29.07.2014

Vineri, 25 iulie 2014, Sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Dâmboviţa a găzduit în cadrul unei conferinţe de presă, evenimentul de semnare a contractului de execuţie lucrări – etapa a II- a, pentru proiectul ”Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/ modernizarea infrastructurilor conexe, din zona Ansamblului brâncovenesc Potlogi”, cu valoare de 21.791.280,50 lei fără TVA.

Contractul a fost parafat în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, vicepreşedintele CJD, Gabriel Grozavu, administratorul public al judeţului, Alexandru Oprea, Constantin Pantea , director general SC Paulus SRL, deputatul Ionuţ Săvoiu, Marius Tănase, expert ADR Sud Muntenia, primarul comunei Potlogi Nicolae Catrina şi membrii unităţii de implementare a proiectului.

Lucrările au termen de finalizare 15 luni, din momentul emiterii Ordinului de începere a lucrărilor, ordin care va fi dat în această săptămână.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a prezentat istoricul proiectului:

Cererea de finanţare a fost depusă în data de 17.11.2009, iar procedura de achiziţie publică pentru elaborarea documentaţiei tehnico – economice, în data de 12.06.2009. Proiectul tehnic a fost depus la Organismul Intermediar (OI) pentru Programul Operaţional Regional, la data de 15.12.2010, iar contractul de finanţare nerambursabilă a fost semnat în data de 15.04. 2011. La data de 16.12.2011 s-a semnat contractul de lucrări, vorbim de primul contract de lucrări. Atunci adjudecatar al licitaţiei publice a fost asocierea Intini Angelo SRL, în calitate de lider şi SC Ramb Sistem SRL, în calitate de asociat. Valoarea contractului la momentul respectiv era de 21.492.779 lei, la care se adaugă TVA, din care a fost achitată suma de 1.653.504,67 lei, fătă TVA. În cadrul acestui contract au fost acceptaţi 4 subcontractanţi: Activ Invest Construct SRL, Concept Construct Invest SRL, Petcu Construct SRL şi Energo Tel SRL. Vă aduc aminte faptul că, în anul 2012 am constatat că SC Intini Angelo SRL, persoană de drept italian se afla în Spania în insolvenţă, că înregistrase aici o sucursală, în condiţii pe care, nu e treaba mea să le stabilesc, dar în orice caz cu încălcarea legii pentru că societatea –” mamă” fiind în insolvenţă nu mai putea înregistra sucursale care să funcţioneze legal în România. Am constatat că lucrările erau executate de o firmă nou înfiinţată, deci de o altă persoană juridică decât cea care a câştigat licitaţia publică motiv pentru care am reziliat contractul de lucrări. Este o poveste pe care o cunoaşteţi, dar pe care am ţinut să o readuc aminte. Vreau să ştiţi că am recuperat avansul plătit aceste asocieri din anul 2011 în cuantum de 3.997.656,9 lei de la SC Exim Asig SRL, cea care a emis o poliţă de asigurare pentru asociere. Fac precizarea că astăzi ne aflăm la instanţa de judecată, cei de la SC Exim Asig SRL contestând executarea silită. Cauza este pe rolul instanţelor de judecată din municipiul Bucureşti cu termen în toamnă. Vom vedea ce rezultă în final din acest litigiu.

După rezilierea contractului de execuţie de lucrări din anul 2011, vreau să cunoaşteţi că s-au făcut următoarele lucruri:

În luna aprilie 2013 am atribuit un contract de consultanţă şi management al proiectului firmei TSI GROUP SRL. Am considerat că este util să fac acest lucru, întrucât erau foarte multe chestiuni de clarificat în cadrul proiectului şi trebuia să stabilim foarte exact cum lucrăm pentru a evita corecţiile financiare aplicate altor proiecte europene de-a lungul anilor;

În data de 08.04.2013 am încheiat un contract de evaluare a lucrărilor rămase de executat şi stadiul fizic pe obiecte. În urma evaluării s-a constatat necesitatea revizuirii Proiectului Tehnic. Ca să înţelegem foarte exact, am constatat că multe lucrări care erau necesare nu erau prinse în proiectul iniţial, iar cu ocazia revizuirii am pus aceste lucruri la punct. Pe lângă lucrările care existau iniţial nefinalizate din primul contract de lucrări, au apărut lucrări noi care sunt cuprinse în documentaţia tehnică a contractului pe care îl semnăm astăzi;

La data de 06.06.2013 a fost transmis proiectantului Ordinul de începere a serviciilor de revizuire a Proiectului Tehnic, în data de 29.08.2013 a fost depus spre evaluare Proiectul Tehnic revizuit la Autoritatea de Management / Organismul Intermediar pentru Programul Operaţional Regional.

