Mica Unire sărbătorită la Târgoviște!
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a participat astăzi, 24 ianuarie 2018, la evenimentele organizate în Piața Tricolorului din municipiul Târgoviște, prilejuite de împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, act istoric ce a pus piatra de temelie a statului român modern.
Festivitățile au debutat cu intonarea imnului de stat al României, urmată de alocuțiuni ale autorităților publice locale și un moment muzical susținut de Orchestra Populară Chindia a Centrului Județean de Cultură Dâmbovița și Fanfara Garnizoanei Târgoviște.
În amintirea actului istoric de la 1859, autoritățile, alături de dâmbovițenii prezenți la festivitate, s-au prins în Hora Unirii, un simbol sfânt pentru români.
La eveniment au mai participat: prefectul județului, Antonel Jîjîie, subprefectul județului, Florina Mureșan, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, parlamentarii dâmbovițeni: Adrian Țuțuianu, Claudia Gilia, Oana Vlăducă, Corneliu Ștefan, Carmen Holban, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviștei, consilieri județeni, reprezentanți ai structurilor militare din județ, veterani de război, reprezentanți ai partidelor politice, șefii direcțiilor de specialitate din cadrul Consiliului Județean Dâmbovița, șefii instituțiilor deconcentrate din județ, precum și numeroși dâmbovițeni.
În mesajul său, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, și-a exprimat respectul și admirația față de cei care, în anul 1859, au oferit o lecție de solidaritate și înțelepciune, punând temelia României moderne:
„Se împlinesc astăzi 159 de ani de la un eveniment memorabil pentru istoria noastră, Mica Unire, pe a cărei temelie s-a înălțat apoi edificiul grandios al unității noastre naționale, consfințit în 1918, la Alba-Iulia. În acest an, ce marchează Centenarul Marii Uniri, cinstim pagina măreață de istorie, care a însemnat fondarea României moderne, și care a avut ca etapă premergătoare Mica Unire de la 24 ianuarie 1859. Vă îndemn pe toți să priviți această zi cu bucurie, cu mândrie și cu încredere în forțele proprii și în țara noastră!
Este o datorie pentru noi ca, astăzi, să sărbătorim actul istoric prin care s-a împlinit visul de sute de ani al românilor - unirea tuturor provinciilor locuite de români într-un singur stat.
Pe lângă bucuria pe care ne-o strecoară în suflete, sărbătoarea de astăzi are și menirea de a ne reaminti lecții importante despre dragostea de neam și țară, respect și dăruire, valori fără de care nu se poate clădi nimic durabil.
Cu gândul la trecutul nostru, cred că cele mai importante învățăminte ale evenimentului de acum 159 de ani sunt puterea solidarității și priceperea de a construi un consens în jurul unui ideal național.
Aniversăm astăzi dovada de netăgăduit a voinței și capacitații înaintașilor noștri de a depăși vicisitudinile istoriei, dar și a puterii noastre de a construi împreună și de a proiecta noi și noi idealuri și valori comune. Cred că nu greșesc afirmând că faptele istorice glorioase sunt elementele definitorii ale acestui popor. Istoria ne reprezintă și totodată ne obligă.
În memoria celor cărora le datorăm o țară demnă, în memoria celor care ne-au împlinit idealul de libertate și unitate, vă îndemn să fim uniți, să celebrăm împreună Unirea Principatelor Române și să înțelegem că România suntem noi toți. La Mulți Ani!”