01.04.2014

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa Adrian Ţuţuianu, a efectuat vineri, 28 martie 2014  o vizită de lucru în  județ pentru a observa stadiul mai multor obiective de investiţii realizate atât în asociere cu CJ Dâmboviţa cât şi din fonduri europene.

Primul obiectiv analizat de președintele CJD a fost Centrul multifuncțional de resurse și servicii pentru adulți cu handicap din municipiul Târgoviște, proiect realizat prin Programul Operațional Regional (POR) 2007 – 2013, Axa prioritară 3 – ”Îmbunătățirea infrastructurii sociale”. Valoarea totală a proiectului este de 3.690.673,47 lei.

Adrian Ţuţuianu, președintele CJD:

“Este o investiţie a CJD, prin Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, pe Programul Operaţional Regional. Urmăreşte modernizarea acestei clădiri care este destinată Comisiei pentru Persoane cu Handicap. Au apărut ca necesare lucrări suplimentare generate de situaţia clădirii monument istoric, au apărut lucrări de subzidire pentru că este veche clădirea. Pentru lucrul acesta am depus documentaţia la ADR Sud Muntenia, a fost aprobată şi este la Ministerul Dezvoltării pentru semnarea actului adiţional. Urmează să derulăm o procedură de achiziţie pentru lucrările suplimentare. La sfârşitul lunii aprilie, pe zona de etaj mutăm toate serviciile care ţin de evaluarea persoanelor cu handicap şi vom avea condiţii moderne. Termenul final de execuţie a tuturor lucrărilor în această curte este luna octombrie”.

Vizita a continuat în comuna Tătărani, localitate unde în prezent se lucrează la asfaltarea  a 3,34 km de drum în localitățile Căprioru și Priboiu. Lucrarea se execută în baza unei asocieri între Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Tătărani. Valoarea totală a investiţiei este de 2.330.118 lei ( 50% CJD, 50% CL Tătărani). În acest an au fost alocați 9.000 lei.

Adrian Ţuţuianu, președintele CJD:

“Dacă am rectificare pozitivă o să fac o alocare suplimentară în semestrul doi al anului 2014. Asfaltăm deci 3,3 kilometri de drum, iar acum se fac lucrările pregătitoare. Este foarte important pentru că erau lucruri aşteptate de cetăţeni de foarte multă vreme”.

 

O altă investiţie derulată în asociere de CJ Dâmbovița este cea din  comuna Comişani, unde este aproape finalizat un proiect în valoare de 860.826 lei, contribuţia părţilor fiind egală. Este vorba despre un drum de legătură între DN 72 şi DJ 711, care odată modernizat va veni în sprijinul investitorilor interesați de zonă.

Adrian Ţuţuianu, președintele CJD:

“Anul trecut am decontat 200.000 lei, anul acesta decontăm până la 650.000 lei, rămânem datori la constructor cu 200.000 lei pe care o să-i acoperim în partea a doua a anului, după rectificarea bugetară. Constructorul acestui drum este Chirulli Andreea, tot din Dâmboviţa. Sunt bucuros că realizăm legătura între două drumuri care asigură legătura cu Bucureşti, adică între DN 72 şi DJ 711, drum care sper să avem şansa să-l modernizăm aşa cum trebuie pe exerciţiul financiar 2014- 2020 pe Programul Operaţional Regional. Drumul arată excelent, valoarea proprietăţilor va creşte, sunt mulţumiţi şi investitorii din zonă”.

În prezent, la Comişani, se lucrează şi la o altă investiţie extrem de importantă pentru locuitori, derulată  prin Programul Nașional de Dezvoltare Locală, aprobat de OUG 28/2013. Este vorba despre sistemul de canalizare, proiect cu valoarea totală de 80 miliarde lei vechi. Se lucrează în ritm accelerat pentru ca sistemul de canalizare să poată fi pus în funcţiune anul viitor. Până acum a fost realizat aproximativ 30% din lucrări.

Adrian Ţuţuianu, președintele CJD:

“Sper ca în partea a doua a anului să mai primim o suplimentare de resurse de la Ministerul Dezvoltării şi să putem continua lucrările în ritm accelerat. Avem parte de un constructor foarte bun, SC Paulus, din Prahova, lucrează foarte bine, nu lasă nimic neamenajat în urmă. Lucrările efectiv făcute sunt peste 25-30%. Investiţia este începută anul trecut”.