În data de 16.10.2013 a fost publicată în SEAP documentaţia aferentă achiziţiei publice de lucrări etapa a II -a, respectiv anunţul de participare nr. 147247. Documentaţia de atribuire a fost contestată în data 19.11.2013, însă prin Decizia CNSC nr. 4422/ 403C7/ 5083/ 06.12.2013, aceasta a fost respinsă ca nefondată. În cadrul procedurii au fost depuse 9 oferte de către firme sau asocieri de fire am constatat în general, fiind vorba despre o lucrare complexă la un monument istoric care necesită şi o anumită specializare a cel puţin unuia dintre ofertanţi.

Astăzi, 25.07.2014 semnăm contractul de execuţie lucrări – etapa a II- a, cu asocierea formată din SC Paulus SRL, cu sediul în Ploieşti, judeţul Prahova şi SC Bautech General Construct SRL, cu sediul în Bucureşti, în valoare de 21.791.280,50 lei fără TVA.

Fac două precizări utile: este vorba şi despre lucrări suplimentare decât au fot avute în vedere iniţial, iar cea dea doua precizare este că valoarea estimată a contractului de lucrări a fost undeva la 28 de milioane de lei, deci adjudecarea s-a făcut undeva cu 7 milioane de lei mai jos decât valoarea estimată a contractului de către cei care au întocmit documentaţia de proiectare.

Pe lângă contractul de execuţie de lucrări, mai avem încheiate încă 3 contracte şi avem în derulare procedura pentru încă un contract, respectiv achiziţia publică de servicii de supraveghere a lucrărilor de construcţii (dirigenţia de şantier). Este încheiat contractul de prestări servicii nr. 3/42/21.01.2014, încheiat cu SC. Medos Construct & Consulting S.R.L, în valoare de 398.000 lei, plus TVA, iar procedura folosită a fost cerere de ofertă. În cadrul acestui contract nu au fost efectuate nici un fel de plăţi. Un al doilea contract este cel de achiziţie publică de servicii de consultanţă în arhitectură. În data de 05.03.2014 a fost lansată pe SEAP procedura de achiziţie publică de servicii de consultanţă în arhitectură. Aşteptăm rezultatul soluţionării contestaţiilor de către CNSC, privind rezultatul procedurii. Sperăm ca decizia să fie favorabilă, iar în orice caz nu este prioritate imediată pentru că va fi nevoie în următoarele luni de serviciile de consultanţă pe arhitectură. Un al treilea contract –achiziţia publică de servicii de auditare financiară, nr. 314/28.09.2012, încheiat cu firma S.C. Toma Financial Consulting SRL, Procedura folosită este cerere de oferte pentru suma de 43.800,00 lei, plus TVA, din care a fost achitată în anul 2012 suma de 18.600 lei, TVA inclus. Al patrulea contract - achiziţia publică de servicii de promovare. Este semnat contractul de publicitate în anul 2011, cu firma SC SIGN 4 YOU SRL, în valoare de 29.000 lei, fără TVA din care a fost achitata în anul 2011, suma de 9.300 lei T.V.A. inclus. Este un contract pe care l-am menţinut pentru că nu avea nici un fel de relevanţă reluarea procedurilor de licitaţie publică.

Vreau să cunoaşteţi, de asemenea, că la acest contract am avut corecţii financiare, vorbim de etapa I, nu de ceea ce semnăm astăzi, o corecţie financiară în valoare de 97.203,45 lei, TVA inclus, reprezentând 5% din valoarea totală a contractului de proiectare şi o corecţie în valoare de 168.186,21 TVA inclus, reprezentând 10% din valoarea totală a contractului de lucrări, cu precizarea că suma este calculată la ceea ce am plătit efectiv pentru că dacă am reziliat contractul, nu s-au calculate sumele în continuare, vorbim despre corecţia financiară de 10%”.

În final, preşedintele CJD, Adrian Ţuţuianu, a adăugat: „Vreau să văd oamenii pe şantier de la 1 august, prioritatea absolută este refacerea acoperişului de la palat. Să continuăm lucrările de construcţii la Droşcărie şi la anexele palatului, lucrările pe monumente, pe instalaţii electrice şi cred că se poate începe chiar şi la lucrările de amenajare a curţii interioare. De la 1 august până la sfârşitul lunii noiembrie să fie front maxim, iar pentru perioada de iarnă să fie programate lucrări la interior. Sunt mulţumit că am reuşit să finalizăm procedura de achiziţie. Sper să fie semnat contractul într-un ceas bun şi să avem satisfacţia inaugurării în 2015 a unui obiectiv de importanţă naţională