Astăzi, 12 aprilie 2018, în sala Unirii a Consiliului Județean Dâmbovița, a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții administrației locale și județene și conducerile Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), reprezentată de Cornel Brezuică, președinte – director general, și Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), reprezentată de Radu Codruț Ștefănescu, președinte, la invitația senatorului Adrian Țuțuianu, vicepreședinte al Senatului României.
La discuții au mai participat: Daniel Comănescu, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, vicepreședinții Alin Manole și Luciana Cristea, Secretarul Județului, Ivan Vasile Ivanoff, Antonel Jîjîie – Prefectul Județului Dâmbovița, subprefectul Florina Mureșan, parlamentarii dâmbovițeni Claudia Gilia, Georgeta Carmen Holban, Oana Silvia Vlăducă și Corneliu Ștefan, Roxana Florentina David – din partea Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Dâmbovița, Adrian Dumitru, directorul Companiei de Apă Târgoviște Dâmbovița, Marin Antonescu, administrator ADI Salubritate Dâmbovița, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri dâmbovițean, a căror activitate vizează domeniul protecției mediului.
Principalele subiecte supuse atenției au vizat: activitatea și programele desfășurate de Administrația Fondului pentru Mediu, legislația în domeniu, dar și procedura de cadastrare și Programul Național de Cadastru și Carte Funciară.
Astfel, referitor la problema cadastrării, în atenția organelor centrale au fost aduse și problematici specifice, existente la nivelul unităților administrativ-teritoriale, dintre care amintim: sistemul de decontări, aspecte legislative privind procedura înscrierii definitive a proprietății, eliberarea cărților funciare, procedura succesorală, îndreptarea erorilor materiale pentru realizarea cadastrării, înregistrarea sistematică a proprietății, procedura obținerii cărților funciare definitive, revizuirea modalităților de cofinanțare, precum și dialogul între asociații profesionale, patronate și ANCPI în vederea unei bune gestionări a cadastrării. Discuția a vizat clarificarea a cât mai multor cerințe dintre cele dezbătute, sens în care, președintele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Radu Codruț Ștefănescu, a oferit atât răspunsuri punctuale la problemele ridicate, cât și informații de interes general cu privire la programul național de cadastru, demarat în anul 2016. În anul 2018, în județul Dâmbovița, 50 de localități și-au exprimat dorința de a face parte din program. De asemenea, președintele ANCPI le-a recomandat primarilor dâmbovițeni să demareze contractele cât mai repede posibil și le-a solicitat propuneri în eventualitatea întreprinderii unor modificări legislative, care să reglementeze dificultățile sesizate la nivelul procedurii de cadastrare.
La rândul său, senatorul Adrian Țuțuianu a subliniat necesitatea întocmirii formelor cadastrale în vederea bunei funcționări a sistemul de taxe și impozite.
Referitor la aspectele care vizează fondul de mediu, discuția a atins problematici precum: împădurirea terenurilor, propuneri legislative pentru reglementarea domeniului, instalații pentru mașini electrice sau legea deșeurilor. Senatorul Adrian Țuțuianu a ridicat trei probleme esențiale în acest sens și anume: instalațiile pentru încărcarea mașinilor electrice în stațiunile montane și în orașele mai mici, finanțarea localităților pentru rețelele de apă și canal sau eligibilitatea proiectelor privind managementul deșeurilor.
Președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuică, a precizat că, în prezent, activitatea AFM vizează programele „Rabla”, „Casa Verde”, dar și implementarea cu succes a contractelor semnate în anii anteriori. În scurt timp, va fi posibilă și finanțarea unor proiecte derulate atât de agenții economici cu activitate de profil (proiecte privind instalații de tratare și reciclare), cât și de autoritățile publice locale. De asemenea, a precizat faptul că, în prezent, legea deșeurilor se află în dezbatere publică, urmând a suferi modificări, dintre care amintim și reglementarea tarifelor la colectare.
Concluziile întâlnirii de lucru au fost prezentate de către președintele AFM, Cornel Brezuică, și senatorul Adrian Țuțuianu în cadrul unei conferințe de presă, desfășurată la finalul evenimentului.
Adrian Țuțuianu: „În ceea ce priveşte stadiul programului naţional de cadastrare a localităţilor, precizez că, în judeţul Dâmboviţa, avem 89 de localităţi care pot beneficia de resurse financiare prin programul naţional, din fonduri bugetare, un număr de 15 localităţi selectate prin POR şi 5 localităţi care au finalizat sau sunt în curs de finalizare a programului de cadastru. 35 de localităţi nu au nici un contract de finanţare încheiat şi i-am rugat astăzi pe primari să rezolve acest aspect în cel mai scurt timp. Foarte multe dintre aceste localităţi nu au găsit operatori economici dispuşi să lucreze cu preţul solicitat până în prezent de Agenţia Naţională de Cadastru (…) Le-am spus domnilor primari că este obligatoriu să cadastrăm localităţile; astfel lămurim şi situaţia proprietăţilor, dar şi problema taxelor şi impozitelor. Acolo unde s-a făcut cadastrul, volumul taxelor şi impozitelor s-a dublat, dacă nu chiar mai mult (…); este o bătălie pentru resurse, ca urmare cine se grăbeşte şi munceşte va avea şi resursele necesare. I-am rugat pe toţi primarii ca, în sesiunea actuală, deschisă de către cei de la cadastru, să încheie contracte de finanţare şi să grăbească operatorii economici cu care au încheiat contracte, ca aceștia să procedeze cât mai rapid la efectuarea lucrărilor necesare.
Nu în ultimul rând, menţionez că trebuie să existe o colaborare între autoritățile administraţiei publice locale, Oficiul Judeţean de Cadastru, operatorul economic care realizează lucrarea şi cetăţeni, pentru că principalii beneficiari ai lucrărilor sunt cetăţenii.”