01.06.2023

          Pentru al doilea an consecutiv, județul Dâmbovița îmbracă straie de sărbătoare și devine gazda unei suite de manifestări cultural - artistice și sportive ce vor continua timp de cinci zile, în perioada 31 mai - 4 iunie 2023, în diferite localități dâmbovițene, cu prilejul Zilelor Județului Dâmbovița.

          Organizate pentru prima dată în 2022, la propunerea președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, Zilele Județului Dâmbovița sunt un ciclu de activități care marchează împlinirea a 511 ani de la prima atestare documentară a județului nostru, ca entitate teritorială.

          Zilele Județului Dâmbovița sunt un bun prilej de a aduce laolaltă cât mai mulți dâmbovițeni, dar și locuitori din alte zone ale țării care, prin participarea la numeroasele activități incluse în program, să sărbătorească și să se bucure împreună de zilele județului așezat sub poalele munților, în mijlocul Munteniei.

          Prin manifestările programate - culturale, sportive și de divertisment - Zilele Județului Dâmbovița își propun să le insufle cetățenilor acestui loc mândria de a fi dâmbovițeni, de a cunoaște cât mai multe dintre valorile cultural-istorice ale Dâmboviței, dar și pe cât mai mulți dintre dâmbovițenii care, prin realizările lor, au făcut cunoscut județul nostru atât în țară, cât pe meleaguri străine.

          Evenimentul care a deschis ieri, 31 mai, seria activităților din acest an a fost „Maratonul tradițiilor dâmbovițene”, organizat la Curtea Domnească din Târgoviște, la care au fost prezenți președintele Corneliu Ștefan, vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, și secretarul județului, Dănuț Nicolae Popa Stănescu. 

          În cadrul aceleiași serii de evenimente, Muzeul de Istorie din Târgoviște găzduiește expoziția „O lume de lut - satul preistoric de la Geangoești-Hulă”.

          De asemenea, arta și meșteșugurile constituie temele de bază în cadrul „Târgului Meșterilor Populari”, de la Curtea Domnească din Târgoviște, precum și în cadrul deschiderii atelierului de gravură ce a aparținut marelui artist gravor dâmbovițean Gabriel Popescu, la casa-atelier ce poartă numele artistului, aflată în comuna Vulcana-Pandele.

          Manifestările organizate de către muzee sau alte instituţii de cultură au rolul de a evidenția creaţia arhaică, modelul gândirii tradiţionale și creativitatea omului în comuniune cu natura.

          Toți cei interesați de aceste teme sunt așteptați în aceste zile pentru a se întâlni cu meșterii populari și a deschide poarta către o lume de altădată, în care să poată afla tainele meșteșugurilor și în care să se bucure de frumusețea și originalitatea obiectelor muncite cu migală de către artiștii populari.  

          Tot ieri, la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, s-a desfășurat o ședință extraordinară a Consiliului Județean Dâmbovița. Consilierii județeni prezenți au votat în unanimitate acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Județului Dâmbovița domnului profesor universitar doctor, viceguvernator al Băncii Naționale a României, Leonardo Badea, pentru întreaga sa activitate, prin care a contribuit la creșterea prestigiului și a recunoașterii județului Dâmbovița pe palierele vieții economice, sociale, administrative și politice la nivel național și internațional. Este cel de-al doilea titlu de acest fel acordat de Consiliul Județean Dâmbovița.

          Prof. univ. dr. Leonardo Badea: „Sunt un cetățean al județului Dâmbovița, care a avut onoarea de a se naște în acest județ, de a învăța în acest județ, de a se forma profesional în acest județ, alături de oameni deosebiți, personalități ale vieții publice. Ca să-l parafrazez pe Seneca, aș putea spune că noi toți posedăm doar ceea ce dăruim. Aceasta este prima lecție pe care am învățat-o de la oamenii cu care am lucrat. Am învățat că este un privilegiu să-ți pui profesionalismul în interesul binelui public. Am învățat că, dincolo de toate lucrurile care pot fi discutate și îmbunătățite, rămâne ceea ce lăsăm în urma noastră. Sunt recunoscător pentru acest moment, pentru trecutul care a permis să avem parte de acest eveniment și să ne vedem în acest lăcaș, încărcat de istorie. Tocmai oamenii care și-au pus amprenta pe istoria acestui județ au permis ca noi să ne aflăm astăzi, aici. Dumneavoastră m-ați primit aici, acasă; suntem cu toții împreună și simțim că suntem o mare familie. Vă mulțumesc pentru acest moment de reflecție și vă îndemn să continuați, îmbunătățiți și urmăriți realizarea proiectelor atât de importante pentru Dâmbovița.”

            Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon: „Sunt încântat să îl felicit pe domnul profesor universitar Leonardo Badea pentru titlul pe care l-a primit astăzi. Obiceiul care a devenit tradiție prin hotărârea consiliului județean este, de fapt, un principiu de noblețe și de civilizație profund umană, pentru a se arăta recunoștința persoanelor care au responsabilitate și care stau la cârma instituțiilor pe care le slujesc și le reprezintă. Acest titlu, primit de mine, anul trecut, și de domnul profesor Badea, astăzi, se referă de fapt la ceea ce noi reprezentăm, la instituțiile care asigură continuitate și soliditate națiunii.”       

          La ședință au fost prezenți și: vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul general al județului, Dănuț Nicolae Popa Stănescu, prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, senatorul Titus Corlățean, deputatul Radu Popa, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Neculaescu, comisarul general adj. al Gărzii de Mediu, Florin Bănică, părintele vicar eparhial Ionuț Ghibanu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Dâmbovița, Valentin Calcan, primarul localității-gazdă, Viorel Draghici, primarii orașelor dâmbovițene și ai localităților învecinate, dar și oaspeți din trei raioane din Republica Moldova - unități administrativ-teritoriale cu care județul Dâmbovița a încheiat relații de cooperare: Consiliul Raional Căușeni - Nicolae Gorban, președinte; Consiliul Raional Ștefan Vodă: Vasile Maxim - președinte, Vladimir Baligari - vicepreședinte, Aliona Muntean - șeful Direcției Administrative, Lia Banari - șeful Serviciului Protocol și Relații cu Publicul, Valentina Uță - șeful Direcției Cultură, Tineret, Sport, Turism, Maia Roșca - arhitect-șef; Consiliul Raional Ialoveni - Mihail Silistraru, președinte.

          Ședința festivă a Consiliului Județean Dâmbovița a fost urmată de un moment artistic susținut de Corala Appassionato din Târgoviște, laureată a numeroase premii naționale și internaționale. Între zidurile Curții Domnești de la Potlogi au răsunat acordurile pieselor interpretate de prestigioasa formație corală, momentul artistic fiind îndelung aplaudat de cei prezenți - reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, consilieri județeni, dar și un număr mare de oaspeți și cetățeni dâmbovițeni.

          Sute de invitați au luat parte la Gala de Excelență a Județului Dâmbovița, ce s-a desfășurat la  Cinematograful „Independența” din municipiul Târgoviște, acțiune în cadrul căreia președintele Corneliu Ștefan a înmânat premii mai multor personalități care, de-a lungul timpului, au contribuit la formarea imaginii județului nostru și la promovarea acestuia. Este vorba despre persoane marcante din domeniile cultural - educațional, administrativ, sanitar, sportiv și politic. Dintre personalitățile premiate, îi amintim pe doamna academician Georgeta Filitti - membru al Academiei Române, ministrul Sănătății - prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Culturii - Lucian Romașcanu, dirijorul român, maestru în arta corală - Voicu Enăchescu - post-mortem, Doina Banciu - membru al Academiei Oamenilor de Știință din România, prof. univ. dr. Ion Cucui - fost rector al Universității Valahia Târgoviște - post-mortem, Liviu Mușat - directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, prof. univ. dr. Mihai Oproiu, pictorul târgoviștean Mihai Șerbănescu, coregraful Gheorghe Văduva, echipele de roboticieni ROBOT X și ROBOT Z, coordonate de prof. Daniela Floroiu, prof. univ. dr. Marin Cârciumaru, fostul primar al comunei Doicești, Mircea Ismail - cel mai longeviv primar din România în această funcție, prof. Alina Mavrodin Vasiliu - directorul Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte.

          La ședința festivă a Consiliului Județean Dâmbovița, de la Potlogi, și la Gala de Excelență a Județului Dâmbovița, au fost prezenți și câțiva dintre foștii președinți ai Consiliului Județean Dâmbovița - Gheorghe Ana, Florin Popescu, Alexandru Oprea și Daniel Comănescu.

          Prima zi a manifestărilor aniversare s-a încheiat cu spectacole artistice - o gală de operetă și musical, și rock afterparty - susținute la Curtea Domnească din Târgoviște.

          Toți cei care doresc să se bucure de spiritul acestor zile de sărbătoare, de cultura, tradiția și arta cu care județul nostru se mândrește, dar și de atmosfera specifică activităților sportive sau de divertisment sunt invitați la acțiunile aniversare programate, care vor continua până duminică, 4 iunie 2023.