Şi în comuna Corneşti se lucrează în ritm susșinut. În asociere cu Consiliul Judeţean se asfaltează 4,3 kilometri de drumuri comunale. Valoarea investiției este de 1.862.627 lei. De asemenea, prin OUG 28/2013, alţi 7,5 kilometri vor fi asfaltaţi.

Adrian Ţuţuianu, președintele CJD:

“Corneşti, una dintre cele mai mari localităţi, are o reţea de drumuri comunale de o lungime foarte mare. Avem în derulare două proiecte, unul pe asociere CJD - CL Corneşti, pentru asfaltarea a 4,3 kilometri de drumuri comunale, care costă 18,6 miliarde lei. Avem o alocare undeva la jumătate, iar constructorul este SC Coni SA, din Prahova. Lucrările sunt în desfăşurare. Separat de aceasta, avem în derulare lucrări pe Ordonanţa 28/2013, tot pe asfaltare, 7,5 kilometri de drumuri comunale”.

În cadrul programului de lucrări la infrastructura rutieră, CJD derulează la Potlogi cea mai importantă investiție. Este vorba despre asfaltarea unui drum principal care leagă comuna de DN 7 şi care din centrul localităţii merge spre autostradă. Această investiţie, în valoare de 4.708.406, 52 lei este importantă nu numai pentru Potlogi, ci şi pentru locuitorii din Lunguleţu.

Adrian Ţuţuianu, președintele CJD:

 “Suntem pe unul dintre cele mai importante şantiere pe materie de drumuri ale Consiliului Judeţean. Este o lucrare mare pe care am început-o în 2012 cu o alocare mică, dar am arătat că am intenţia să o rezolv, problema trenează de vreo 7-8 ani. Este un drum principal, important, care leagă centrul Potlogiului de DN 7 şi, sigur, din centrul Potlogiului merge spre autostradă. Este important pentru toată zona şi nu doar pentru locuitorii din Potlogi. Drumul este important şi pentru locuitorii din Lunguleţu, pentru că folosesc în mod intens această zonă. Sigur că are o extensie în Lunguleţu pe care am rezolvat-o în cursul anului trecut. Valoarea lucrării este de 47 miliarde lei vechi, iar până acum am alocat cam 20 miliarde lei vechi”.

 Un proiect important pentru localitatea Potlogi este - Reabilitarea şi restaurarea bisericii ctitorite de Constantin Brâncoveanu, obiectiv – monument istoric pentru care s-a reuşit obţinerea de fonduri europene.

Maestrul restaurator al bisericii este profesorul Sava Nicolae, cu sprijinul experţilor şi arhitecţilor de la Ministerul Culturii şi de la Institutul Naţional al Monumentelor Istorice.

Preotul paroh Şerban Marian:

 “Biserica Brâncovenească de la Potlogi are hramul «Sf. Mucenic Dimitrie», este ctitorită de Constantin Brâncoveanu. Importanţa ei este dată şi de faptul că este prima biserică ctitorită de sfântul martir Constantin Brâncoveanu încă pe vremea când era mare logofăt al domnitorului Şerban Cantacuzino. Biserica a fost sfinţită în anul 1683, în septembrie, iar de-a lungul vremii a suferit mai multe modificări, dar şi mai multe vicisitudini, fie din cauza vremii, fie din cauza cutremurelor. În 1904 a avut loc o lucrare de amploare în ceea ce priveşte restaurarea, moment în care s-a adăugat şi turla de deasupra naosului, pentru că biserica în forma ei originală nu avea decât o sigură turlă. Tot în 1904 s-a adăugat un strat de pictură în ulei, peste cea brâncovenească. În anul 1982 s-a încercat de asemenea o lucrare de restaurare a bisericii, din păcate nefinalizată, şi din anul 1982 până în 2010 biserica a rămas cu schelele de la lucrări integral, de la un capăt la altul şi de sus până jos. În 2010 am reuşit să obţinem o finanţare pe fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional. Proiectul a început în 2011, în februarie, iar acum ne aflăm la finalizarea acestui proiect, urmând ca în cel mai scurt timp să facem recepţia la terminarea lucrărilor. Valoarea proiectului este de 2 milioane lei, dar valoarea reală a lucrărilor va fi mult mai mică, estimăm undeva la 1,7 milioane lei, pentru că s-au făcut economii şi s-a redus semnificativ valoarea”, a arătat managerul de proiect.