09.11.2016

Marți, 8 noiembrie 2016, la Căminul Cultural din satul Dragodănești, comuna Cândeşti, a avut loc Festivalul Toamnei ”Rodica Bujor”, eveniment dedicat memoriei marii artiste Rodica Bujor, născută pe meleaguri dâmbovițene, la data de 30 iulie 1914, în comuna Voinești. Aici și-a trăit copilăria într-un mediu artistic cultivat de tatăl său și susținut de tradițiile muzicale ale locului.

Festivalul de Folclor „Rodica Bujor” se alătură Festivalului de romanțe „Crizantema de Aur”, care a ajuns anul acesta la ediția a 49-a  și mai tânărului festival „Ileana Sărăroiu”, care va fi organizat în această lună în perioada 19-20 noiembrie la Târgoviște. Astfel, se conturează, transformarea județului Dâmbovița într-o capitală a cântecului popular românesc, a muzicii de calitate.

Această manifestare își propune promovarea cântecului popular autentic, valorificarea repertoriului folcloric dâmbovițean și național, a portului popular românesc și introducerea lor în circuitul valorilor spirituale românești.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu: „Festivalul ˝Rodica Bujor˝ a fost promovat şi iniţiat tot de aici, de pe Valea Dâmboviţei. Din 2012, am iniţiat şi promovat Festivalul ˝Rodica Bujor˝, Festivalul ˝Ileana Sărăroiu˝ şi Festivalul ˝Ion Dolănescu˝ pentru că cele trei nume sunt de importanţă majoră pentru ceea ce înseamnă folclorul autentic românesc. Marea noastră bucurie este că toţi trei sunt dâmboviţeni care au promovat numele acestui judeţ şi numele localităţilor unde au crescut şi trăit. Rodica Bujor a fost promovată şi foarte mult apreciată de marele compozitor George Enescu. Totodată, a fost printre primii artişti care au promovat un disc şi printre primele voci autentice de folclor care s-au auzit la radio în anii 1938-1939. Cred că este important pentru noi să promovăm valorile culturale tradiţionale româneşti şi, în acelaşi timp, avem acest festival aici unde Rodica Bujor s-a născut, a trăit şi a cântat. Intenţia mea este ca acest festival să se dezvolte în anii următori, să avem, începând cu anul viitor, poate două zile de muzică. Poate vom face şi secţiuni de interpretare şi creaţie, poate că vom promova mai mult tinerele talente astfel încât să avem mai mult decât un moment de petrecere frumos a timpului liber, să avem şi un rol de a promova poporul autentic întrucât prin cultură ne remarcăm şi individualizăm în acest mare concert al naţiunilor europene.”

Evenimentul a fost organizat de Consiliului Judeţean Dâmboviţa, prin Centrul Judeţean de Cultură, Primăria şi Consiliul Local Cândeşti. La festival au mai participat: Titus Corlăţean – senator, Oana Vlăducă – consilier municipal şi director cabinet preşedinte, Carmen Holban – viceprimar al Municipiului Târgovişte, Ionuţ Lăscaie - manager al Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa, autorităţi locale, precum şi numeroşi localnici.