27.02.2015

Sala de ședințe a Consiliului Județean Dâmbovița a găzduit astăzi, 26 februarie 2014, întâlnirea de lucru a Secretarului de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, George Turtoi, cu primarii și reprezentanții Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) din județ, în urma invitației președintelui CJD, Adrian Țuțuianu, și a deputatului de Dâmbovița, Georgică Dumitru.

Au mai participat: Romulus Duică, director general adjunct la Autoritatea de Management pentru PNDR, reprezentanți ai GAL-urilor din județ, ai Agenției pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Dâmbovița, Direcției Agricole Dâmbovița, și Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Dâmbovița.

Principalul subiect al întâlnirii l-a constituit prezentarea Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020. De asemenea, discuțiile   s-au axat și pe modalitățile de reorganizare a grupurilor de acțiune locală în noul exercițiu financiar european.

Data oficială de deschidere a sesiunii de depunere a proiectelor este 25 martie 2015. Cele 4 sesiuni de depunere ce urmează a fi deschise sunt: o sesiune pentru investiții în ferme, una pentru tinerii fermieri, o sesiune care va fi împreună cu cererea unică pe suprafață pentru măsurile de agromediu și agricultură ecologică și o sesiune pentru sprijinul pregătitor al GAL-urilor.

Potrivit Secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi, pentru fosta Măsură 3.2.2. „Investiții în infrastructura de bază”, sesiunea va începe în perioada aprilie - mai 2015, iar dintre noutățile aduse pe PNDR a enumerat:

„Pe viitorul program pentru investiții în infrastructură sunt niște condiții noi. Apar unele diferențe. În primul rând, nu se mai punctează proiectele integrate. Se vor realiza doar proiecte independente, pe fiecare componentă de infrastructură de care are nevoie primăria. Nu mai faceți proiecte în care să aveți și drum, și apă-canal, și cămin cultural, și afterschool. Trebuie să faceți proiecte independente, doar pentru drum, apă, canal și tot separat pe infrastructură socială. O nouă regulă este aceea că puteți depune mai multe proiecte în același timp, pe diverse componente în cadrul aceleiași măsuri. Adică, puteți depune proiecte și pe drum și apă-canal în același timp, dar și pe reabilitare cămin cultural. Trebuie avut în vedere că proiectele pe drumuri și pe apă-canal, care sunt pe același amplasament, nu se pot selecta împreună, ci va trebui selectat mai întâi proiectul de apă, canal și realizat, ulterior va fi depus proiectul de drum. De asemenea, nu se poate realiza infrastructura de apă, dacă nu e realizată infrastructura de canalizare. În același timp, dacă ai canalizare, dar nu ai apă, se pot face proiecte independent de alimentarea cu apă. Este condiția din Directiva Europeană care spune că nu poți merge cu alimentare cu apă fără să ai asigurată scurgerea prin sistem de canalizare”.

Dezbaterea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări adresate oficialului Ministerului Agriculturii, George Turtoi, de primarii dâmbovițeni, pe marginea problemelor cu care se confruntă în atragerea fondurilor europene și în derularea acestora.