21.11.2017

n perioada 18 - 19 noiembrie 2017, Consiliul Județean Dâmbovița a organizat – prin Centrul Județean de Cultură Dâmbovița – cea de-a V-a ediție a Festivalului - Concurs Național „Ileana Sărăroiu”.

Evenimentul dedicat celei care a purtat cu mândrie în suflet folclorul românesc, alături de alte mari nume precum Maria Tănase, Maria Lătărețu și Ioana Radu, s-a desfășurat la Casa Tineretului din municipiul Târgoviște.

În prima seară a festivalului, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a transmis în mesajul său: „Vă spun sincer că pentru noi, dâmbovițenii, este un festival la care ținem foarte mult și ne bucurăm să vedem că există oameni atât de talentați, cum sunteți dumneavoastră (…) Despre Ileana Sărăroiu o lume întreagă știe că a fost o mare artistă, iar noi suntem mândri că a fost a noastră nu doar pentru că s-a născut la Valea Voievozilor, ci pentru că a trăit o viață cu sufletul alături de aceste locuri și a dovedit-o, prin cântecele sale, de nenumărate ori. Ne dorim din tot sufletul ca numele și repertoriul său să răsune și de acum înainte cât mai mult și cât mai tare, în cât mai multe locuri și spații cultural-geografice. Iată de ce nu vom renunța niciodată să ne preocupăm ca acest festival să-și continue misiunea (…) Vreau să salut prezența la acest festival a tuturor interpreților, dar și a ansamblului folcloric „Haiducii” din Chișinău, încă o dovadă a faptului că actul artistic unește și aduce bucurie în inimi”.

La deschiderea festivalului au mai participat: Ionuț Lăscaie, directorul Centrului Județean de Cultură Dâmbovița, deputatul Oana Vlăducă, Cristina Stroe, inspector școlar general, Monica Ilie, viceprimarul municipiului Târgoviște.

Cea de-a V-a ediție a festivalului fost deschisă de Ansamblul „Flori dâmboviţene” care a interpretat melodia de referinţă a Ilenei Sărăroiu „Unde e Târgoviştea”.

Evenimentul a fost un bun prilej pentru a descoperi noi talente ale muzicii populare româneşti. În urma selecției, 16 concurenţi au ajuns în finala de duminică, 19 noiembrie.

Acompaniamentul celor 2 seri de festival a fost asigurat de Orchestra Populară „Chindia”, condusă de Ionuţ Dumitrescu.

Marele câştigător al ediţiei din acest an este Ionuţ Cocoş, din comuna Vlădeni, judeţul Ialomiţa, trofeul festivalului fiindu-i acordat de către preşedintele juriului - Nicolae Furdui Iancu, şi preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa - Alexandru Oprea.

Premiul I  i-a revenit Simonei Alexandru, din comuna Dideşti, judeţul Teleorman, premiul II - lui Florin Adrian Pieleanu, din comuna Băbăiţa, judeţul Teleorman, iar premiul III dâmbovițencei Măria Valentina Stoica, din comuna Dobra.

În cadrul galei de premiere, au adresat mesaje și senatorul Adrian Țuțuianu, Ionuţ Lăscaie - directorul Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa, deputatul Oana Vlăducă, tenorul Florin Georgescu.

Cea de-a V-a ediție a festivalului s-a încheiat cu recitalurile de excepție ale marelui artist Nicolae Furdui Iancu şi Ansamblului „Haiducii” din Raionul Ialoveni (Republica Moldova).

Biroul Comunicare, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița