14.06.2015

Concursul Naţional de Interpretare „Mozart”, ediţia a XVIII-a, organizat de Liceul de Arte ”Bălașa Doamna” din Târgoviște, și-a desemnat astăzi, 13 iunie 2015, câștigătorii în cadrul festivității de premiere, la care a fost prezent și Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu. Concursul Mozart a debutat în anul 1997, la inițiativa profesorului Dan Soare, iar din anul 2005 a căpătat și dimensiuni internaționale, competiția fiind admisă în calendarul activităților educative agreate de Ministerul Educației și Cercetării.

Câștigătorii din acest an ai Marelui Premiu al Concursului Național de Interpretare Instrumentală ”W.A.Mozart” desemnați de juriu sunt: Rusu Laurențiu Gerard, elev în clasa a VIII-a la Colegiul Național de Muzică ”George Enescu” din București- secțiunea pian și Ciobanu Raluca Mălina, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național de Artă ”Octavian Băncilă” din Iași – secțiunea vioară.

În discursul său, Președintele Consiliului Județean a ținut să transmită felicitări participanților, profesorilor îndrumători și organizatorilor și a propus conducerii Liceului de Arte ”Bălașa Doamna”,  3 proiecte prin intermediul cărora talentul elevilor să poată fi susținut și în afara instituției de învățământ.

Președintele CJD, Adrian Țuțuianu: ”Felicit organizatorii acestui concurs. Este un eveniment special și mă bucur că în calitate de Președinte al Consiliului Județean am înțeles foarte bine semnificația acestui concurs. Îi felicit pe concurenții care astăzi și-au dovedit măiestria. Am văzut artiști mai mici sau mai mari, toți cu personalitate și talent, dar și cu foarte multă capacitate de a empatiza cu publicul, cu cei care suntem în sală. De asemenea, vreau să-i felicit pe profesorii care i-au pregătit pentru că este un lucru cu totul special ca în vremurile de astăzi să te ocupi de artă. Vreau să-i felicit pe părinți pentru că sunt convins că toți cei care au copii la concurs au investit resurse importante în pregătirea copiilor lor. Vreau să vă propun 3 proiecte doamnă director, și, poate că, și cei care sunt mai aproape de Târgoviște, de Dâmbovița vor sprijini proiectele noastre. În primul rând, știți foarte bine că avem Filarmonica ”Muntenia” pentru care nu avem suficient personal și suficiente resurse ca această filarmonică să fie ceea ce ar trebui să fie și poate că vom găsi printre artiștii dumneavoastră mai mici, oameni care să completeze resursa umană la momentele când avem spectacole. Ar fi un lucru cu totul special și cred că putem face acest lucru. În al doilea rând, pe data de 25 iulie vom inaugura proiectul Peștera Ialomiței, un proiect european. Mi-am propus ca în fiecare sâmbătă și duminică să am un concert în grota Decebal, iar copiii dumneavoastră sunt foarte nimeriți, ca alături de Filarmonica Muntenia și de alții pe care să-i aducem din țară să ne asigure permanența acestei activități, cel puțin pe perioada verii. Cel de-al treilea lucru care cred că ar trebui luat în seamă, și la care îi invit și pe cei din București să vină alături de noi pentru că sunt mai aproape de județul Dâmbovița, este faptul că noi vom finaliza în luna noiembrie proiectul european de la Palatul Potlogi, unde avem niște spații generoase, iar dincolo de activitățile care țin de partea istorică, de promovarea  culturală a județului Dâmbovița, cred că acolo este un loc potrivit unde să avem des activități culturale sau concerte de pian, vioară, care să pună în valoare un monument istoric deosebit și un spațiu cultural de excepție pentru poporul român. Vă invit să fim parteneri, să formalizăm detaliile administrative. Eu astăzi am lansat aceste propuneri, rămâne ca dumneavoastră să gândiți cum vom pune în practică aceste 3 lucruri” .

Luminița Procopciuc, directorul Liceului de Arte ”Bălașa Doamna”: Vă mulțumim domnule Președinte, Adrian Țuțuianu, pentru că sunt lucruri pe care ni le dorim, iar copiii noștri și elevii cu care noi avem parteneriate este bine să iasă și dincolo de spațiul Liceului Bălașa Doamna. Ei se simt foarte bine și sunt încântați de fiecare dată când merg și concertează în diverse locuri. Ne dorim aceste proiecte și vă mulțumim din suflet!”