Sala de ședințe a Consiliului Județean Dâmbovița a găzduit luni, 7 aprilie 2014, întâlnirea consultativă dintre Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, și reprezentanții etniei rome din județ.
În cadrul întâlnirii, s-au purtat discuţii cu privire la Strategia de îmbunătăţire a situaţiei romilor, lipsa actelor de identitate și de proprietate, precum și detalii legate de noua strategie pentru accesarea fondurilor europene 2014-2020.
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a precizat la începutul reuniunii faptul că dorșete să vină în sprijinul problemelor cu care etnia romă din Dâmbovița se confruntă, în acest sens invitându-i la discuții și pe reprezentanții unor instituții cu rol activ în rezolvarea anumitor aspecte ce țin de ajutoarele sociale, locurile de muncă, familiile aflate în dificultate, lipsa actelor de identitate și de proprietate.
Adrian Țuțuianu: „Vreau să-mi transmiteți toate problemele pe care le aveți, indiferent de culoarea politică a primarilor. Discuția vreau să fie în principal una administrativă. Am invitat astăzi câteva persoane care reprezintă instituții de interes pentru problemele pe care dumneavoastră le ridicați. Este prezent domnul Toni Ciprian Mihai, directorul Agenției de Prestații Sociale Dâmbovița, căruia puteți să-i transmiteți problemele legate de ajutoarele sociale. Am invitat-o pe doamna Cristina Bucur, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița, pentru că în toate comunitățile, nu doar rome, sunt copii cu probleme și familii aflate în dificultate și, dacă aveți asemenea situații, vă rog să le faceți cunoscute. De asemenea, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița este cea care gestionează subiectul plăților pentru persoanele cu handicap iar, dacă și aici aveți probleme, vă rog să le aduceți la cunoștință. Este prezent consilierul meu, îl cunoașteți pentru că a fost vicepreședinte al CJD, domnul Mihai Pușcașiu care va prelua problemele ce țin de fondul funciar. Totodată, este prezent domnul Mihai Daniel, directorul Serviciului Public Județean de Evidența Populației, căruia puteți să-i semnalați probleme legate de actele de identitate. Știți că am organizat o caravană de punere în posesie cu acte de identitate a persoanelor (...) Actul de identitate nu este legat doar de alegeri cum ar putea crede cineva, este o temă pe care am dat-o, de mai bine de o jumătate de an, Serviciului Public Județean de Evidență a Populației. Dacă ai act de identitate, poți să-ți valorifici toate drepturile pe care ți le conferă legea.
Având în vedere că evenimentul a avut loc înaintea Zilei Internaționale a Romilor, Președintele CJD le-a transmis un călduros ”La Mulți Ani!” tuturor locuitorilor de etnie romă din Dâmbovița:
”Înainte de a intra pe ordinea de zi, știu că mâine, 8 aprilie, este ziua romilor și, chiar dacă ne vom vedea vineri la programul de manifestări pe care l-ați pregătit, dați-mi voie să vă salut călduros, să transmit un gând bun tuturor celor care aparțin etniei dumneavoastră în Dâmbovița; după evidențele oficiale, sunt cca 25.600 persoane care s-au declarat ca fiind de etnie romă. Dacă ne uităm la istoria acestei sărbători, știți foarte bine că a fost stabilită ca zi internațională în 1971, la Congresul Internațional al romilor de a Londra, când au fost adoptate și cele două mari simboluri ale națiunii transfrontaliere rome: steagul romilor de pretutindeni și imnul internațional al romilor – ”Gelem, gelem!”, cântec lansat, în 1967, într-un film iugoslav ”Am întâlnit și țigani fericiți”. Pornind de la titlul acestui film, aș dori să văd fericiți și țigani și români și reprezentanți ai altor etnii din Dâmbovița. Acest lucru depinde, în bună măsură, și de prestația noastră, a acelora care conducem autoritățile administrației publice locale și județene. La mulți ani tuturor!”
În finalul întâlnirii, șeful administrașiei județene a concluzionat:
Adrian Țuțuianu: ”A fost o întâlnire lungă și utilă. Voi încerca să mă implic în rezolvarea problemelor tuturor localităților. Pentru exercițiul financiar 2014 – 2020, Consiliul Județean Dâmbovița va scrie mai multe proiecte care implică comunitățile rome. Vor fi proiecte integrate. Problema principală a județului Dâmbovița este cea a locurilor de muncă. Zona Titu va fi cea mai favorizată în următoarea perioadă, pentru că acolo se dezvoltă foarte multe activități. Avem câteva discuții avansate cu niște firme. Închei prin a vă spune să contați pe mine, întâlnirile noastre vor fi permanente, iar ele nu țin de calendarul electoral.”