23.11.2017

Astăzi, 22 noiembrie 2017, Alexandru Oprea, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a participat la ceremonialul militar-religios de comemorare a eroului căpitan Nicolae Apostol, căzut pe câmpul de luptă, la Cotul Donului, în cel de-al Doilea Război Mondial.

        Evenimentul a avut loc la biserica Răzvadul de Jos din comuna Răzvad şi a cuprins un moment solemn – depunere de coroane, o slujbă religioasă, un scurt program artistic susţinut de copiii de la Şcoala Gimnazială din Răzvad şi defilarea Gărzii de Onoare.

         În cadrul acestei manifestări, au susţinut alocuţiuni: Alexandru Oprea, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, col. (r) Gheorghe Şerban – preşedintele Filialei „Mihai Viteazul” Dâmboviţa a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, fiul căpitanului Apostol Nicolae, şi Emanuel Spătaru – primarul comunei Răzvad.

         Cu acest prilej, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa a transmis:

Nimeni nu poate contesta vreodată faptul că România a devenit România, a căpătat granițe, teritoriu, identitate și valoare datorită unor sacrificii care, deși ne-au cucerit istoria, ne-au provocat durere. Ne-a durut atunci când au fost făcute și continuă să ne doară și în prezent.

La 22 noiembrie 1942 românii și, îndeosebi, dâmbovițenii au simțit durerea pierderii căpitanului Apostol Nicolae. Se întâmpla pe câmpul de luptă din sudul Rusiei, la Cotul Donului, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Au trecut 75 de ani din acel moment și încă ne doare. Este o durere care astăzi se manifestă sub forma unei profunde recunoștințe, a unui puternic omagiu și infinit respect adus eroului dâmbovițean Apostol Nicolae.

La Cotul Donului, căpitanul Apostol Nicolae a transformat teama în curaj, datoria și atașamentul față de patrie în demnitate și a contribuit, cu propria viață, ca destinele a peste 140.000 de mii de militari români să-și câștige unicitatea și respectul etern.

Greutățile și provocările vieții ne-au învățat că ajutorul reciproc și loialitatea sunt valori de neprețuit. În toamna anului 1942, eroul căpitan Apostol Nicolae ne-a învățat, însă, că spiritul de sacrificiu le aduce împreună și creează eroi, oameni care vor rămâne mereu prezenți în memoria noastră, pentru că datorită lor suntem astăzi, aici.

Să nu uităm că a fi erou înseamnă mai mult decât datorie și verticalitate. Înseamnă asumarea unui risc suprem, viața! 

Indiferent cât de mulți ani vor trece, căpitanul Apostol Nicolae își va păstra locul în istoria, conștiința și sufletul nostru. Cred că este datoria noastră să îi oferim locul cuvenit în memoria românilor, iar ceremonialul de astăzi este felul nostru de a dovedi că ne pasă și că prețuim enorm eforturile, lupta și sacrificiul său. Dumnezeu să-i odihnească sufletul!

         La eveniment au mai participat: reprezentanţi ai structurilor militare, Inspectoratului de Jandarmi Dâmboviţa, Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa, parlamentarii Corneliu Ştefan, Oana Vlăducă şi Carmen Holban, primari ai localităţilor învecinate şi numeroşi localnici. 

 

 

 

 

Biroul Comunicare, Relații Externe al Consiliului Judeţean Dâmboviţa