04.09.2013

La Unitatea Militară 01417 din municipiul Târgovişte a avut loc astăzi, 3 septembrie,  evenimentul de deschidere a expoziţiei dedicată momentului  din 25 decembrie 1989:  “ Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri Ferdinand I la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din România”.

Locaţia care a  găzduit expoziţia este clădirea  fostei Şcoli de Cavalerie, respectiv fosta Unitate Militară 01417 din imediata apropiere a Gării de Sud, unde au fost amenajate mai multe spaţii care au avut legătură cu ultimele zile ale soţilor Ceauşescu. Este vorba despre sala în care au fost judecaţi, biroul comandantului unităţii – colonelul Andrei Kemenici, camera în care au petrecut ultimele zile şi, evident, locul execuţiei, unde pentru a reda cât mai fidel cursul istoriei, a fost îndepărtată tencuiala, astfel încât urmele gloanţelor să fie vizibile.

La momentul inaugural au luat parte, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa , Adrian Ţuţuianu, şi Ovidiu Cârstina, directorul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească”, reprezentanți ai Prefecturii Dâmbovița, reprezentanţi ai primăriei municipiului Târgovişte, ai Universităţii Valahia din Târgovişte, şefi ai serviciilor deconcentrate, primari, consilieri locali şi judeţeni, precum şi numeroase personalităţi care au avut legătură cu momentul Decembrie 1989. De asemenea, un număr mare de ziarişti din afara ţării au ţinut să fie prezenţi la acest eveniment.

Expoziţia a fost deschisă la iniţiativa  preşedintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, urmare a interesului manifestat de cei care au vizitat Târgoviştea, fie turişti din ţară, fie din afara acesteia şi care şi-au exprimat în repetate rânduri dorinţa de a vedea locul în care a fost executat cuplul Ceauşescu.

Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa:

Pentru mine este o onoare să mă aflu astăzi aici, în prezenţa atâtor personalităţi, oameni de istorie, a unei prese numeroase atât din ţară cât şi din străinătate şi a unor oameni care au pus umărul şi au participat la Revoluţia Română din decembrie 1989. Mi-am propus, în calitate de preşedinte al CJ Dâmboviţa, împreună cu cei de la Complexul Naţional Muzeal, să punem în valoare clădirile de patrimoniu din această zonă şi să aducem în atenţia publicului larg din ţară şi străinătate, momente de istorie care s-au întâmplat aici, unele privite pozitiv, altele negativ, momente asupra cărora există controverse, dar momente pe care cred că trebuie să ni le asumăm pentru că fac parte din istoria noastră naţională. Vreau să vă spun că istoria acestor locuri nu ţine doar de 1989(…)Este un moment care marchează dincolo de controverse desprinderea noastră  de un regim totalitar şi începutul unei etape noi, în care s-au afirmat valorile democraţiei moderne. Pentru cei care cunoaşteţi Târgoviştea, după 1990, în cadrul procesului de restructurare a armatei române, zona aceasta a fost abandonată, a fost trecută o vreme la Consiliul Judeţean iar apoi la Ministerul de Interne. Anul trecut, am reuşit printr-o hotărâre de guvern să trecem în domeniul public al Consiliului Judeţean clădirile şi terenul aferent de 26 de hectare.

Pentru viitor, nu vom rămâne doar la ceea ce înseamnă expoziţia de astăzi. Intenţionez ca alături de oamenii care se pricep la istorie să dezvoltăm partea care ţine de istoria şcolii de cavalerie, mă gândesc că am putea muta aici şi Muzeul Poliţiei Române din Târgovişte, iar pe exerciţiul financiar 2014 – 2020, să scriem un proiect cu finanţare europeană care să valorifice clădirile monument istoric din această zonă şi să creeze condiţii mai bune pentru vizitatori, în strânsă legătură cu dezvoltarea întregii zone. Sper ca prin evenimentul de astăzi să asigurăm o mai bună cunoaştere a Târgoviştei ca destinaţie culturală europeană. Le mulţumesc celor care ne-au sprijinit în munca noastră pentru că n-am cheltuit decât 17.000 lei. Am fost sprijiniţi de Batalionul 22 din Garnizoana Târgovişte, de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, de Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Un sprijin deosebit      l-am avut din partea fostelor cadre militare ale UM 01417, din partea Companiei de Apă Dâmboviţa, Primăriei municipiului Târgovişte şi Asociaţiei Revoluţionarilor Dâmboviţa”.