24.10.2012

Sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Dâmboviţa a găzduit astăzi, 23 octombrie 2012, evenimentul iniţiat de către Federaţia Editorilor şi Difuzorilor de Carte din România (FEDCR): „Citeşte cu mine Legendele Olimpului!”, derulat în cadrul campaniei „România citeşte!”, la care au luat parte preşedintele CJD, Adrian Ţuţuianu, prefectul Emilian Rusu, inspectorul şcolar general, Luminiţa Preda, preşedintele FEDCR, Lucia Ovezea, şi directorul Teatrului „Masca” din Bucureşti, actorul Mihai Mălaimare.

Preşedintele CJD, Adrian Ţuţuianu, care a dat asigurări că va sprijini demersul Federaţiei Editorilor şi Difuzorilor de Carte din România de a promova lectura în rândul tuturor categoriilor de public: „Îmi face plăcere să vă adresez cele mai sincere mulţumiri pentru că aţi ales ca în judeţul Dâmboviţa să lansaţi evenimentul:”Citeşte cu mine Legendele Olimpului!”, derulat în cadrul campaniei ”România citeşte!”.

Suntem conştienţi, cu toţii, de importanţa pe care o are cartea, într-o societate modernă şi dinamică, în ciuda exploziei tehnologice care continuă să fascineze, şi totodată să atragă tot mai mult caracterul educativ, cât şi pe cel informativ. Calculatorul, internetul au devenit indispensabile pentru fiecare generaţie din ultimii ani. Consider însă, că nu poate fi trecut neobservat în dezvoltarea copiilor rolul cititului. Fără a minimaliza importanţa celorlalte mijloace moderne de informare şi culturalizare, trebuie spus că nimic nu poate înlocui cartea.

Cred cu tărie că este datoria noastră, a tuturor, să ajutăm copiii să descopere universul minunat al cărţilor. Prin citirea legendelor sau a povestirilor, copiii intră într-un alt univers, îşi imaginează o lume nouă, cu personaje şi întâmplări miraculoase. Trebuie apreciat rolul educativ pe care îl au acele poveşti care au la final o morală, de unde cei mici pot extrage învăţăminteÎn primul rând cartea, deschide lumi pe care copilul nici măcar nu le poate bănui şi trebuie să facă obligatoriu parte din bagajul primar de cunoştinţe al celor mici.

Felicit Federaţia Editorilor şi Difuzorilor de Carte din România pentru lansarea acestei campanii prin care copiii, cu siguranţă, vor înţelege rolul deosebit al cărţii şi le va trezi interesul în formarea deprinderii de lectură. De asemenea, este remarcabilă implicarea actorilor de la Teatrul Masca în acest proiect,  prin rolurile ce dau viaţă personajelor de legendă.

Vă asigur de sprijinul meu în acest demers, de a promova importanţa lecturii în rândul tuturor categoriilor de public, un mijloc util de accesare a resurselor interioare, de depăşire a limitelor conştiente sau nu. Este şi datoria noastră, a administraţiei judeţene, să sprijinim acest proiect, să continuăm să oferim un învăţământ de calitate, care să corespundă exigenţelor cunoaşterii de astăzi. Vă urez mult succes, iar eforturile dumneavoastră să aibă rezultatul scontat!

Lucia Ovezea, a subliniat rolul pe care ar trebui să îl ocupe lectura în activitatea zilnică:„Lectura ar trebui să reprezinte pentru noi toţi o activitate cotidiană, deoarece aceasta este un mijloc fundamental de instruire, educaţie şi perfecţiune. Dorim să mulţumim partenerilor noştri – dlui Mihai Mălaimare şi Teatrului «Masca», dnei Luminiţa Preda, domnului Adrian Ţuţuianu, precum şi presei, pentru deschiderea cu care au îmbrăţişat acest proiect şi pentru sprijinul acordat în realizarea primului eveniment(…) În calitatea mea de preşedinte a Federaţiei editorilor şi iubitorilor de carte din România, pot să vă spun că am constat că în alte ţări tradiţia organizării campaniilor de promovare a lecturii există, la noi din păcate acest lucru nu s-a făcut. Putem să ne întrebăm, cine a avut datoria să iniţieze aşa ceva? Sigur că ne-am fi putut gândi la autorităţi întâi, dar pe de altă parte există şi datoria noastră, a editorilor, angajaţi, după cum vedeţi, în nişte structuri profesionale, de a face acest lucru(…)În cadrul campaniei, avem o mulţime de activităţi legate de activitatea lecturii aşa cum este şi activitatea de astăzi, organizată în colaborare cu Teatrul Masca, activităţi de genul acesta vor avea loc în mai multe oraşe din ţară, pot să vă spun cu certitudine că următorul va fi Târgul de Carte Gaudeamus, dar avem parteneriate realizate şi colegi din cadrul federaţiei în diferite oraşe din ţară şi ei sunt pregătiţi ca să continue campania noastră, în Galaţi, Braşov, Arad”.

Şi directorul Teatrului „Masca”, Mihai Mălaimare, şi-a manifestat bucuria de a se alătura în proiectul FEDCR:„De-a lungul anilor, prin proiectele socio-culturale pe care le-a derulat, Teatrul «Masca» a subliniat rolul fundamental pe care teatrul îl poate avea în educaţie. Fie că vorbim despre actori care se pregătesc să joace un rol pe scena teatrului sau despre copiii care se pregătesc să îşi joace propriul rol pe marea scenă a lumii numită viaţă, pe ambii lectura îi formează, îi îndrumă, îi defineşte. Acum, mai mult ca oricând, este nevoie de valori, de principii, de repere! România, citeşte!”.

 După lansarea campaniei de la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa,  zeci de copii din unităţile de învăţământ târgoviştene au participat la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa, la o manifestare dedicată promovării lecturii în rândul elevilor, cei mici putând asculta pasaje din „Legendele Olimpului”, actorii Teatrului „Masca” reuşind să dea viaţă sub formă de statui vivante unor zeităţi din binecunoscutele legende.

Evenimentul este primul dintr-o serie de manifestări din cadrul campaniei naţionale de promovare a lecturii “România, citeşte!” iniţiată de FEDCR cu scopul de a promova importanţa lecturii în rândul tuturor categoriilor de public.