26.11.2013

OMV Petrom intenţionează să investească un miliard de lei în judeţul Dâmboviţa între 2013 şi 2016, a anunţat directorul de explorare şi producţie al companiei, Gabriel Selischi, în cadrul unei mese rotunde cu tema „Investiţii de succes în Dâmboviţa – prezent şi perspective”, organizată de Consiliul Judeţean Dâmboviţa.

„Judeţul Dâmboviţa este leagănul producţiei de petrol şi gaze în România, împreună cu judeţul Prahova. Avem aici o infrastructură importantă, cu 1300 de sonde şi 13 staţii în care comercializăm produsele. Avem de asemenea un program de investiţii important. Dacă între anii 2008 – 2013 am investit în jur de 900 milioane lei, de acum încolo vrem să creştem acest program şi, în următorii trei ani, între 2013 – 2016, vrem să investim mai mult de un miliard de lei în judeţ” a declarat Selischi.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a anunţat că anul viitor vor începe lucrările pentru extinderea DN 7 la patru benzi pe tronsonul Bâldana-Titu.

„Avem o primă alocare financiară făcută în bugetul anului viitor şi, sper eu, zona Titu, în 2 ani de zile va fi extrem de atractivă pentru investitori în situaţia în care dezvoltăm această infrastructură rutieră”, a precizat Adrian Ţuţuianu.

La dezbateri au fost prezenţi alături de preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi Corneliu Vişoianu, consilierul Primului Ministru, Ionuţ Săvoiu, deputat de Dâmboviţa, Valentin Calcan, senator de Dâmboviţa, directorul pentru Exploatare şi Producţie al OMV Petrom, Gabriel Selischi, Daniel Anghel, Partner Consultanţă fiscală în cadrul PwC România, precum şi reprezentanţi ai unor companii care desfăşoară activităţi economice în judeţ, şefi de instituţii deconcentrate, parlamentari şi primari din Dâmboviţa.

Consiliul Judeţean este în discuţii cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale şi pentru reproiectarea DN 71 la patru benzi între Bâldana şi Târgovişte şi intenţionează să demareze investiţiile, în parteneriat cu judeţul Prahova, pentru asfaltarea în integralitate a DJ 713 şi DJ 714 în zona montană a judeţului Dâmboviţa, proiect pentru care se va încerca finanţarea din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional. De asemenea, a fost încheiat un parteneriat cu judeţul Braşov pentru drumul de la Moroeni – Padina – Peştera până la drumul naţional Câmpulung – Braşov, ce va crea o legătură între două drumuri naţionale extrem de importante cu deschidere maximă pentru activităţile turistice în zona Munţilor Bucegi. Demersurile vizează impulsionarea dezvoltării activităţii turistice în zona montană a judeţului.

Strategia de atragere a investiţiilor în judeţul Dâmboviţa se va concentra pe dezvoltarea infrastructurii de transport pentru punerea în valoare a celor două parcuri industriale care funcţionează în prezent în judeţ. În privinţa agriculturii, investiţiile se vor axa pe bazinele pomicole şi legumicole de la Voineşti, Titu - Lunguleţu şi Băleni.

Daniel Anghel, Partner în cadrul PwC România, a arătat că judeţul Dâmboviţa poate beneficia de dezvoltarea sectorului de transport şi logistică şi poate profita de situarea sa strategică în apropierea unor rute majore de transport de mărfuri – Autostrăzile A1 – Bucureşti-Piteşti şi A3 Bucureşti-Ploieşti. El a precizat de asemenea că Ministerul de Finanţe analizează posibilitatea scutirii TVA la import pentru toţi importatorii, indiferent de cuantumul importurilor, şi că acest lucru ar putea poziţiona România ca o destinaţie atractivă pentru companii în ceea ce priveşte plasarea activităţilor de producţie, personalizare sau asamblare, cu scopul de a servi zona Europei Centrale şi de Est, a Mării Negre şi a comunităţii statelor independente.

Prin organizarea acestei mese rotunde, organizatorii au dorit să scoată în evidenţă poveşti de succes ale unor investiţii importante prezente în judeţ, avantajele pe care Dâmboviţa le poate oferi posibililor investitori, idei de dezvoltare şi sprijinire a afacerilor existente în zonă şi au dorit să afle şi care sunt problemele cu care se confruntă oamenii de afaceri în activitatea pe care o desfăşoară în judeţ.

Scopul evenimentului a fost acela de a lansa idei şi soluţii viabile pentru dezvoltarea mediului de afaceri din judeţ, dar şi pentru atragerea de noi investiţii care să genereze locuri de muncă pentru dâmboviţeni, în contextul în care ramura siderurgică se confruntă cu dificultăţi şi trebuie căutate diverse opţiuni pentru încurajarea investiţiilor în alte sectoare din economia judeţului.