost identificat de Consiliul Județean Dâmbovița.

Conducerea Consiliului Județean Dâmbovița dezaprobă poziția reprezentanților PNL, care se pare că nu au reușit să înțeleagă rolul și funcționarea unui sistem eficient de colectare a deșeurilor menajere – prin gesturi care nu fac altceva decât să întârzie realizarea obiectivelor județului nostru, asumate în relația cu Uniunea Europeană.

Biroul Comunicare, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița