04.07.2015

Vineri, 3 iulie 2015, Ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, și Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, au efectuat o vizită de lucru la mai multe lăcașuri de cultură și de cult din Județul Dâmbovița.

La Potlogi, Ministrul Culturii și Președintele Consiliului Județean Dâmbovița au dorit să vadă stadiul lucrărilor de reabilitare de la Palatul Brâncovenesc Potlogi, care se desfășoară în cadrul Proiectului ”Restaurare și valorificare durabilă a patrimoniului cultural, precum și crearea / modernizarea infrastructurii conexe din zona Ansamblul Brâncovenesc Potlogi”, finanțat prin Programul Operațional Regional, în valoare de 40.795.151,20 lei.

Ioan Vulpescu, Ministrul Culturii: ”Am răspuns cu plăcere invitației domnului Președinte Adrian Țuțuianu - de a fi astăzi în Județul Dâmbovița și mă bucur că începem vizita la Potlogi, unde biserica domnească, resfințită anul trecut, și palatul lui Brâncoveanu alcătuiesc un ansamblu extrem de interesant, reprezentativ pentru ceea ce a însemnat epoca lui Constantin Brâncoveanu. Anul trecut știți că au fost 300 ani de la martiriul lui Constantin Brâncoveanu și al fiiilor săi și mă bucur că, în Dâmbovița, cel mai bun omagiu care se poate aduce, un an mai târziu, este refacerea ctitoriei sale și am încredere că și termenul va fi respectat, iar Potlogi va deveni un punct extrem de important nu numai pentru Județul Dâmbovița, ci și pentru sudul țării. Am văzut un proiect extrem de interesant. Din punct de vedere cultural, religios, Potlogi are premise foarte bune pentru a deveni un factor de interes, un loc important. Deja mă gândeam la câteva lucruri – am vorbit cu domnul Președinte. Sunt câteva proiecte concrete pe care le putem derula în perioada imediat următoare.”

Adrian Țuțuianu, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița: ”Aș vrea să vă spun că vizita de astăzi, dincolo de partea văzută, oficială, țintește câteva obiective precise pentru Consiliul Județean. Numărul 1: i-am solicitat, deja, domnului Ministru sprijin la comisia monumentelor istorice, pentru că avem nevoie de avize și trebuie să le primim într-un termen cât mai scurt; numărul 2: este o discuție veche, pe care încercăm să o reluăm cu moștenitorii domnului Nasta; exista intenția domnului Nasta, înainte de deces, de a dona o colecție particulară importantă Muzeului Județean de Istorie; al 3-lea subiect important: l-am rugat pe domnul Ministru să identificăm unul - două evenimente culturale naționale, pe care să le derulăm la Potlogi împreună cu Ministerul Culturii, după punerea în funcțiune a acestui obiectiv – dacă nu se poate chiar mai devreme. Dacă putem mai devreme, am sugerat data de 15 august, pentru că este ziua localității și este un moment în care să venim cu ceva cu totul special. […] Am discutat zilele acestea cu oamenii de afaceri din zonă. […] Deja sunt foarte mulți turiști – în  special sâmbăta și duminica – care sunt interesați de Potlogi. Acum pot vizita doar biserica, care este finalizată. Eu cred că localitatea are o perspectivă foarte bună. Ambiția mea este ca Potlogi să fie oraș în 2025, după ce rezolvăm drumul, apa, canalul, casa de cultură, parcul, clădirea, sediul nou pentru primărie – toate în consonanță cu ceea este cel mai important lucru al Potlogiului – acest monument istoric.”

Pe parcursul vizitei, demnitarii au fost însoțiți de Înalt Preasfințitul Mitropolit și Arhiepiscop Nifon și alți reprezentanți ai Arhiepiescopiei Târgoviștei. Vizita de lucru a inclus mai multe lăcașuri de cult la care se realizează, în prezent, lucrări de reabilitare și / sau modernizare, care au nevoie de astfel de lucrări și la care se dorește punerea în valoare a moștenirii istorice și culturale, după cum urmează: Mănăstirea Nucet, iar în Târgoviște - Biserica Sfântul Nicolae Simuleasa, Catedrala Mitropolitană, Mănăstirea Stelea, Biserica Sfântul Nicolae Andronești, Biserica Sfântul Gheorghe și Biserica Băleni Români. În plus, s-au vizitat Seminarul Teologic Ortodox ”Sfântul Ioan Gură de Aur Târgoviște”, Biblioteca Județeană "Ion Heliade Rădulescu" Dâmboviţa, Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic și sediul Arhiepiescopiei Târgoviștei.