25.07.2023

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a semnat astăzi, 25 iulie 2023, contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate al domeniului schiabil „Cocora”.

Vestea bună a fost dată de președintele Corneliu Ștefan în cadrul unei conferințe de presă, iar această etapă va sta la baza identificării celui mai bun și sustenabil mod de dezvoltare a Stațiunii de Interes Național Peștera-Padina, județul Dâmbovița având potențialul necesar pentru a deveni una dintre cele mai frumoase și atractive destinații turistice montane din România.

Investiția propusă prin acest studiu va avea impact benefic uriaș asupra economiei județului, prin faptul că va atrage turiști autohtoni din întreaga țară, dar și de peste hotare.

Președintele Corneliu Ștefan: Am semnat astăzi contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate al domeniului schiabil „Cocora”.

   Din primele date, pârtia va pleca din zona Vârfului Cocora, de la aproximativ 2.160 m altitudine, iar baza acesteia va fi în Platoul Padina, la 1.500 m altitudine. Lungimea estimată, la acest moment, este de aproximativ 2.700 m.

   Prin acest studiu de fezabilitate vom găsi cea mai bună variantă de amenajare a Pârtiei Cocora, dar și a celorlalte facilități necesare unui turism durabil și atractiv, care vor include: instalațiile de transport telescaun-telegondolă și teleschi; instalație de înzăpezit; bandă transportoare cu lungimea de cca 320 m, destinată în special utilizării de către schiorii echipați; o zonă de belvedere care va primi minimum 150 de persoane și va fi amplastă astfel încât să permită accesul facil din zona pârtiei și dinspre stația instalației de transport. Apreschiul va fi o construcție individuală care va adăposti 400 de persoane, iar în această zonă va fi posibilă montarea unei scene pentru organizarea de concerte în aer liber; centru de închiriat echipament sportiv (echipament de schi, biciclete, sănii); școală de schi; restaurante, cafenele, ceainării, suveniruri, punct de informare turistică; parcare auto structurată pe 3 zone, pentru 565 de autoturisme și 20 de autocare; pistă de biciclete.”

Președintele Corneliu Ștefan a adăugat că ceea s-a realizat astăzi face parte din efortul susținut al autorităților județene de a transforma județul Dâmbovița într-unul dintre polii turismului montan național, o etapă desoebit de importantă pentru dezvoltarea Stațiunii de Interes Național Peștera-Padina:

            „În urmă cu o lună am avut și dezbaterea publică referitoare la propunerile necesare finalizării Planului Urbanistic Zonal Peștera - Padina. Au fost solicitate puncte de vedere astfel încât, odată cu această actualizare și reconfigurare a Planului Urbanistic Zonal Padina-Peștera și a Regulamentului Local de Urbanism, să evaluăm impactul asupra mediului, să punctăm zonele de interes turistic și să stabilim condițiile pentru construirea hotelurilor, restaurantelor, a facilităților sportive, a celor de agrement și de utilitate publică.  Așa cum am spus de fiecare dată, dezvoltarea stațiunii Peștera-Padina se va realiza cu un minim impact asupra mediului. Planul de Urbanism Zonal al Stațiunii Peștera-Padina a fost conceput astfel încât să revenim activitățile de exploatare sau utilizare intensivă a resurselor naturale care pot afecta Parcul Natural Bucegi”. 

            Stațiunea Peștera-Padina este concepută ca un centru turistic atractiv, care să genereze venituri și să creeze locuri de muncă pentru comunitatea dâmbovițeană. Investițiile în turism, activitățile recreative și culturale vor aduce beneficii economice durabile locale și naționale.

Zona montană dâmbovițeană are toate atuurile necesare practicării turismului pe durata întregului an, cu cel puțin 3 înnoptări prin: drumeţie montană practicabilă atât iarna, cât și vara, sau sporturi de iarnă; alpinism şi escaladă - trasee cu grade variate de dificultate; mountain bike - zona oferă o multitudine de variante pentru practicarea acestei forme de turism;  turismul de odihnă, recreere și pe teme ştiinţifice; speoturism - în zonă se află una dintre cele mai cunoscute şi vizitate peşteri din România, Peştera Ialomiţei, dar şi alte peşteri mai puţin cunoscute; turism de afaceri - se vor crea facilităţile necesare pentru organizarea unor reuniuni şi conferinţe; turismul de weekend - este o formă de turism într-o continuă expansiune pentru populaţia din mediul urban, locurile preferate fiind zonele rurale şi montane.

În cadrul conferinței de astăzi, președintele Corneliu Ștefan a amintit și despre investițiile în domeniul infrastructurii rutiere din zona montană a județului:

„Se lucreză la Modernizare DJ714 sector Bolboci - contur lac Bolboci - Cheile Tătarului. Pe acest drum, prin proiectul finanțat prin Programul Național Anghel Saligny, cu o valoare totală de 9.830.000 de lei, s-a turnat stratul 2 de asfalt pe toată lungimea de 4,5 km și urmează amenajarea de rigole de beton, rigole carosabile, podețe, de acostamente și parapete de siguranță. Modernizarea DJ714 Glod - Sanatoriul Moroeni - Bolboci - Padina - Peștera. Avem în vedere construirea unui drum nou în munte, cu o lungime de 3,7 km, care să lege DN 71 de DJ 714, dar și modernizarea traseului Glod-Sanatoriul Moroeni – Bolboci – Padina - Peștera. Acest tronson are o lungime de 19,11 km. Lucrările sunt de anvergură datorită lungimii drumului, dar și a faptului că vom construi un pod nou peste Râul Ialomicioara. Valoarea estimată a proiectului se ridică la peste 326.000.000 de lei, TVA inclus.

Iluminat public DJ 714 Zănoaga, Bolboci, Cheile Tătarului, Peștera, Padina. Valoarea totală a investiției este de aproximativ 4.600.000 de lei. Întreaga zonă ce urmează a fi modernizată a fost împărțită în 3 sectoare: Sectorul 1, Padina – Peștera, în valoare de 1.875.000 de lei. Lucrările pe acest sector au fost finalizate și au constat, printre altele, în: realizarea a 4,8 km de rețea subterană de iluminat public; montarea a 122 de stâlpi metalici de iluminat public și a 141 de corpuri de iluminat LED. Sectorul 2,  Zănoaga - Cabana Bolboci, în valoare de 1.090.000 de lei, și Sectorul 3, contur lac Bolboci - Cheile Tătarului, în valoare de 1.700.000 de lei. Pentru aceste sectoare vom scoate la licitație PT-ul și execuția, având studiul de fezabilitate făcut.”