11.03.2016

În perioada 10 – 13 martie 2016, Județul Dâmbovița este gazda unei delegații din Raionul Ialoveni (Republica Moldova), cu prilejul semnării acordului - cadru de finanțare a construcţiei unei grădiniţe de copii în Comuna Ruseştii Noi (Raionul Ialoveni).

Delegația Raionului Ialoveni este alcătuită din: Anatolie Dimitriu, Președintele Raionului Ialoveni, Sergiu Armașu, primarul orașului Ialoveni, Petru Costin, directorul Muzeului Raional Ialoveni, Pavel Codreanu, primarul Comunei Ruseștii Noi, Ion Crețu, Primarul Comunei Răzeni, Petru Frunză, primarul satului Puhoi, Sergiu Candu, primarul satului Văsieni, Tudor Grigoriță, consilier în satul Costești.

În cadrul întâlnirii oficiale ce s-a desfășurat astăzi, 11 martie 2016, la sediul Consiliului Județean Dâmbovița, a avut loc ceremonia de semnare a acordului - cadru de finanțare a construcţiei unei grădiniţe de copii în Comuna Ruseştii Noi (Raionul Ialoveni). Cu acest prilej, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a vorbit și despre faptul că mai multe localități din județul nostru – și anume, municipiul Moreni și Comunele Şotânga, Băleni, Braniştea, Potlogi, Ciocăneşti – și-au exprimat intenția de a se înfrăți cu localități din Raionul Ialoveni.

La această întâlnire, din partea Consiliului Județean Dâmbovița au participat: Adrian Țuțuianu, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Marin Antonescu și Adrian Dumitru, vicepreședinți, Ivan Vasile Ivanoff, Secretarul Județului, Agnes Erich, Directorul Bibliotecii Județeane I. H. Rădulescu Târgoviște, Ovidiu Cârstina, Directorul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească”, primarii localităților Moreni, Şotânga, Băleni, Braniştea, Potlogi și Ciocăneşti.

De asemenea, programul vizitei delegației din Republica Moldova cuprinde: participarea la o donație de carte din partea Bibliotecii Județeane I. H. Rădulescu Târgoviște către Biblioteca publică din Raionul Ialoveni, și anume a 3.046 volume din diverse domenii (literatură, istorie și cultură, literatură pentru copii, cărți de dezvoltare personală, psihologie, ghiduri, dicționare etc.), vizite la Parcul Industrial Priboiu, campusul şi Centrul de Cercetare al Universităţii „Valahia”, Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, obiective turistice din zona montană.

Adrian Țuțuianu, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița: „Ne bucurăm că astăzi sunteți oaspeții noștri în Județul Dâmbovița. Este foarte important ca românii de o parte și de alta a Prutului să se apropie prin acțiuni concrete. În această privință, Consiliul Județean Dâmbovița a trecut dincolo de stadiul declarativ. De aproximativ 3 ani funcționează un acord de înfrățire încheiat cu Raionul Ștefan Vodă și, în plus, anul trecut, am semnat un acord de înfrățire cu Raionul Ialoveni.

Noi credem că locul Republicii Moldova este în marea familie, Uniunea Europeană, din care și România face parte, cu statut de membru, de la 1 ianuarie 2007. Considerăm că interesele fundamentale ale Republicii Moldova şi ale cetăţenilor săi vor fi cel mai bine consolidate prin transformarea profundă a instituţiilor, practicilor şi legislaţiei sale după un model de succes, acela al ţărilor din Uniunea Europeană – ca premisă necesară pentru aderarea ulterioară a Republicii Moldova la acest parteneriat economic și politic – unic în lume. Aşadar, după două decenii de stabilire de parteneriate și intensificarea asocierii Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, țara dumneavoastră colaborează cu structurile comunitare în domenii variate, iar aportul financiar, tehnologic, cultural şi uman al UE este unul dintre cele mai importante în democratizarea Republicii Moldova, în creşterea nivelului de trai al locuitorilor şi revigorarea economică a ţării.

Pentru perioada următoare, ne-am propus să încheiem acorduri de înfrățire și cu alte localități din Raioanele Ialoveni și Ștefan Vodă, în baza cărora unități administrativ-teritoriale – comune și orașe din Județul Dâmbovița – să se unească cu localități similare din Republica Moldova. În fiecare an, grupuri de copii din Republica Moldova vin în taberele Consiliului Județean Dâmbovița situate în zona montană Moroeni – Padina – Peștera. Un alt element concret este propunerea noastră de a sprijini construirea, în Republica Moldova, a unei grădinițe cu ajutorul financiar al Consiliului Județean Dâmbovița. Astfel, astăzi semnăm acordul-cadru de finanțare a construcţiei grădiniţei de copii din Comuna Ruseştii Noi.

Pentru Judeţul Dâmboviţa este important să fie aproape de Raionul Ialoveni, să dezvolte relaţii economice și culturale bilaterale, să facă schimburi de experienţă în domeniile administrație publică locală, protecție socială, sănătate publică, infrastructură, comerț, turism, agricultură, cultură, educație și sport.

Este intenția noastră ca acordul pe care îl semnăm astăzi să fie transpus în practică cu succes, în beneficiul locuitorilor Comunei Ruseștii Noi.

Vă aşteptăm în Dâmboviţa – de fiecare dată cu multă bucurie din partea noastră – pentru ca ideile şi iniţiativele comune să contribuie la apropierea Republicii Moldova de România şi de Uniunea Europeană!