30.06.2015

Luni, 29 iunie 2015, la Centrul Internațional de Conferințe al Universității Valahia (Corpul K), Consiliul Județean Dâmbovița a organizat o dezbatere in cadrul careia s-au prezentat liniile directoare şi oportunităţile de finanţare ale Programului Operaţional Capital Uman 2014 – 2020, Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Evenimentul s-a bucurat de prezența lui Marius Nica, Ministrul Fondurilor Europene, Liviu Mușat, Directorul Agenției de Dezvoltare Sud – Muntenia, reprezentanţi ai Agenţiei de Dezvoltare Sud – Muntenia, reprezentanți ai autorităților locale din Județul Dâmbovița, reprezentanți ai mai mai multor instituții publice dâmbovițene.

Consiliul Județean Dâmbovița a fost reprezentat de Adrian Țuțuianu, Președinte, Adrian Dumitru, Vicepreședinte, directorii mai multor departamente ale Consiliul Județean Dâmbovița, consilieri județeni, alți reprezentanți.

Pe lângă prezentarea liniilor directoare şi oportunităţilor de finanţare disponibile în perioada 2014 – 2020, dezbaterea a creat posibilitatea clarificării mai multor probleme apărute în identificarea oportunităților de finanțare pentru unitățile administrativ – teritoriale, instituții publice, societăți comerciale, asociații și fundații.

Adrian Țuțuianu, Președintele Consiliul Județean Dâmbovița: ”Aș vrea să privim întâlnirea aceasta nu ca pe o chestiune preponderent protocolară, în care să bifăm faptul că ne-am întâlnit, ci ca pe o chestiune în care să ne lămurim ce avem de făcut în perioada 2015 – 2020, pe Programele Operaționale Sectoriale și Programul Operațional Regional, pentru că discutăm de o șansă de dezvoltare pentru Județul Dâmbovița, atât în sectorul public, cât și privat.”

Liviu Mușat, Directorul Agenției de Dezvoltare Sud – Muntenia: ”Într-adevăr, așa cum spunea și domnul Ministru Nica, săptămâna trecută și Porgramul Operațional Regional a primit girul Comisiei Europene. Plecăm la drum în trombă, sperăm noi. În trimestrul al III-lea, sperăm să lansăm primele axe din Programul Operațional Regional. Spre deosebire de Programul 2007 – 2013 (când am avut o alocare de 4,5 mld Euro, cu aproximație), este un program a cărui valoare, pentru acest exercițiu financiar, se ridică la 8,2 mld Euro. Este pe de o parte, efectul înglobării componentei de sprijin pentru sectorul privat, transferat de la Programul Competitivitate, dar, trebuie să recunoaștem, este și efectul unei recunoașteri a faptului că, în Programul Operațional Regional, lucrurile au mers bine, și atunci vom încerca să cheltuim acolo, în teritoriu, în regiuni, cât mai mulți bani, în administrația locală, în comunitățile în care ne desfășurăm activitatea. Sunt 12 axe, domenii majore de intervenție în cadrul acestui program, 2014 – 2020, cu o implicare sau cu un impact mai mare sau mai mic asupra mediului de afaceri, asupra sectorului public, asupra diferitelor forme de parteneriat, sectorului nonguvernamental etc. Din totalul de 8,2 mld Euro, Regiunii de Dezvoltare Sud – Muntenia îi vor reveni, potrivit algoritmului de împărțire a acestor fonduri – și vorbesc despre împărțiri indicative, deci nu este vorba despre niște sume strict alocate Regiunii, acestea pot fi și mai mici, dar, noi sperăm, ca de fiecare dată, să fie mai mari, în funcție de apetența pe care dumneavoastră, potențialii aplicanți, o veți manifesta pentru aceste proiecte; aceasta înseamnă că, din 8 mld Euro, avem peste 1 mld Euro alocat Regiunii.”